5 tips voor het trainen met een trainingsschema

Goed om te weten over trainen voor beginners

Een trainingsschema brengt structuur in je trainingen. Daarbij verkleint een trainingsschema de kans op blessures en is het ook nog goed voor je motivatie! Maar wat is er nou belangrijk wanneer je traint met een trainingsschema? Wij geven je 5 tips waardoor jij alles uit jouw trainingsschema haalt.

Luister naar je lichaam en vergeet niet te genieten van al het moois om je heen

1. Stel je doelen

Bepaal wat je wilt bereiken met je trainingsschema. Ben je aan het trainen voor een betere tijd? Wil je langere afstanden lopen? Of moet je lijf gaan wennen aan het afleggen van flinke hoogtemeters? Het vaststellen van je doelen zal je helpen bij het maken van een plan dat past bij je behoeften.

2. Kies je trainingsdagen

Bepaal hoe vaak je wilt trainen. Het is goed om minstens drie keer per week te trainen, maar als je een beginner bent, kan het verstandig zijn om met twee keer per week te beginnen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd tussen trainingen hebt om te herstellen.

 

3. Plan rust in je trainingsschema

Rust is net zo belangrijk als trainen. Plan rustdagen in je schema om je lichaam de kans te geven om te herstellen. Dit kan helpen om blessures te voorkomen en je energie op peil te houden. Vergeet dan ook niet dat goed eten belangrijk is voor je herstel! Probeer genoeg eiwitten binnen te krijgen, ook op dagen dat je niet traint.

4. Zorg voor variatie in je trainingsschema

Bepaal de lengte en intensiteit van je trainingen. Begin met kortere afstanden en bouw langzaam op naar langere afstanden. Wissel daarbij tussen langzame en snellere tempo’s om je conditie en snelheid te verbeteren. Kies ook verschillende routes in de natuur die bij je trainingsdoelen passen. Variatie is belangrijk om de training uitdagend en interessant te houden. Probeer bijvoorbeeld routes met heuvels of los zand te kiezen om de intensiteit te verhogen.

5. Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je schema aan te passen als je merkt dat deze te uitdagend of te makkelijk is. Als je merkt dat je moe bent of pijn hebt, neem dan een extra rustdag of verminder de intensiteit van je training.

 

Wij helpen graag met de invulling van je trainingsschema

Ben je toe aan nieuwe routes? Wij organiseren jaarlijks 40 trailrun evenementen door verschillende gebieden in Nederland. Ons team kent de Nederlandse natuur als geen ander waardoor de routes over de mooiste paden lopen. Daarbij organiseren wij ook workshops waarmee jij doelgericht je skills kan aanpakken. Denk dan bijvoorbeeld aan een workshop materiaalkeuze of klimmen en dalen. Je kan je natuurlijk ook inschrijven voor een van onze gratis trainingen. Dan loop je met andere trailrunners die jou graag verder helpen.

We zien je graag snel zodat we samen aan jouw doelen kunnen werken!

Tot op de trails,
Team Trailrunning

Deel deze pagina: