Mindset en Ultra Trailrunning

Blog Chris van Beem Ultra Trail
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

Hoe belangrijk is een mindset onderweg… ik bedoel, wie of wat bepaalt uiteindelijk of je doorgaat of niet tijdens je endurance race (Ultra Trail)? Is dit een fysieke of mentale aangelegenheid. Ik weet dat mijn fysieke gesteldheid grotendeels bepaald wordt door mijn mentale keuzes, mijn MINDSET.

Door zelf te doen leer je het meest en ik heb de afgelopen jaren veel gedaan, dus inderdaad daardoor ook heel veel geleerd. Stoppen tijdens een race is nooit leuk,… maar ook dat kan je gebeuren. Alle gebeurtenissen dragen bij tot zelfkennis, niks is fout, alles constructief als je verder kijkt dan dat moment. Als er lichamelijke beperkingen ontstaan waardoor je niet meer verder kunt heb je verschillende keuzes.  Je stopt omdat het niet meer gaat of je gaat verder op een aangepaste manier…

Voor mezelf ben ik erachter gekomen dat je eigen gedachte (je MIND) bepalend is welke richting je in gaat. En,.. moeten stoppen is ook een soort richting, de richting van het eindstation voor dat moment. Veel mensen vergeten dat je altijd bij jezelf te raden moet gaan. Omstandigheden of personen kunnen je beïnvloeden, maar je bent zelf bepalend in je keuze hoe je ermee omgaat. Het proces van zelfkennis ontstaat juist op momenten die nieuw voor je zijn… daarom train ik met name situaties waarvan ik me de vraag; Hoe dan? moet stellen en verplicht creatief moet zijn met de mogelijkheden van dat moment.

Met je gedachte bepaal je de richting,.. het lichaam volgt daarna!

Ik kan door heel veel te doen echt zeggen dat ik mijn lijf goed ken,…. dat ik het spel Mind-over-Body ondertussen wel heb geleerd. Mijn spelregels zijn bekend en met een goede voorbereiding en de juiste mindset kan ik lang,… heel lang onderweg blijven.

Al ruim 10 jaar loop ik geweldige endurance tochten door de bergen. Op 9 september start ik mijn 4e deelname aan de Tor des Giants in Italië. Ruim 330km over de bergtoppen in de Aosta valley waar je als deelnemers 30.000D+ hoogtemeters klimt. Zenuwen zijn er niet,.. die hebben plaats gemaakt voor een plan, gedreven door zelfvertrouwen en een positieve mindset. Ik kan dat,.. omdat ik het doe.

Wat versta ik onder mijn Mindset en hoe ik deze inzet tijdens mijn ultra trails probeer ik hieronder uiteen te zetten.

Mindset kun je trainen

Ik ben er van overtuigd dat je een mindset kunt trainen. Een kwestie van blijven luisteren naar je jezelf,… en vooral het totaal blijven overzien. Je kunt gerust leven in het moment, maar laat het moment niet bepalend zijn op de weg naar je doel. Door ervaring leer je dat er achter de zware momenten nieuwe mooie momenten (kunnen) komen, je keuze(s) op zware momenten zijn bepalend of je ze gaat ervaren.

Juist het hebben van je eigen antwoorden op zware situaties kun je vooraf trainen… Je kunt de focus verleggen, je kunt jezelf oppeppen met bepaalde oneliners (quotes), je kunt uit het moment stappen door afleiding te zoeken, enzovoorts.

Een praktijk voorbeeld… : De backup thuis…

Bij iedere extreme uitdaging heb ik aan de andere kant van de telefoon iemand zitten. Iemand die weet wat ik aan het doen ben. De afspraak is dat ik hem/haar op ieder moment mag bellen… en als ik bel dan is er iets aan de hand.. ik denk niet meer helder of ik zie het niet meer zitten. Zo’n help-line is iemand die door mij allang is geïnstrueerd.. Die weet precies wat er wel en niet gezegd moet worden in de gesprek. Vaak is het even aanhoren en me weer succes wensen,.. maar heel belangrijk,.. er is een script dat me verder helpt. Natuurlijk heb ik in loop der tijd een korte lijst met vrienden vanwaar ik zeker weet dat de reacties op alles wat ik zeg gestroomlijnd mij weer terug op de rode draad krijgen. Het is zeker niet iemand die meegaat in de emotie en dingen zegt die de mindset ondermijnen. En, geloof me… je kunt nogal onzin uitkramen in dit soort gesprekken.

Praktijk is dat ik heel weinig gebruik maak van deze Backup… maar die keer dat ik het nodig had zei de andere kant van de lijn: ‘Volgens mij roep jij altijd dat alles je eigen keuze is… en volgens mij is dat dit keer de finish toch?, ik kan niks anders dan ja zeggen en mijn pad vervolgen…. ik zag het totaal weer en was even uit het moment gehaald.

De rode draad

Een hele belangrijke rode draad bij iedere deelname aan een extreme uitdaging is het besef dat het je eigen keuze is. Het geeft je kracht om op zware momenten terug te vallen op jezelf, het is jou keuze en je wil dit…  Er zijn genoeg mensen en situaties op je pad die je van deze rode draad af kunnen of willen halen. Je kunt tijdens een zwak moment genoeg redenen vinden waarom het zo zwaar is; Het regent, het is koud, hij is ook gestopt,… je voorbereiding was niet goed… etc.. Als je focus houd op je doel dan kun je door met je ingeslagen weg,.. de rode draad richting de finish.

Sterke mindset

Ik denk dat iedere sterke mindset gevoed wordt door een sterke wil, de overtuiging dat je het kan en een grote dosis van positiviteit om flexibel naar oplossingen te kunnen blijven zoeken. De natuurlijke balans met wat wel en niet kan,.. het accepteren van teleurstellingen van eigen gemaakte aannames en het verder kunnen blijven kijken naar het nu-moment kun je jezelf aanleren. Het vinden van tools die je mindset versterken is een solo zoektocht waarin je ervaringen zal verzamelen die je gaat gebruiken.

Enkele persoonlijke mindset tools

Het is best zinvol om achteraf je gedrag te analyseren,.. te kijken wat ervoor zorgde dat je toch doorgegaan bent. Zelf hoor ik me op zulke moment zeggen:

  • Niet zeuren,.. eigen keus.
  • Als dingen vanzelf gaan vind je er ook geen reet aan Chris
  • De zon schijnt altijd!
  • Ik kan net zo goed blijven rennen….

Voor mij slechts kreten die me even afleiden… vaak hoef ik niet eens hardop iets te zeggen,.. Er verschijnt altijd een lach op mijn gezicht als ik bezig ben met het onmogelijke… Dan denk ik hardop.. dit is wie ik ben, dit is wat ik doe,… onderweg naar veel moois,..  uiteindelijk bij de finish, ik weet alleen nog niet hoe..!! ONBETAALBARE MOMENTEN komen over het algemeen niet aanwaaien.., daar gaat vaak enige inspanning aan vooraf. 😉

Workshop
Mindset op de Ultra Trails
Chris van Beem

Op woensdagavond 5 oktober 2022 kun je deelnamen aan een workshop ‘Mindset op de Ultra Trails’.

>> Alle informatie

Workshop

Tijdens de workshop vertelt Chris over zijn ervaringen die hij heeft opgedaan bij de uiteenlopende Ultra Trails in de bergen. Centraal staat het theme Mindset op de Ultra Trails…

Een mindset is iets van jezelf.. net als het resultaat van je eigen inspanning..

  • Informatief
  • Veel voorbeelden
  • Handige tips
  • Ontmoet meer ultra trail liefhebbers
  • Van 19:00 – 21:30u
Deel deze pagina: