Lessen in zout, afdalen en nederigheid

Mike Bakker Skyrunning
Over de auteur
Mike Bakker
Mike is een Ultra runner die er graag lekker met zijn rugzakje en sporthorloge op uittrekt. Hij is erg geïnteresseerd in de filosofie en wetenschap achter duursport.

3 Lessen uit de Ultraks Matterhorn Sky race (49km, D3.600)

Zermatt is zo’n klein Zwitsers dorpje dat je alleen kunt bereiken door je auto op 10 km afstand te parkeren en dan met een klein boemeltreintje het laatste stukje door de bergen te gaan. Maar de beloning maakt de inspanning meer dan waard – net zoals de Ultraks Matterhorn Sky Race die ik er liep. Deze 49 kms met 3.600 hoogtemeters in de Alpen waren een nieuwe mijlpaal. Veel ging goed en ik heb ook veel geleerd, vooral over zout, afdalen en nederigheid.

De bergen als mijn leermeester

De aanloop

In de weken vóór 25 augustus, propte ik in vrijwel elk vrije uur een hardloopsessie in het bos, een krachttraining, of zelfs beide (goed voor de klimbenen). Als vader van 3 en een drukke baan, is trainen voor een ultramarathon niet alleen een fysieke, maar ook een logistieke uitdaging. Ik heb ook een blog geschreven over 7 tactieken om te trainen voor een 50k ultra mét jonge kinderen en drukke baan.

De onzekerheid

En nu was het zover, ik stond op de startstreep. Onzeker of m’n voorbereiding wel voldoende was. Of ik dit wel kon. Of dit wel veilig was. In dat soort momenten, maak ik weer kennis met dat stemmetje dat zegt dat het niet ok is, niet genoeg was, niet verdiend is. Maar ik ken dat stemmetje al goed. En met het aanzicht op de Matterhorn en het vooruitzicht op de trails, verdwijnt het al snel.

De race

De race was fantastisch. Ik liep steady: hiken met stokken als het echt stijl werd, ontspannen afdalen waar het kan. Bij aid stations de tijd nemen om bij te vullen. Me vooral niet gek laten maken om de eerste helft te snel te lopen.

Helaas sloeg het weer om bij km 33. We konden de laatste top naar Trift niet meer op door de harde wind. De race werd ingekort met 8 km en 800 hoogtemeters. Jammer, want ik had nog wat kracht opgespaard voor de laatste klim en vooral die afdaling.

Ik liep in 7:18u bijna 42 km en 2.800 hoogtemeters (gem. 10.52 min/km). Ondanks dat de afstand korter was, heb ik m’n bescheiden doelen gehaald: het einde halen ✅, gemiddeld sneller dan 11.40 min/km lopen ✅ en bij de eerste 2/3e van de finishers behoren ✅.

Na een race wil ik altijd de volgende keer nóg beter te gaan trainen. Nóg sneller, verder of hoger gaan. Ondanks dat ik nooit eerder getraind ben door een trainer of coach, denk ik dat m’n voorbereiding best prima was. En er waren drie lessen voor de volgende keer (en voor het leven in het algemeen).

1. Zout

Zout is de belangrijkste bron van natrium, wat belangrijk is voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Bij ultra-marathons wordt aangeraden om 500-700 mg/L natrium toe te voegen en zelfs nog iets meer bij hogere temperaturen.

Het was na zo’n 25 km. Ik liep goed. Het weer was (nog) goed. Net een afdaling gehad. En toch voelde m’n lichaam gek. Niet echt moe, maar toch een algeheel gevoel van slapte. Ik merkte wat korreltjes in m’n ogen – witte korreltjes! “Zout!” dacht ik. Ik had erg gezweet en ondanks dat ik goed dronk (minstens een halve liter per uur), miste ik blijkbaar toch zout.

Gelukkig was er binnen 2 kilometer een aid station met m’n redding: de zoutste en lekkerste bouillon dit ik ooit gehad heb. En daarna voelde ik me euforisch en kon ik de wereld weer aan.

Prachtige trails met continu uitzicht op de Matterhorn

2. Afdalen

Klimbenen trainen in ons platte kikkerlandje is, met alle respect, niét te doen. Trappen op en af rennen helpt wel wat, maar is lang niet zo leuk om een uur vol te houden. Eén van mijn go-to oefeningen is krachttraining met een cattlebell. Soms gecombineerd met een 5-10 kilometer hardloopsessie. Ik heb eens gelezen dat je de brute spierkracht leert om te zetten in een voorwaartse beweging. Vergelijkbaar met klimmen.

Ik heb gedaan wat ik kon, maar als je dan tussen die immense bergen staat, met de Matterhorn er bovenuit stekend, vraag je je toch af of je dit wel kan.

Wat blijkt? ‘t Gaat prima. Rustig omhoog lopen, stokken goed gebruiken en power hiken als het stijl wordt. Ja, sommige stukken waren loodzwaar, maar eenmaal boven herstel je toch weer snel genoeg om weer lekker naar beneden te rennen. Tenminste, dat dacht ik. Want afdalen is eigenlijk nog zwaarder dan klimmen. Klimbenen vind ik daarom een misleidende term. We kunnen beter onze afdaal-benen trainen, wat meer techniek dan kracht is overigens.

3. Nederigheid

Een berg als de Matterhorn aanschouwen is een les in nederigheid. Het confronteert me met de grootsheid en de schoonheid en de pure rauwheid van de natuur. En het maakt mij klein als mens.

En ik besef me dat veel zorgen in m’n leven, hoe groot of klein die ook mogen zijn in de ogen van een ander, ook maar klein zijn. In de ogen van de Matterhorn ben ik net als zij zelf, een klont sterrenstof. Maar, in tegenstelling tot haar, slechts een fractie, een radarblib, in de stroming van ruimte en tijd.

Zo bezien lijk ik zo weg te kunnen dwarrelen als stofdeeltje. Maar het voelt juist als vrijheid, als ‘the grounding of the self’ zoals Emerson dat bedoelde in zijn essay “Self-Reliance”. En dat voelt goed, ook al zijn dat de endorfines. Dat maakt niet uit.

Het confronteert me met de grootsheid en de schoonheid en de pure rauwheid van de natuur, en het maakt mij klein als mens.

Op naar de volgende

Als ik mensen vertel over dit avontuur, dan krijg ik steevast de vraag “wat wordt de volgende?”. Er staat nog een race gepland in oktober en/of november, maar ik ben al aan het oriënteren op een ultra / skytrail voor volgend jaar. Weer de Ultraks? De Eiger of Snowdonia? Heb je tips, let me know!

 

 

 

 

 

 

 

 

Trailrun avonturen in Nederland

Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail. Onze routes zijn prachtig en de sfeer is altijd gemoedelijk.

Anders dan de Alpen, maar nog steeds een heerlijke trail-ervaring.

Bekijk onze Trail Events kalender eens. Wanneer kom jij je grenzen verleggen?

Trail Events Kalender

Meer door Mike

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: