Dutch Ultra Series #7 van dit jaar, de Groote Heide Ultra

Dutch Ultra Series Groote Heide Ultra Rens Wijnands Ultra Trail
Over de auteur
Rens Wijnands
Rens is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Rens is Hardloop- en Trailrunning Trainer en Rens is actief CREW member. In 2023 heeft Rens zich voorgenomen alle ultra's uit de Dutch Ultra Series te lopen.

De Groote Heide Ultra

En weer een ultra van 50km in de pocket! En ook nu een prachtige buitenspeeldag in de natuur. Wat een geluk heb je dan toch om dat te kunnen en mogen doen. Het had niet veel gescheeld of alles was toch heel anders gelopen.

Je kan het al zien. De eerste heide staat al in mooi paars te shinen!

Uit de running

Na mijn vorige ultra (zie blog Amerongse Berg Ultra) liep ik een week later een halve marathon bij Bussloo. Althans, dat was de bedoeling. Maar op 500 meter voor de finish (nee, geen echte wedstrijd), op punt 20,7 zei mijn rechterkuit ‘klaar ermee’. Ik voelde een kleine tik en gelijk stijfheid. Nu ben ik geen dokter maar ik vermoede een kleine spierscheuring. Gelukkig echt een kleine. Ik schakelde direct terug naar wandeltempo en dat ging, maar rennen lukte niet meer. Dat betekent minimaal 2 weken rust. Oorzaak was natuurlijk het asfalt. Het waren meerdere ronden rondom de bekende recreatieplas bij Bussloo en volledig op asfalt. En als echte trailrunner is dat niet handig! Maar dat weekend waren we daar met de camper en je wilt toch een rondje lopen. Het was nog in de periode dat het erg warm was. Die dag zelfs boven de 30 graden dus daarom rond de plas. Voor de verkoeling.

De komende weken weinig lopen voor mij 🙁

Even testen

Een week voor deze 7e ultra uit de serie van dit jaar zijn wij (Saskia ging mee) naar Malden gereden om daar in de bossen te ervaren of het rennen weer ging. Dit was echt de test. Mijn doel was 3 uur in beweging te zijn. Rennen of wandelen. Uiteraard zonder last van de kuit. En dat lukte. Met een lage snelheid en regelmatig stukken wandelen lukte het mij om ruim 3 uur in de bossen te vertoeven. Nauwelijks last van de kuit en met nog een volle week rust moet dat toch gaan lukken. Die ultra gaat door voor mij, of zoals ze in Friesland dan zeggen; it giet oan!

Camperen

De avond ervoor zijn we met de, voor velen inmiddels bekende, groene camper naar Hut van Mie Pils gereden om daar op een parkeerplaats de nacht door te brengen. Dat scheelt dan weer 1,5 uur reistijd in de ochtend! We kregen gezelschap van Yvette, Casper en Mickey de hond. Ook Yvette gaat weer de ultra lopen. Yvette heeft alle ultra’s van de Dutch Ultra Series dit jaar tot nu toe gelopen en is van plan om ze ook allemaal te doen dit jaar. Dat is dan toch een hele mooie uitdaging! En zo stonden 2 campers die nacht op een parkeerplaats in het bos van de Groote Heide. Ik weet niet of het daar wel of niet mag, maar er stond in ieder geval geen bord dat het niet mag. Die had ik wel gezien op een andere parkeerplaats.

De Hut van Mie Pils

De Hut van Mie Pils (wat een fraaie naam trouwens) ligt midden in de bossen van de Groote Heide. Via Aalst (onder Eindhoven) is de Hut van Mie Pils met de auto te bereiken waarbij je het laatste deel onverhard door het bos mag. De Hut van Mie Pils staat er al even. Vroeger was dit een postkoets route tussen Aalst en Leende en was deze hut een halte voor de postkoets op ongeveer de helft van de route. Nu is het een lokaal zeer bekende horecagelegenheid. Voor de organisatie was dit de eerste keer dat de startlocatie (en finish) bij de Hut van Mie Pils was. Ik hoop dat de organisatie en de uitbater van de Hut van Mie Pils tevreden zijn over de dag. Als het aan mij ligt is deze locatie een blijvertje. Een mooie horecagelegenheid midden in een fraai stukje natuur! En na afloop een lekker biertje! En dan bedoel ik geen plat tapbiertje maar zo’n lekkere uit een flesje met wat meer alcohol erin, maar belangrijker nog is de karakteristieke krachtige smaak. Zo’n speciaal biertje. En ze hebben daar keuze!

De Groote Heide

Het gebied waar we gaan lopen kenmerkt zich door de streep van de snelweg A2 als je naar de kaart kijkt. Eigenlijk best wel jammer want die A2 is hoorbaar aanwezig. Gelukkig zie je hem nauwelijks. Aan de westkant van de A2 gebied Valkenhorst met zijn kenmerkende visvijvers. Hier werd heel lang vis gekweekt. Tegenwoordig is het een natuurgebied en onderdeel van de Groote Heide. Aan de oostkant de Groote Heide. Het deel bij Leende en Heeze. Want het gebied de Groote Heide is nog veel groter. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor veel kleinere natuurgebieden die met elkaar in verbinding staan. Deze gebieden lopen zelfs door naar België en omvatten tezamen een gebied van maar liefst 6000 hectare!

De route was weer prachtig. Je raakt misschien zelfs wel verwend bij deze organisatie.

De Start

De start was om 09:00u. Ook deze ochtend weer een grote groep fanatieke trailers. Het (loop)weer was prima. Zon maar ook bewolking, droog en een temperatuur oplopend in de middag naar zo’n 20 graden. De route bestond uit 2 lussen. De eerste was zo’n 20 km en lag aan de westkant van de A2 om weer terug te komen bij de Hut van Mie Pils. Daarna over de snelweg heen (ja, via een brug) en dan nog een lusje van ruim 30km via Geldrop en Heeze richting Leende om terug te keren en te eindigen bij de Hut van Mie Pils. De route was weer prachtig. Je raakt misschien zelfs wel verwend bij deze organisatie. Ze leveren wat mij betreft iedere keer weer een bijzondere prestatie door de schoonheid van de routes die zij weten te presenteren. Er zat weer van alles in wat je op een mooie trail wilt tegenkomen. Het gebied leent zich er ook goed voor. De Groote Heide staat als totaal gebied in de top 10 van mooiste natuurgebieden van Europa! (Volgens wandel.nl)

Onderweg waren er 4 verzorgingsposten. Uiteraard allemaal weer rijkelijk gevuld met allerlei snoep, koek, fruit en drank spulletjes. Je komt hier echt niets tekort. Dit keer waren er zelfs gekookte eieren bij de finish. En ook een zoutvaatje. Heerlijk!

Je komt mooie dingen tegen

Onderweg toch weer een aantal bijzondere dingen gezien. Zo lag er (helaas, maar zo is de natuur) een dode marter op het pad. Zijn vacht zag er nog mooi uit, dus het beestje had nog niet zo heel lang gelden zijn laatste adem uitgeblazen. Ook zag ik nog een prachtige grote rode zwam op een dode boom. Dit moet een biefstukzwam zijn geweest. Deze kenmerkt zich door de rode kleur. Je schijnt deze te kunnen eten maar ze hebben niets met biefstuk te maken. En eet nooit zomaar paddenstoelen uit het bos! Er zitten vervelende giftige dingen bij. Misschien zie je daarom zo weinig kabouters. Overigens heb ik al in de bossen meerdere paddenstoelen gezien. Het paddenstoelen seizoen is vroeg dit jaar. De topmaanden zijn over het algemeen september en oktober. Wat ook vroeg is dit jaar; de bloei van de heide. Je kan het al zien. De eerste heide staat al in mooi paars te shinen!

Een trotse finish; 7/12!

Na een dikke 6 uur trailen kom ik weer terug bij de Hut van Mie Pils. 52Km afgetikt. Mijn kuit heeft het uitstekend gedaan. Geen last gehad. Met gepaste trots de zevende ultra dit jaar gelopen. Nog volop in de race voor het dozijn!

De volgende staat hard in de agenda op zondag 27 augustus. De Veluwe Ultra Trail met de mogelijkheid om zelfs een 90km te trailen.

Hopelijk zie ik je daar!

Nog volop in de race voor het dozijn!

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedere maand een Ultra

Onder de noemer van de Dutch Ultra Series organiseren wij iedere maand een Ultra! Wil jij je grenzen verleggen? Dan zit je bij ons dus helemaal goed!

Daarbij organiseren wij trails van 5 tot 109km, waardoor iedere loper de mogelijkheid heeft om zichzelf tijdens onze evenementen uit te dagen. Dit hoeft natuurlijk niet meteen een Ultra te zijn.

We staan bekend om onze mooie routes, strakke organisatie en vooral; gemoedelijke sfeer.

Wanneer loop jij met ons mee?

Trail Events Kalender

Meer door Rens

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: