Hoe gebruik ik mijn Garmin om fitter te worden

Blog Goed om te weten Horloges Joffrey Angevare
Over de auteur
Joffrey Angevare
Joffrey is een Ultra runner die het roer heeft omgegooid. Hij is zijn passie gaan volgen! Lees hier meer over Joffrey.

Je Garmin gebruiken om fitter te worden

Technologie speelt tegenwoordig een steeds belangrijkere rol in de wereld, zo ook in de sport. De meest geavanceerde technologie binnen de trail en ultra trail community is tegenwoordig wel het sport horloge, in mijn geval een Garmin 6S Pro. In eerste instantie kocht ik deze om te kunnen navigeren doormiddel van de GPX routes die je voor een race krijgt, maar al gauw kwam ik erachter dat ik met dit horloge mijn trainingen kon optimaliseren en dat ik mijn Garmin kon gebruiken om fitter te worden. Er zijn tal van andere merken die ook erg goed zijn, maar omdat ik alleen ervaring heb met Garmin, zal ik deze in dit artikel als voorbeeld gebruiken.

Mijn horloge is ondertussen mijn vaste trainingsmaat geworden, en ik zou niet meer zonder kunnen.

Activiteitenregistratie

Als je gaat sporten kun je jouw horloge vertellen wat je gaat doen. Of het nu hardlopen, fietsen, zwemmen of wandelen is, jouw horloge zal deze activiteit gaan registreren en gegevens gaan verzamelen. Gegevens zoals snelheid, afstand, tempo, hartslag, hoogteverschil, cadans, verbrande calorieën en tal van andere informatie. Met deze informatie is het mogelijk om je prestaties te analyseren en je trainingen aan jouw doel aan te passen.

VO2max

Vaak kom je de term VO2max tegen in de sport. VO2Max is de maximale hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam per minuut kan opnemen. Dit is niets meer of minder dan conditie. Hoe meer zuurstof je kunt opnemen hoe beter jouw conditie is en hoe minder snel je vermoeid raakt en verzuurt. Tijdens je activiteit onderzoekt de Firstbeat Analytics-engine, die in je horloge is ingebouwd, de relatie tussen je snelheid en de moeite die je lichaam moet doen om dat tempo te handhaven. In combinatie met jouw leeftijd, lengte, gewicht en geslacht kan jouw horloge nu een cijfer aan jouw conditie geven. Hoe lager het cijfer hoe slechter jouw conditie en hoe hoger het cijfer hoe beter jouw conditie.

VO2max tabel mannen

VO2max tabel vrouwen

VO2max verbeteren

Als trail en ultra trailer wil je natuurlijk een zo goed mogelijke conditie hebben. Dit komt namelijk je uithoudingsvermogen ten goede en dat heb je wel nodig op de lange en intensieve trails. Toen ik begon met hardlopen had ik de conditie van een vaatdoek, dus een lage VO2max. In het begin werd die waarde hoger en dat werkte erg motiverend, maar op den duur stabiliseerde die waarde en steeg hij niet meer. Ik paste hierop mijn trainingen aan en nam hoge intensiviteit trainingen op in mijn schema, zoals interval- en tempotrainingen. Dit had tot gevolg dat mijn VO2max waarde weer omhoog ging. Het werkt erg motiverend om jouw VO2max waarde te zien stijgen.

Het werkt erg motiverend om jouw VO2max waarde te zien stijgen

Trainen op hartslag

Wat jouw horloge ook registreert is hartslag. Na een paar trainingen kan jouw horloge in combinatie met de Garmin app een nauwkeurige inschatting maken van jouw hartslag in rust en jouw maximale hartslag. Met deze informatie kun je gaan trainen op hartslagzones. Trainen op hartslagzones is enorm geschikt voor duursport, zoals hardlopen. Je kunt de intensiteit van je trainingen optimaal afstemmen op het doel van de training.

Hartslagzone

Elke hartslagzone is een percentage van je maximale hartslag. Er bestaan 5 verschillende hartslagzones. In de Garmin Connect app zijn dit de warm-up, makkelijk, Aeroob, drempel en maximum. Je kunt je Garmin horloge zo instellen dat deze een alarm geeft als jouw hartslag onder of boven een bepaalde zone komt. Als je bijvoorbeeld jouw uithoudingsvermogen gaat trainen stel je deze zo in dat je hartslag binnen zone 3 en 4 blijft. Je traint dan in de Aerobe- en drempelzone, dit betekent dat je gericht met conditietraining bezig bent. Wordt jouw hartslag te laag of te hoog geeft jouw horloge een alarm en moet je de intensiteit verhogen of verlagen, zodat de hartslag weer in de juiste zone komt. Doe je een hersteltraining? Dan wil je dat jouw hartslag in zone 1 of 2 blijft, warm-up en makkelijk.

Dagelijkse trainingssuggesties

Wat ikzelf een erg leuke optie vind is de dagelijkse trainingssuggestie. Als je gaat trainen en je stelt je horloge in op hardlopen krijg je een trainingssuggestie. Jouw horloge kijkt naar je VO2max, trainingsgeschiedenis, en of je na je laatste trainingen genoeg hersteld bent en geeft je een trainingssuggestie. Die suggestie kan zijn dat je een zware intensieve interval kan doen of bijvoorbeeld een lange langzame duurloop. Ook kan jouw horloge je een dag rust aanraden om te herstellen als je de dagen ervoor zwaar getraind hebt. Het mooie hiervan is dat het gepersonaliseerde suggesties zijn op basis van jouw eerdere trainingen en op sportwetenschap. Het is bijvoorbeeld erg leuk om eens een maand lang de suggesties van je horloge op te volgen om te kijken of jouw conditie hierdoor verbetert.

Mijn vaste trainingsmaat

Tegenwoordig gebruik ik mijn Garmin niet alleen om mijn conditie te verbeteren, maar bijvoorbeeld ook om mijn gewicht in de gaten te houden. Ik weet precies hoeveel calorieën ik verbrand en weet dus ook hoeveel calorieën ik kan eten op een dag. Ik kan precies analyseren hoe ik geslapen heb en hier mijn training op afstemmen. Ik “vergeet” tijdens mijn lange duurloop en ultra trails nog wel eens te eten, maar ook hier geeft mijn horloge om de twintig minuten een seintje dat ik weer wat voeding tot mij moet nemen, zodat ik later niet de man met de hamer tegenkom. Hij wijst mij de weg in gebieden waar ik niet bekend ben door middel van de GPX routes die ik kan uploaden. Mijn horloge is ondertussen mijn vaste trainingsmaat geworden, en ik zou niet meer zonder kunnen.

 

 

 

 

 

 

Daag jezelf uit tijdens onze Trail Events

Verbeter je conditie tijdens een van onze Trail Events! Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail.

Bekijk onze Trail Events kalender eens. Wanneer kom jij je grenzen verleggen?

Trail Events Kalender

Meer blogs van Joffrey

Deel deze pagina: