Polar Grit X – Fuelwise & Navigatiemogelijkheden

Chris van Beem Gear Horloges Polar Robert

Polar Grit X

Nu iets meer dan één maand hebben we tijdens onze trainingen buiten de Polar Grit X, het nieuwste multisporthorloge van Polar, in gebruik. In die korte tijd zijn we enthousiast geraakt bij het gebruik onderweg en bij de vele gegevens die vrijkomen in de analyses na een training.

Gebruiksgemak met betrouwbare data gaan hand in hand. Polar biedt met de Grit X een prima prijs-kwaliteitsverhouding met daarnaast vele extra’s in het online platform ‘Polar Flow’ waar je heel veel informatie kunt vinden en tools kunt inzetten voor je eigen trainingsprogramma’s.

Het gebruik van routes en navigeren is kinderspel, met een eigen Komoot account kun je eenvoudig routes maken en na de synchronisatie navigeert de Grit X je overzichtelijk over de trails.

>> Dit is de Polar Grit X

Welk horloge past bij jou?

Tegenwoordig behoort een sporthorloge tot de standaarduitrusting van onze sport trail running. We houden bij wat we lopen, gebruiken de verzamelde data voor analyses of kijken waar we geweest zijn. Steeds vaker gebruiken we hetzelfde horloge voor het navigeren van onze routes en vertrouwen we blindelings op de gegevens die in real-time op het schermpje van het horloge aangeboden wordt.

Bij het gebruiken van deze Polar Grit X kun je merken dat er goed nagedacht is over gebruiksgemak. De accurate hartmeting met de duidelijke analyses zijn nu aangevuld met praktische en nuttige gebruiksvriendelijke features, die daadwerkelijk handig zijn tijdens het beoefenen van verschillende outdoor sporten, waaronder natuurlijk trail running. Een van deze features is het navigeren met de Grit X.

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van de Polar Grit X kun je hieronder de key features in gebruik zien.

Fuelwise™

Deze handige feature op de Polar Grit X hoef je niet te gebruiken, maar zit er standaard in.

Fuelwise™ is een slimme energie-assistent die je helpt je energie- en hydratatie-niveaus goed te houden tijdens langere inspanningen. Eenmaal onderweg is het belangrijk dat je je drink en eetpatroon afstemt op je activiteit. Zonder ‘Fuel’ kan je lichaam niet optimaal presteren tijdens je trail, zo eenvoudig is het.
Met Fuelwise™ kun je vooraf instellen wat je gaat doen, op welke intensiteit en zelfs welke voeding met voedingstoffen (hoeveelheden) je bij je draagt.

Tijdens je activiteiten zal de Polar Grit X je reminders geven, wanneer het tijd is om te eten en te drinken onderweg. De voeding reminders worden gestuurd door trainingsachtergrond gegevens van de gebruiker in combinatie met fysieke parameters aangevuld met de gekozen tijd van je inspanning.
De vooraf ingestelde periodieke drink reminders kunnen erbij helpen dat je wel regelmatig drinkt, want dat is belangrijk onderweg. Bij warme dagen kun je een snellere frequentie instellen, etc.

>> Lees alles over deze ‘Fuelwise™’ feature op de website van Polar.

Navigatiemogelijkheden

Hoe werkt dat nu, het gebruik van navigatie tijdens een trail? Veel trailrunners vinden het lastig om zelf routes te plaatsen in een horloge en die vervolgens te gebruiken onderweg. Polar heeft een erg goede en prettige oplossing gekozen waarmee beginnende en gevorderde gebruikers van navigatie op de trails goed uit de voeten kunnen.

 

Polar Flow

Alle gebruikers van Polar horloges kunnen een gratis Polar Flow online account afsluiten. Binnen Polar Flow heb je ontzettend veel mogelijkheden die je kunt inzetten voor je eigen invulling. Van trainingschema’s tot vergaande analyses van je trainingen, tot het vinden van routes bij jou in de buurt of op andere locaties naar wens. Voor het navigeren kun je bij instellingen verschillende partners koppelen met je Polar Flow account. Indien je de routes van Komoot wilt zien verschijnen bij je favorieten in Polar Flow zul je eenmalig de koppeling moeten maken met de logingegevens van Komoot.

Polar Flow werkt natuurlijk samen met een APP die je kunt installeren op je telefoon. Voor het in gebruik nemen van je Polar Grit X wordt ook om de App gevraagd. De Polar Grit X wordt verbonden met Bluetooth om vervolgens ook in verbinding te staan met de Online Polar Flow software.

Wat is Komoot?

De navigatie mogelijkheid van Polar heeft een uitstekende aanvulling gevonden in een partnership met routes-platform gigant Komoot. Komoot is een online route platform, die zich richt op het maken, beheren, creëren, navigeren en delen van routes. Onderdeel van de samenwerking is de directe koppeling van routes die in Komoot gemaakt zijn met de software van Polar.

>> Ga naar Komoot voor meer informatie

Wat moet je doen?

Het is eenvoudig. Binnen de Polar Flow software online worden alle routes verzameld onder ‘Favorieten’. Daarbinnen staan onder ‘Trainingsdoelen en Routes’ alle routes die aanwezig en bekend zijn binnen Polar Flow. Je kunt je eigen GPX-bestanden (routes) uploaden of je selecteert eenvoudig de routes die door Komoot automatisch geplaatst worden, omdat ze aanwezig zijn binnen Komoot. Deze routes zijn herkenbaar gemaakt door het logo van Komoot.

Je kunt tot 100 routes met je Polar Grit X synchroniseren. Selecteer eenvoudig de routes die je op je Polar Grit X wilt hebben en de software zal bij synchronisatie automatisch de geselecteerde routes plaatsen.

Navigeren op je Polar Grit X

Het synchroniseren van de Polar Grit X is eenvoudig. Druk linksonder de knop voor 3 seconden in en de synchronisatie begint meteen. Voor het starten van de route druk je de startknop rechts-midden in en ga je naar instellingen links-boven. Door omlaag te gaan vind je de routes onderaan. Selecteer je route naar keuze en je navigatie en routeopname zijn gestart.

Routes die gemaakt zijn met Komoot krijgen een echte Turn by Turn navigatie. Vooraf, een meter of 35 de eerste waarschuwing (een piep en tril signaal) en dan op het moment dat je de bocht om moet. Ook duidelijk aangegeven met een pijl naar de juiste richting en zelfs een T of Y splitsing is goed te zien.

Erg gebruiksvriendelijk en duidelijk in gebruik. Je kunt het scherm naar keuze onder het lopen selecteren, de navigatie blijft zich onderweg netjes op tijd melden en je wordt soepel over de route genavigeerd.

Zoals gezegd, wij zijn erg enthousiast over de Polar Grit X… er is nog zoveel meer mogelijk.

Tot de volgende keer.

Robert en Chris
M. info@trail-running.eu

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: