Gedragsverandering fascineert me. Waarom doen we wat we doen? Als alles ongrijpbare onbewuste gewoontes zijn, hoe kan gedrag dan veranderen? Hoe evolueer je van bankzitter tot hardloper tot ultraloper?
Net als tandenpoetsen, het voelt gewoon niet goed als ik het niet doe
Als je weet wat effectieve redenen en drijfveren zijn om serieus te (blijven) hardlopen, dan vergroot je de kans dat het je lukt. En misschien nog waardevoller: hoe maak je van hardlopen een gewoonte, zodat motivatie helemaal geen rol meer speelt? Zoals tandenpoetsen voor het slapen gaan. Als iets dat je gewoon doet. Zoals ademhalen.
Een veelvoorkomende extrinsieke motivatie bij beginnende lopers betreft vaak een competitie waar ze voor trainen, of een sociale groep waar ze bij willen horen. Intrinsieke drijfveren zijn echter veel sterkere voorspellers van langdurig hardloopgedrag.
Dit meta-onderzoek laat zien dat mensen hardlopen omdat ze er fysiek fitter van willen worden (zoals afvallen of conditie verbeteren) en om zich lekkerder in hun vel te voelen (stressreductie, verbeteren van je stemming).
Ook speelt het gevoel ergens beter in te worden enorm mee. Daarom zijn tools als sporthorloges en apps als Strava zo populair, omdat zij je vooruitgang proberen te kwantificeren. Steeds beter worden motiveert!
Ultra-lopers zijn van een ander hout gesneden. Zij blijken (ook) te lopen om in de natuur te zijn en het geeft ze zingeving. Als je leven namelijk draait om hardlopen, dan wordt het een soort activiteit die betekenis geeft aan wie je bent als mens.
Dat laatste is een nieuw inzicht waar recent meer onderzoek naar wordt gedaan. Als je jezelf gaat zien als hardloper, als je je identificeert als hardloper, “dan ga je lopen om het lopen”. Hoe werkt dat?
Dit onderzoek laat zien dat als niet-hardlopers wekelijks hardlopen en deze ervaring delen met anderen, bijna de helft zich binnen een jaar gaat identificeren als hardloper. Er ontstaat dan een nieuwe behoefte om te lopen, die voorbijgaat aan fysieke, psychologische of sociale redenen.
Als je je identificeert als hardloper, dan ga je je conformeren aan gedrag dat past bij deze identiteit. Bovenstaande studie laat dan ook zien dat zelfidentificatie als hardloper leidt tot méér hardloopgedrag, zoals regelmatiger hardlopen en meedoen aan races.
Als je je identificeert als hardloper, dan wil je deze ‘nieuwe’ identiteit verder verkennen en eigen maken. Jaren geleden, na maanden van regelmatig trainen, begon ik langere stukken te hardlopen en deelde dit via Strava. En viel dat op. Collega’s en familieleden gaven me complimenten (“knap hoor!”), vroegen zich hardop af waarom (“ben je gek ofzo?”), etc. Mensen begonnen me te zien als hardloper. Andere hardlopers benaderden me en ik had ineens gesprekken over hardlopen op m’n werk en op familiefeestjes.
Ik begon me toen ook in te schrijven voor races. Want dat hoort er dan ook bij, toch?
Enkele jaren terug was ik met m’n gezin op Texel en las ik over de Zestig van Texel. We lachten erom, want dat is toch niet gezond! De jaren erna raakte ik geïnspireerd door lopers als Scott Jurek, Kilian Jornet en Courtney Dauwalter om verder te lopen dan ik voor mezelf voor mogelijk hield (met dit jaar 2 grote avonturen gepland!). Maar ook verhalen van lopers om me heen, die ‘s ochtends vroeg van 5-6 uur hardlopen. Of juist van 22-23u. Of hardlopers die elke dag een kort rondje lopen of elke week meer dan 100km afleggen. Al deze voorbeelden hebben m’n overtuigingen van wat normaal is losgeweekt. Hoewel ik lang niet al deze dingen kwakkeloos overneem, houd ik er wel nieuwe gewoontes aan over.
Ik ben uiteindelijk m’n eerste ultramarathons gaan lopen. En tot slot heb ik m’n hardloopidentiteit volledig omarmd toen ik besloot erover te schrijven.
Dit is hoe ik een hardloper ben geworden. En nu loop ik vaak ook om het lopen zelf. Net als tandenpoetsen, het voelt gewoon niet goed als ik het niet doe.
Versterk je identiteit als hardloper door je vast in te schrijven voor een hardloopevenement van Trail Events!
Het is bij alle Trail Events mogelijk om je deelname tot 30 dagen voor het evenement kosteloos te annuleren. Dus verzeker jezelf van je deelname, en zet alvast wat evenementen op je planning! Dat werkt als een geweldige stok achter de deur.
Note: alle afbeeldingen gebruikt op deze pagina zijn genomen tijdens onze Trail Events, Mike staat zelf niet op deze foto’s
Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en jouw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het