Genieten tijdens de Swiss Alps 100

Gebieden Partners Wallis

Trailrunning in de Alpen

Altijd al een keer in de Alpen willen trailrunnen? Trailrunning Europe gaat in 2023 naar de Swiss Alps 100 trailrace, waar je de mooiste paden en uitzichten op de beroemde bergen van de Zwitserse Alpen zult ervaren. De trails, die gedeeltelijk over het UNESCO werelderfgoed gaan, zijn ongelooflijk mooi, maar ook erg inspannend en uitdagend. Sommige delen van het parcours, zoals de Aletschgletsjer, de hangbruggen of de alpendam, zijn werkelijk schitterend en een lust voor het oog, waarbij je je helemaal een voelt met de natuur en beseft hoe groots het is.

Swiss Alps 100

De de Swiss Alps 100 vindt plaats in Fiesch, een Zwitsers (ski)dorp in de buurt van Brig,  onder de Aletschgletsjer. Het evenement is een waar festival voor trailrunners met veel verschillende uitdagingen. Het biedt traditionele raceafstanden van 50, 100 en 160 kilometer, evenals een vertical waar de lopers 1860 hoogtemeters naar de top moeten overbruggen.

Kroonjuweel

De 50 km race, begint om 6 uur op zaterdagochtend. De start is erg losjes en de lopers hebben in ieder geval weinig stress vooraf, dit is ook het mooie aan deze race. Met zo’n 200 deelnemers is het zeker niet de grootste Alpenrace, maar wel eentje die nog vaak herinnert zal worden bij de deelnemers.

Ik blijf maar kijken naar de Aletschgletsjer;

Het eerste deel van de race brengt je van Fiesch naar Kühboden. De 1400 hoogtemeter zijn pittig, maar niet al te steil, en eenmaal boven loop je langs de Aletschgletsjer op naar de Gletscherstube. Dit is echt het kroonjuweel van de race. Het is moeilijk om een beter uitzicht te vinden tijdens een race. Het pad golft zachtjes langs de kant van de steile, met gletsjers bedekte berghelling.​

Bij het verlaten van het verzorgingsstation bij de Gletscherstube begint de route terug naar beneden richting het dal, weg van de gletsjers en bergen en richting de bossen en weiden. Het is een prachtig stuk en de kwaliteit van de paden zijn geweldig. In Niederwald aangekomen is het tijd voor de derde verzorgingspost en vanuit hier loop je zo’n 5 km langs de rivier naar het begin van de laatst grote klim van de race. Tijdens deze pittige klim van zo’n 3 kilometer overwin je 500 hoogtemeters, maar eenmaal boven geniet je weer van een spectaculair uitzicht en weet je dat je het zwaarste gedeelte achter de rug hebt en de laatste 15 km zo goed als naar beneden gaan (met uitzondering van de laatste korte klim van 700 meter).

Race pakket

Wij gaan als Trailrunning Europe met een groep Nederlanders naar deze race en hebben de registratie van de race, accommodatie en het voorbereidingstraject voor je geregeld. Je kan hierdoor helemaal gefocust zijn op de race.

De reis

Wij hebben vanaf donderdag tot en met maandag een prachtig hotel geregeld en gaan als groep de route op donderdag en vrijdag (start 160km) voorlopen en de benen loslopen. Heb je interesse of wil je meer info over deze race en reis klik dan hier.

Deel deze pagina: