Vind je motivatie om in de kou te trainen

Goed om te weten Joffrey Angevare over mindset over trainen
Over de auteur
Joffrey Angevare
Joffrey is een Ultra runner die het roer heeft omgegooid. Hij is zijn passie gaan volgen! Lees hier meer over Joffrey.

De kou heeft ook mijn voorkeur niet

De motivatie om te gaan hardlopen is vaak snel verdwenen wanneer de temperatuur daalt en de kou zijn intrede doet. Veel hardlopers weten dat je de conditie op pijl moet houden en dat bewegen goed is, maar er zijn toch verschillende redenen waarom we liever binnen blijven als het buiten koud is.

Onze hersenen zullen van alles proberen om niet in een oncomfortabele situatie te belanden

Oerinstinct

Ten eerste is het niet vreemd dat we liever binnen blijven zitten met koud weer. Natuurlijk willen we wel gaan hardlopen, maar ons oerinstinct houdt dit tegen. Heel vroeger verzamelde onze voorvaderen hun eten in de zomer en herfst bij elkaar. Dit alles om in de winter lekker bij het vuur in hun grot te blijven zitten. Dit gedrag zit nog steeds ergens opgeslagen in onze hersenen en zorgt ervoor dat we nu ook de kou proberen te vermijden. Mensen houden nu éénmaal van comfort en kou valt hier niet onder.

Minder daglicht

De dagen worden niet alleen kouder, maar ook korter. Tenminste, de dagen blijven in de winter gewoon 24 uur, maar het is later licht en sneller donker. Als je de hele dag gewerkt hebt, het is koud en dan ook nog eens donker dan is het vaak snel gedaan met de motivatie. Het lichaam maakt bij gebrek aan zon meer melatonine aan. Melatonine is een hormoon dat slaperig maakt. Ook maken je hersenen minder serotonine aan en dit is een neurotransmitter die je stemming, eetlust, slaap en seksueel verlangen negatief beïnvloed. Deze stoffen zijn één van de redenen dat je in een winterdepressie kan raken.  Ook dit proces in je lichaam zorgt ervoor dat je minder motivatie hebt om er nog op uit te gaan en net als het oerinstinct heb je hier weinig zeggenschap over.

Mooie smoes om thuis te blijven

Oerinstinct, serotonine en melatonine… Mooi wetenschappelijk onderbouwde smoes om dan maar niet te gaan trainen. “Tja schat mijn melatonine gehalte is vandaag erg hoog, dus ik denk dat ik maar vroeg naar bed ga”. Dit kun je natuurlijk als smoes gebruiken en er zijn nog veel meer redenen die onze hersenen kunnen verzinnen om binnen te blijven. Onze hersenen zullen van alles proberen om niet in een oncomfortabele situatie te belanden, zoals een intensieve training in de kou.

Mindset

Bij het trainen in koud en donker weer draait alles om de juiste mindset. Mindset is de manier waarop je denkt, keuzes die je maakt en vervolgens de acties die je onderneemt. Zie het als dat duiveltje en dat engeltje op je schouder. Jouw hersenen (duiveltje) verzinnen van alles om comfortabel op de bank te blijven zitten. Jouw mindset (engeltje) zegt je gewoon de kou in te gaan en die training te doen. Als je de goede mindset hebt dan ga je dus gewoon die kou in voor je training, maar mindset moet je ook trainen. Het valt echt niet mee om tegen je eigen negatieve gedachten in te gaan. Maar denk er eens over na… Wil je in het voorjaar weer helemaal opnieuw beginnen met je training of train je in de winter door, zodat het je in het voorjaar minder moeite kost om weer fit te zijn voor die ultra trail die je wilt lopen.

De makkelijkste oplossing om toch te trainen

Buiten de juiste mindset zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om toch te gaan trainen in de winter. Ben je nu echt niet gebouwd voor temperaturen onder de 25 graden ga dan gewoon binnen op de loopband. Heb je er geen thuis, elke sportschool heeft er wel één staan. Lekker warm en onder het genot van een film of in mijn geval een documentaire over één of andere krankzinnige ultra trail ergens ter wereld kun je gewoon je kilometers trainen, maar dan bij de kachel. Dit is de makkelijkste oplossing om toch warm te gaan trainen.

Wat ook helpt om in de winter door te trainen is het stellen van doelen

Draag de juiste kleding

Dat je de juiste kleding moet dragen wijst voor zich. Als je jezelf toch hebt overgehaald hebt om naar buiten te gaan dan is het wel zo fijn om het meteen warm te hebben. Draag vooral meerdere lagen, thermoshirt, tussenlaag en een waterdichte of winddichte jas. Een korte broek kan lang aan, maar als het echt koud wordt is een lange broek ook aan te raden. Vergeet ook geen handschoenen en een muts. Je verliest veel warmte via je handen en je hoofd dus het is belangrijk deze warm te houden. Zorg ervoor dat de kleding ademend is en dat er in een jas bijvoorbeeld een rits zit, zodat je deze onderweg open of dicht kan doen om de temperatuur te regelen, want geloof me, als je in de kou gaat hardlopen ga je ook gewoon zweten.

Geef je op voor een evenement

Wat ook helpt om in de winter door te trainen is het stellen van doelen. Geef je bijvoorbeeld op voor een evenement in januari of februari. Ik loop bijvoorbeeld eind januari een ultra trail van 66.6 kilometer midden in de nacht over het strand en daarom moet ik wel blijven trainen. Ook ik ben niet gebouwd voor koud weer, maar deze ultra is wel de stok achter de deur om met mijn trainingen door te gaan. Kijk maar eens in de agenda van Trail-running.eu en prik een leuk evenement waar je naartoe kan trainen.

Dwing jezelf te lopen

Soms heb je echt geen zin, maar dwing jezelf te lopen. Ik laat me vaak op mijn werk afzetten door mijn vrouw. Ik neem mijn hardloop spullen mee en de afspraak is dat ik hardlopend naar huis kom. Mocht het in de tussentijd gaan vriezen, sneeuwen, hagelen of stormen… Dikke pech. De afspraak is dat ik naar huis kom lopen. Ik kan best mijn vrouw bellen met de vraag of ze me komt halen, maar dat doet ze dus niet. Dat hebben we zo afgesproken en afspraak is afspraak. Aangezien ik toch naar huis wil, moet ik wel lopen. Als ik het heel lief vraag komt ze vast wel, denk ik, maar dit werkt als een tierelier en zo pak ik mooi 20 tot 30 kilometer training mee.

Trainen in de kou heeft zo zijn voordelen

Het trainen in de kou heeft ook zo zijn voordelen. Als je tijdens koud weer regelmatig de deur uit gaat om te trainen komt er een proces op gang dat koudegewenning heet. Je went aan de kou en als je structureel naar buiten gaat, zal je dit steeds makkelijker af gaan. Ook is uit onderzoek gebleken het goed is voor je immuunsysteem, je wordt minder vatbaar voor ziektes en trainen in koud weer kan ervoor zorgen dat je beter om gaat met stress in het dagelijkse leven.

Na een training in de kou kun je weer trots op jezelf zijn

Ga gewoon lekker de kou in

Er zijn genoeg redenen te verzinnen om wel of niet te gaan trainen met kou. Maar de enige tip die ik kan geven, ga gewoon lekker de kou in. Natuurlijk is het zwaar en niet altijd even leuk, maar na een training in de kou en misschien een beetje regen, hagel of sneeuw kun je weer trots op jezelf zijn. Waar anderen op de bank bij de kachel zitten heb jij aan jezelf gewerkt om beter te worden dan gisteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je alvast in voor een Trail Event!

Het stellen van doelen werkt goed wanneer je jezelf wilt motiveren om toch de kou in te gaan.

Op de Trail Events kalender vind je trails van 5 tot 109km. Alle 44 Trail Events van 2024 staan al online en zijn al te boeken!

Trail Events Kalender

Wacht niet te lang met het bestellen van je tickets, want veel trails raken snel uitverkocht.

Meer door Joffrey

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: