In een prachtig decor van hooggelegen dalen en omringd door de hoogste toppen van de zuidelijke Alpen, waaronder de Mont Viso en in de verte de Ecrins, mogen we zes dagen genieten van mooie single tracks, inspannende pasovergangen, fraaie afdalingen en charmante berghutten en herbergen waar we overnachten. Voor de liefhebbers staat een wat uitdagender bergtocht naar de top van de Pain du Sucre (3208m) op het programma.
Deze trailreis is zo opgezet dat zowel beginnende mountain trailers als lopers met meer zin in kilometers en avontuur aan hun trekken komen. Op deze doorgaande tocht word je reservekleding overdag naar de volgende hut gebracht. Je kunt dus met een licht rugzakje volop genieten van de trails en de uitzichten. Vanwege de zuidelijke ligging is de kans op goed weer bovendien erg groot!
Je bent een trailer met enige ervaring in het lopen in de bergen op onregelmatig terrein. Omdat we iedere dag op pad zijn beschik je over een meer dan gemiddelde hardloopconditie: je bent in staat dagelijks minimaal 15-20 kilometer in veelal bergachtig terrein af te leggen en je hebt geen last van hoogtevrees. Tijdens de traildagen zal ook aandacht besteed worden aan diverse vaardigheden bij het gaan in de bergen (o.a. weer, tochtplanning en oriëntatie, EHBO).
De reis is vanaf de eerste week januari 2023 te boeken
Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.
Dit wordt een trailreis met bagagevervoer in de Queyras, een van de mooiste nationale parken in de Franse Alpen!
Aankomst in Abriès met overnachting in Gite Ancolie Bleue (1550m)
Na het ontbijt en het inpakken van de spullen onze eerste traildag! Tijd om de benen te testen en te wennen aan het stijgen en dalen. 1200 meter stijgen en dalen; ca. 16 kilometer.
Direct vanaf de hut gaan we voor een lange klim door een langgerekt dal naar de Col Vieux op ruim 2800 meter. Het laatste stuk naar de col is wat steiler. Eenmaal boven aangekomen zien we even ten zuidoosten de Pain du Sucre. Verder naar beneden wacht ons de Refuge Agnel, vrijwel naast de weg die hier ook langskomt. 1150 meter stijgen; 300 meter dalen. Ca. 11 kilometer.
Voor de liefhebbers staat in de ochtend en bij goed weer de beklimming van de Pain du Sucre (3208m) op het programma. Een steile top die toch redelijk eenvoudig via een blokkenpad en wat kleine rotsplaatjes te bereiken is. Het uitzicht vanaf de top is prachtig naar zowel de Italiaanse kant als de Franse bergmassieven! In de loop van de ochtend/dag vervolgen we onze tocht naar de Refuge de la Blanche, fraai gelegen aan een bergmeertje. Voor diegenen die vooral kilometers willen maken is een langere route naar de Refuge de La Blanche mogelijk via de Col de Longet. Bagagevervoer naar de refuge de la Blanche is helaas niet mogelijk. We zullen deze dag en de donderdag dus wat extra kleding mee moeten nemen.
Een prachtige traildag door een van de mooiste dalen van het nationaalpark! Vandaag beginnen we met een oversteek van twee kleine pasjes om vervolgens almaar dalend door een prachtig en gevarieerd lang dal bij het gehucht (en de gelijknamige refuge) Maljasset uit te komen. Liefhebbers van extra kilometers kunnen halverwege de afdaling nog een dal en col naar het zuidoosten “meepakken”. 600 meter stijgen, 1000 dalen. 17 kilometer+
Een pittige klim naar de Col de Girardin brengt ons aan de noordkant via goede paden langs een aantal meertjes en door bossen naar Ceillac. Ook nu weer een lange afdaling vanaf de pas waar we kunnen genieten van de single tracks! 1100 meter stijgen & dalen. 13 kilometer
Vanuit Ceillac pakken we noordwaarts een van de bosrijke routes die ons weer naar het beginpunt van onze trailweek leiden. Afhankelijk van de conditie eindigen we in het plaatsje Ville Vieille of, wat verder naar het oosten, Abriès. 1000 meter stijgen en dalen; 15-20 kilometer
De prijs van 815 euro is enkel voor NKBV leden. Ben je nog geen lid van de NKBV is het wel mogelijk deze reis te boeken! Je word dan bij het boeken van deze reis alsnog lid gemaakt, waardoor er 52,50 euro bij de eerdergenoemde prijs wordt opgeteld.
De prijs is inclusief:
En exclusief:
We gaan er van uit dat je bekend bent met de verplichte uitrusting die je nodig hebt tijdens deze reis. Je hebt minimaal de volgende items in je tas zitten.
Overige uitrusting
Voldoende kleding om de dagen in de bergen te zijn (denk daarbij aan laagjes)
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.
In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.
Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je ‘s nachts naar de wc moet of ‘s ochtends vroeg opstaat.
Hier ga je overnachten
Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en jouw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het