Dutch Ultra Challenge (DUC) nummer 3!

DUC Rens Wijnands Ultra Trail
Over de auteur
Rens Wijnands
Rens is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Rens is Hardloop- en Trailrunning Trainer en Rens is actief CREW member.

26 Maart, de laatste zondag van de maand. En ieder laatste weekend van de maand is dit jaar in mijn agenda al dichtgezet. Ook deze zondag! De derde in de nu al veelbesproken Dutch Ultra Challenge (DUC). Heerlijk, een 50km loop ergens in de natuur. Dit keer vanaf vakantiepark Landgoed Ginkelduin in Leersum. Te verwachten: een mooie ronde rondom het Leersumse Veld en door de bossen van Leersum en Amerongen.

Maar één bui…

Wat we ook konden verwachten was regen. De voorspelling was een natte zondag. Gelukkig viel het mee. Er viel maar één bui. Maar die duurde wel 6 uur. Precies in het tijdvak van de trail. Dat heeft de organisatie weer uitstekend kunnen regelen. Het resultaat was een kletsnat bos en verzopen trailpaden. Maar wat geeft dat! Als je eenmaal natte voeten hebt dan valt het allemaal wel mee. En er is toch niets leuker dan als een klein kind door de plassen stampen! Heerlijk.

 

De Afrikaanse Savanne

Bijna 50 fanatieke ultra renners trotseerden de weersvoorspelling en stonden om 09:00 uur klaar voor de start. Het eerste stuk was een fraai stukje bos om daarna het Leersumse Veld op te trailen. De route liep om de Leersumse plassen heen richting Leersum. Een deel van het gebied is inmiddels weer afgesloten i.v.m. het vogel broedseizoen maar de nog opengestelde paden zijn fraai en wonderschoon hier. Je waant je soms op de Afrikaanse savanne! Wat mij ook goed doet is te zien dat er weer voldoende water in de plassen staat. Na de droogtejaren ziet het Leersumse Veld er weer uit zoals het hoort. Vervolgens de bossen van Leersum. Hier werden mooie single tracks afgewisseld met bredere bospaden. We liepen nu richting de zandbanken van het Leersumse Veld. Daar aangekomen mochten we door het mulle zand richting Amerongen.  Maar voordat we de Amerongse bossen indoken was daar de eerste verzorgingspost. De eerste 15km waren weer als vanzelf gegaan.

Wel of geen jack?

De regenbui was inmiddels begonnen. De bui zette rustig in met wat fijne miezer regen. Wel of geen regenjack? Het was niet koud dus doorlopen maar. Maar naarmate de kilometers vorderden begon het steeds harder te regenen. Toen ik uiteindelijk besloot om te stoppen, vlakbij de Amerongse berg, merkte ik dat het eigenlijk al te laat was. Ik was inmiddels helemaal doorweekt. Toch maar het jack aangetrokken. Ook om afkoeling te voorkomen. Ik heb het jack niet meer uitgedaan. Dat hoefde ook niet. De regen bleef maar vallen.

Een glijpartij

Na de Amerongse berg vervolgde de route richting Elst. Daar was de tweede verzorgingspost. De tent daar was te klein voor de lopers op dat moment. Maar eigenlijk alle lopers vonden de regen niet erg. Het is iets wat erbij hoort. Het weer heb je niet in de hand! Het kwam met bakken uit de hemel. Het resultaat is een nat en hiermee ook een zacht bos. Dat loopt heerlijk! Alleen oppassen voor glijpartijen. Sommige paden waren zo nat dat je centimeters wegzakte in de bodem.

Dutch Ultra Challenge

Klimmen

Na de verzorgingspost ging de route richting Veenendaal. Dat betekent ook de heuvelrug over en dus de nodige meters klimmen. Overigens zaten er in de gehele route de nodige hoogtemeters. Mijn horloge gaf na afloop toch bijna 600 meter aan! Ook aan de zijde van Veenendaal zijn er wat zandbanken die overwonnen mogen worden. Inmiddels leek het op sommige stukken wel of je langs de branding liep, zoveel water lag er op enkele plekken. Maar dit weer heeft ook zijn voordelen. Het was heerlijk rustig in het bos. Enkele wandelaars en her en der wat mountainbikers op de voor hun aangelegde paden die met ons het weer trotseerden.

Dat gaat snel ineens

Na de “zee” bij Veenendaal ging de route richting Leersum. Dat mocht ook wel want inmiddels zaten we al rond de 35km. De laatste verzorgingspost was gesitueerd op de grote parkeerplaats op de Bergweg bij Amerongen.  Daar naartoe ging de route over enkele fraaie single tracks en mooie bospaden met de nodige hoogtemeters. Dankzij de bijzonder mooie paden ging het als vanzelf. Aangekomen bij de post zeiden de heren achter de tafel met al dat lekkers erop dat het nog maar 5km was. Zo, dat gaat snel ineens. Het loopt ook heerlijk in zo’n nat bos!
Ook het laatste stukje ging makkelijk. De weg oversteken, de bossen van Leersum in richting het vakantiepark, daar aangekomen nog een kleine ronde over het park om echt boven de 50km uit te komen om vervolgens in de horeca gelegenheid van het park te finishen. De organisatie zit graag droog denken we dan maar!

Dutch Ultra Challenge Rens

Tot de volgende

En hiermee zat de derde Dutch Ultra Challenge (DUC) erop. Ook is meelopen? De vierde staat gepland in Brabant. Laatste zondag van de maand april. Kijk op de website voor details.

Tot dan!

Rens

Deel deze pagina: