fbpx

Neem contact op met Ingrid

Stuur deze trainer hieronder een bericht en je ontvangt zo snel mogelijk een antwoord op jouw vraag.

Dit is de persoonlijke pagina van Ingrid Achterberg-Kortekaas.

Trainer van TRAILRUNNING Europe. Ingrid verzorgt verschillende trainingen voor groepen trailrunners.

Hardlopen met een lach!

Ingrid Achterberg-Kortekaas (1969)is (ultra)trailloopster met een passie voor de natuur en drijvende kracht achter De Vrolijke Loper. In 2009 pakt Ingrid het hardlopen op na een lange periode van lichamelijke inactiviteit. Op het moment dat haar jongste dochter haar voorbij loopt op het strand gaat het roer om. In december 2009 start Ingrid met de training voor de 10 km bij de City Pier City loop in Den Haag. Na het succesvol finishen tijdens de CPC-loop speelt een blessure op en gaan de loopplannen weer in de kast. Pas in september 2010 hervat Ingrid de trainingen weer en deelname volgt aan diverse loopevenementen in binnen- en buitenland. Van 10 km in 2009 heeft Ingrid nu haar eerste 100km solo gefinisht  op 29 oktober 2017 tijdens de Indian Summer Ultra in Drenthe (http://indiansummerultra.nl/).

Ingrid’s eigen voorkeur ligt bij het hardlopen door de natuur. Dit is ook de insteek van De Vrolijke Loper, opgericht in 2011. Zoveel mogelijk vinden de trainingen in het groene gebied plaats. Natuur ontspant, ook bij inspanning. Ingrid is gecertificeerd en gelicenseerd looptrainer 3 (atletiekunie), runningtherapeut (SRTN), lifecoach (ATMA) en sportrustentrainer (Sportrusten NL).  In bezit van geldig reanimatie/AED diploma.

Het verhaal achter de naam “De Vrolijke Loper”
De naam “De Vrolijke Loper” is niet zomaar een naam. Ik ben begonnen met hardlopen in een tijd dat het eigenlijk niet zo heel goed met mij (en mijn directe omgeving) ging.  Een drukke baan, een gezin met kleine kinderen, mantelzorger. Op een gegeven moment was ik zo moe dat ik niet meer in staat was om te werken, burn out was de logische diagnose. Juist in die periode dat ik zo moe was, ben ik begonnen met hardlopen. Iedereen maakt wel eens een mindere fase in zijn of haar leven mee. Het gaat er uiteindelijk om of, en hoe, je hier wat aan doet.  Niet alles gaat vanzelf, en daar kan ik goed bij helpen. Door het hardlopen zit ik weer prima in mijn vel.

Door mijn eigen ervaringen ben ik gaan onderzoeken wat hardlopen doet en waarom het helpt bij psychische klachten. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot Runningtherapeut gevolgd en ben ik gestart als gecertificeerd Runningtherapeut met De Vrolijke Loper. Vrolijk ja, want mijn filosofie is ontspanenn hardlopen en genieten. Geen stress, geen verplichte tempo’s maar buiten spelen! Naast hardlopen op therapeutische basis heb ik me toegelegd op Sportrusten en Chi-Running waarbij veel aandacht is voor ontspannen (hard)lopen in combinatie met een juiste ademhalingstechniek. Verder train ik momenteel twee groepen. Een licht gevorderde groep (3-7 km) en een gevorderde groep (10-15 km) en bied ik personal training voor iedereen die wil leren hardlopen van 0 tot 42,195 km.

Sinds kort is Ingrid trainer van TRAILRUNNING Europe. Zij zal verschillende trainingen verzorgen voor verschillende groepen trailrunners.

Wie is Ingrid en wat betekent trailrunning voor haar?

Wat maakt trailrunnen voor jou bijzonder? Waarom is dit jouw sport?
7 jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen, bij een atletiekvereniging. Trainingen vonden plaats op de weg en op de baan. Regelmatig deed ik mee aan wegwedstrijden, alles tussen de 5 km- 21 km. Telkens ging het met de andere lopers over het tempo en het al dan niet behalen van een p.r. Dat ging me tegen staan. Ik wilde lekker lopen en niet steeds met dat tempo bezig zijn. Door te googlen ontdekte ik trailrunning. Eerst vond ik het een mooi excuus om niet sneller te kunnen lopen doordat er modder lag/een berg stond/een rivier doorwaad moest worden. Pas later ging ik het rennen dwars door de natuur pas echt waarderen. Nu vind ik trailrunnen het mooiste dat er is. Heerlijk buitenspelen in de natuur. Elke route is anders en dat maakt het allemaal zo afwisselend. Geen massale evenementen bij het trailrunnen, geen duizenden andere lopers op de paadjes die je moet ontwijken, heerlijk die rust.

Welke (ultra)trails heb je gelopen (De meest memorabele)

 • Marathon du Mont Blanc
  Mijn eerste bergtrail vond ik heel wat. Geen idee eigenlijk waar ik aan begon. Rugzakje gekocht, een paar stokken en een regenjasje en dan maar lopen. 9 uur door de stromende regen, te laat over de finish, maar ik kreeg wel een medaille. Heel trots was ik!
 • Beartrail
  Mijn eerste ultra was de Beartrail. Fantastisch mooie route!
 • Limburgs Zwaartste
  De eerste keer dat ik echt verder ging lopen, 80 km bij Limburgs Zwaarste, vond ik ook wel heel wat.
 • Indian Summer Ultra
  De 100 km bij de Indian Summer Ultra was een hele belevenis. Niet mijn parcours, want te vlak, maar wel een mooie en zware trail.

Heb je een favoriete loopafstand?
Momenteel 50-60 km. Voor het donker thuis 😉

Wat is je motivatie om trainer te worden?
Bij de atletiekvereniging was ik al looptrainer. Daar trainde ik de recreatieve groep, een groep die graag lekker wil lopen, maar niet steeds verder en/of sneller wilde lopen. Een hele gezellige groep. Met hen ging ik ook al veel de natuur in, duinen, bos en strand. Ik vind het ontzettend leuk om andere te enthousiasmeren voor hardlopen en voor trailrunnen in het bijzonder. De grootste uitdaging voor mij als trainer zit in de zorg dat iedereen blijft lopen. Dus blessures voorkomen maar ook zorgen dat mensen het lopen leuk blijven vinden. Trailrunnen maakt dat laatste eigenlijk heel makkelijk. De lopers genieten van de natuur en bijna ongemerkt levert iedereen een pittige inspanning. De Vrolijke Loper is de naam van mijn bedrijf; van hieruit verzorg ik trailrunning en outdoorcoaching. Inmiddels heb ik dus van mijn hobby mijn beroep gemaakt.

Heb je een specialisme op het gebied van lopen?
Looptechniek en blessure vrij lopen. Runningtherapie. En vooral sterk in de begeleiding van startende traillopers, tot ongeveer 25 km trailrun. Daarnaast heb ik heel veel materiaal kennis, ook op het gebied van schoenen.

Waarom zou jij anderen aanbevelen om deel te nemen aan deze cursus?
Wat ik terug krijg in trainingen en clinics is met name: “ik wist niet dat ik dit kon, dat ik zo ver kon lopen”. Mijn aanpak kenmerkt zich door de nadruk niet te leggen op tempo maar veel meer op beleving. Vaak is het spannend om de weg te verlaten en de onverharde paadjes in het bos op te zoeken. Er zijn hoogteverschillen, de ondergrond is soms heel lastig door mul zand. Maar toch lukt het om een heel stuk te lopen over de onverharde paadjes. Regelmatig vergeten de lopers dat ze lang bezig zijn geweest, de tijd vliegt voorbij.

Mijn bedrijf heet niet voor niets De Vrolijke Loper; hardlopen mag leuk zijn zonder stress en zonder druk.

Ik ben ook gecertificeerd runningtherapeut, sportrustentrainer en looptrainer 3 (atletiekunie). Daarnaast heb ik mijn reanimatie/AED diploma en sport ehbo. De Vrolijke Loper is aangesloten bij de Atletiekunie.

Neem contact op

Verzenden..

© 2019 Trailrunning Europe - All rights reserved - Terms & conditions

or

Log in met je login gegevens

or    

Gegevens vergeten?

or

Create Account