Trailrunning: Natte voeten, wat nu?

Chris van Beem Goed om te weten over trainen voor beginners
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

Na een plas water..

De afgelopen dagen heb ik veel vragen beantwoord over trailrunning en natte voeten. Tijdens je training of een wedstrijd is iedereen van ons wel eens nat geregend en soms zit daar echt een stortbui tussen. Doorweekt loop je dan de rest van je route. Toch is dat anders dan wanneer je tijdens een trail onverwachts (of aangekondigd) opeens door een plas water, beekje of rivier moet lopen. Dit is voor sommigen vrij nieuw, anderen hebben dat vaker meegemaakt en doen datgene wat uit ervaring het beste past. Ik kan en wil anderen niet adviseren wat ze moeten doen…ik kan wel vertellen wat voor mij werkt en wat ik doe. Eigenlijk is het in mijn geval heel simpel: Ik loop namelijk overal zo doorheen en ga dan gewoon verder met soppende natte schoenen. Maar, ik heb hier een leerschool, of noem het eigen ervaringen, aan vooraf gehad. Dit volgen wat zaken die ik heb uitgezocht en waarop ik mijn keuze heb gebaseerd:

Trailrunning Schoenen

Bij trailrunning heb je ontzettend veel verschillend trail-schoenen waaruit je kunt kiezen. Er zijn vele trail-schoenen met allemaal specifieke kenmerken. Zo kun je schoenen selecteren op profiel (de zool). Bijvoorbeeld voor trails met extreem natte en gladde paden of voor de wat hardere ondergrond. Met name de snelle trailrunners onder ons zijn erg gebaat bij een schoen met veel grip naar omstandigheid van de dag. Ga je snel over een trail dan is een valpartij met een goede schoenkeuze deels te voorkomen. Een ander (groot) gedeelte wat al dan niet je risico tot vallen bepaalt is natuurlijk het inzicht van waar zet ik mijn voeten neer en in welk tempo doe je dat.

Ik kan wel zeggen: goed materiaal is zeker belangrijk. Wat goed materiaal is hangt dus duidelijk af van de manier waar op je de sport trailrunning wilt gaan uitoefenen. Ik kijk naar mezelf en ik ben een Ultra Trailrunner. Ik geniet van korte, maar zeker ook van de wat langere trail-afstanden. Voor kortere afstanden kan ik wat beter een schoen naar de weersomstandigheden van de dag inschatten en kiezen. Voor de langere afstanden wordt dit wat lastiger, aangezien ik dan 12 uur of langer aan het trailrunnen ben en dan ondervind je vaak uiteenlopende weersomstandigheden en ondergrond waarop je loopt.

Praktijk ervaring

Wat vind ik nu echt belangrijk bij een schoen? Nou, het allerbelangrijkste vind ik de pasvorm. Ik loop eigenlijk alleen op schoenen die lekker zitten, en dan bedoel ik ook nog na 60km hardlopen. Ik kies voor een zool waar ik op alle terreinen aardig mee uit de voeten kan. Ik kies bewust voor lichte schoenen die snel opdrogen. Ik ben me bewust dat tijdens een dag mijn schoenen nat zullen worden en heb de ervaring dat mij dat geen problemen in de vorm van blaren geeft wanneer ik doorloop met natte trail-schoenen. Het is wat onwennig als je zo met soppende trail-schoenen weer verder moet lopen, maar op warme dagen geeft mij dit een prima verkoeling. In de zomer en zeker wanneer het warm is en de zon schijnt zijn de schoenen, inclusief sokken, na een paar kilometer al weer droog. Ik kies ervoor om lekker in mijn ritme te blijven en de trail te lopen zoals hij op dat moment is, met een pad onderwater….

Blaren

Door te doen krijg je ervaring. Ik weet nog goed dat ik in het begin huiverig was om met mijn droge schoenen een rivier te doorkruisen. Ik vond het wel gaaf zo’n oversteek van een rivier en zag het als een uitdaging, maar ik maakte me zorgen over de resterende 20km van de trail. De meest inventieve oplossingen zag ik om me heen ontpoppen bij verschillende trailrunners. Ik zal trailrunners die in (meegenomen) plastic zakken liepen. Anderen hadden schoenen en sokken uitgetrokken en liepen met de spullen in de hand op blote voeten door het water. En dan had je nog een groep die niet eens afremde en vol gas door het water gingen en vervolgens aan de overkant gewoon doorliepen. Ik koos daar hetzelfde te doen, gewoon doorrennen in het water en kijken en ervaren wat er daarna zou gebeuren. Het was voor mijn maar afwachten de kilometers daarna en ik moest regelmatig denken aan blaren door mijn natte schoenen. En ja, … die blaren ontstonden dan ook tijdens deze trail. Niet direct de eerste kilometers na de oversteek van de rivier, maar wel na het passeren van diverse heuvels waar ik aardig wat moest klimmen en dalen. Ik had geen tape bij om mijn blaren ter plekke af te plakken en heb aardig wat op mijn tanden moeten bijten om toch te finishen. Ik had geleerd die dag. In mijn beleving ontstaan blaren wanneer je teveel ruimte in je schoenen hebt. Is dat het geval dan ontstaat er bij het klimmen, maar zeker ook bij het dalen een wrijving in je schoenen, en daar is je huid niet op voorbereid. Gevolg: Blaren… Mijn trail-schoenen zitten voortaan perfect en mijn voeten kunnen echt niet schuiven.

Toch blaren tijdens het lopen

In mijn zoektocht naar de goede schoenen heb ik toch regelmatig blaren gehad onder het lopen. Tijdens de CCC in augustus vorig jaar had ik slechts 1 enorme blaar op mijn hiel. Die deed waanzinnig pijn bij iedere stap die ik zette. Dan zul je toch de blaar moeten behandelen om verder te kunnen. Tijdens een (Ultra)Trail heb ik voor de zekerheid van de Fysio-Tape in mijn RaceVest. Indien ik voel dat er een blaar aan het ontstaan is, en geloof me, dat voel je goed, dan neem ik de tijd om mijn schoenen en sokken uit te doen en de blaar of plek goed strak af te tapen. Geen wrijving meer mogelijk na die actie. In bijna alle gevallen heb ik zo ongestoord kunnen doorlopen. Goed, na afloop zul je je voet wel even aandacht moeten geven en goed moeten behandelen. Na een trail loop ik ook eigenlijk altijd op slippers… een heerlijk gevoel die overgang van trail-schoen naar slippers.

Tijdens langere trails wordt er vaak halverwege een droppost gecreëerd, waar je je eigen tas kunt vinden die je vooraf hebt afgegeven. Tijdens de Lavaredo Ultra Trail was dit bij de 4e post op zo’n 46km. In die tas had ik een tweede trailrunning outfit, inclusief andere schoenen en droge sokken. De dag was droog, maar als op dat punt mijn schoenen nat waren geweest had ik zeker gekozen voor een nieuwe set droge schoenen. Je kunt dus per deelname kijken welke mogelijkheden je worden geboden om de trail te volbrengen. Mijn advies, hou dat goed in de gaten, het kan je echt helpen en vaak worden dat soort initiatieven door de organisatie niet voor niks geregeld.

Ieder zijn eigen manier

Zaterdag over een week ga ik opnieuw met veel plezier naar La Roche voor de Trail des Fantome. Ook daar zullen alle deelnemers (bij alle afstanden) door het water moeten. Als ik kijk naar de vorige editie dan herinner ik me die ontzettende hitte. Het was ver in de 30-graden. Het was zo warm dat ik zelf verkoos om 4x de rivier de Ourthe in te duiken. En ook daar heb ik mijn kleding en schoenen niet uitgedaan. De natte kleren gaven me een prima verkoeling. Maar dat ben ik…. zo heeft ieder zijn eigen manier.

 

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@trail-running.nl

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: