De Barkley Marathons

Trails

De Barkley Marathons is een ultrarace die jaarlijks wordt gehouden in Frozen Head State Park nabij Wartburg, Tennessee, VS. De wedstrijd wordt beschouwd als een van de zwaarste ultramarathons ter wereld, met deelnemers die 100+ mijl (160+ km) rennen door ruig en steil terrein, dichte bossen en modderige paden zonder gemarkeerde koers.

3 Lopers finishen in 2023

2017 Is het laatste jaar geweest dat de Barkley Marathons een finisher kenden. Dit jaar slaagden er zelfs 3 deelnemers in, waaronder de Belg Karel Sabbe. Hij had slechts 7 minuten over om binnen de tijdslimiet aan te komen, maar hij deed het. Nu mag hij zich bij het selecte groepje van 18 lopers voegen die sinds 1985 de genadeloze wedstrijd hebben voltooid.

Bekijk hier de einduitslag

Niet voor iedereen

De Barkley Marathons wordt georganiseerd door Gary “Lazarus Lake” Cantrell en is beperkt tot een kleine groep hardlopers die zich moeten aanmelden en slagen voor een rigoureus aanmeldingsproces, waaronder het schrijven van een essay, het voltooien van een moeilijke test en het voldoen aan andere vereisten. De race heeft geen hulpposten, geen officiële koersmarkeringen en de lopers moeten met behulp van een kaart en een kompas door de wildernis navigeren.

Barkley’s unieke tradities

Vanwege de extreme moeilijkheidsgraad hebben maar weinig lopers de volledige vijf lussen voltooid, inclusief een totale hoogtewinst van meer dan 18.300 meter. De race is bekend geworden om zijn unieke en eigenzinnige tradities, zoals deelnemers verplichten om een kenteken uit hun thuisstaat of land mee te nemen als toegangsprijs, en als je uitvalt, geef je jezelf over bij het starthek. Cantrell speelt dan een treurig deuntje op zijn bugel voor je.

Geschiedenis Barkley Marathons

De Barkley Marathons begon als een idee van Gary “Lazarus Lake” Cantrell, die het parcours creëerde als een uitdagende training voor zichzelf en zijn vrienden. Het idee voor de race ontstond in 1977 toen Cantrell hoorde over de ontsnapping van de crimineel James Earl Ray uit de nabijgelegen Brushy Mountain State Penitentiary.

Cantrell dacht dat het ontsnappingspad van Ray door het moeilijke terrein van Frozen Head State Park zou lopen en besloot een parcours uit te zetten om te zien of het mogelijk was om het in minder dan 24 uur af te leggen. Hij noemde het de “Barkley Classic” en nodigde een aantal van zijn vrienden uit om mee te doen.

 

Eerste Editie van de Barkley Marathons

De eerste editie van de race vond plaats in 1986 en had slechts één deelnemer, de ultraloper Mark Williams. Hij faalde en voltooide slechts drie ronden van het parcours. Sindsdien is de Barkley Marathons uitgegroeid tot een legendarische ultramarathon, met deelnemers uit de hele wereld die proberen het parcours te voltooien.

In de loop der jaren heeft de race een cultstatus bereikt vanwege de extreme moeilijkheidsgraad en het unieke karakter. Slechts een handvol deelnemers heeft de race ooit voltooid en de regels en tradities van de race zijn vaak net zo uitdagend als het parcours zelf.

 

Waarom “Barkley”?

Er zijn verschillende verhalen en legendes rond de oorsprong van de naam “Barkley”. Een van de meest populaire verhalen is dat de race vernoemd is naar zijn vriend en hardloper Barry Barkley, die Cantrell vaak vergezelde bij het verkennen van het terrein van Frozen Head State Park.

Wie wordt nummer 16?

Er zijn in al die jaren nog maar 15 deelnemers gefinished, de laatste was in 2017! Van de in totaal 40 deelnemers zijn er dit jaar ook 2 Belgen die de strenge selectieprocedure zijn doorgekomen. Dit zijn Karel Sabbe (4e keer) en Thomas van Woensel (1ste keer).

Laatste ronde

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Barkley Marathons slaagden vier lopers erin om de vijfde en laatste ronde te beginnen. De Brit John Kelly – de enige finisher in 2017 – was de eerste van de vier deelnemers die zich bij het checkpoint meldde, na 45 uur, 50 minuten en 23 seconden. Daarna volgden Aurélien Sanchez (45:57:09), Karel Sabbe (46:36:57) en Damien Hall (47:49:03). Die laatste moest tijdens de laatste ronde opgeven.

De laatste 3 deelnemers

Ook voor de andere deelnemers werd het nog een bikkelharde strijd. Net als vorig jaar kreeg Sabbe te maken met hallucinaties. Toch slaagde hij erin om dit keer wel de eindstreep te behalen, al was het erg nipt met nog 7 minuten over om op tijd binnen te zijn. Uiteindelijk finishte hij de meest extreme loopwedstrijd in een tijd van 59 uur 53 minuten en 33 seconden.

Met ook Fransman Aurélien Sanchez en Brit John Kelly die finishten, is deze editie erg uniek te noemen. Het is namelijk al uitzonderlijk dat 1 loper het einde haalt. De teller staat nu op 18 lopers die erin geslaagd zijn om de Barkley Marathons – sinds het ontstaan ervan in 1985 – tot een goed einde te brengen. Aurélien kwam uiteindelijk als eerste over de finish voor John Kelly.

Bekijk hier de einduitslag

 

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: