Motivatie v.s. discipline

Joffrey Angevare
Over de auteur
Joffrey Angevare
Joffrey is een Ultra runner die het roer heeft omgegooid. Hij is zijn passie gaan volgen! Lees hier meer over Joffrey.

Heb je discipline? Dan is motivatie niet meer nodig

Ken je dat gevoel; je hebt je voorgenomen om te gaan trainen, maar je hebt écht geen zin. Dat had ik gisteravond. Ik zat lekker binnen met een kop koffie en verzon allerlei redenen om er maar niet op uit te gaan. Morgen trainen kan ook toch? Of overmorgen… Maar na een zware discussie met mezelf heb ik toch die schoenen aangetrokken en ben ik naar buiten gegaan. “De moeilijkste meters zijn die van de bank naar de voordeur” zegt mijn vrouw altijd. Geen motivatie? Dan maar op discipline.

“De moeilijkste meters zijn die van de bank naar de voordeur”
– Mijn Vrouw

Een doel zorgt voor motivatie

Als je begint met sporten heb je vaak een doel. Je wilt afvallen, fitter worden of een mooi gespierd lichaam krijgen. Dit doel motiveert je om iets te gaan ondernemen. Je koopt nieuwe schoenen, nieuwe sportkleding en struint het internet af naar informatie. Maar na een paar dagen, weken of maanden neemt deze motivatie af en stopt het overgrote deel van de mensen weer met hun sport, waarna ze terugvallen in oude patronen van bankhangen en televisie kijken. Dus wil je verder komen? Dan is motivatie vaak niet voldoende.

Uitgesteld resultaat

Het probleem met sport is dat je niet meteen resultaat ziet. Ga je één keer naar de sportschool, dan zie je daar niets van. Ga je een week? Dan zie je daar nog steeds niets van… Misschien dat je na een paar maanden kleine veranderingen ziet, maar het is een langzaam proces (vooral als je dit vergelijkt met de filmpjes op social media waar iemand binnen 30 seconden een sixpack weet te trainen). Dit langzame proces noemen we uitgesteld resultaat. Je spant je in, maar het resultaat komt later. Dit is één van de redenen waarom mensen hun motivatie kwijtraken. Het duurt te lang en is vaak niet te combineren met onze huidige levensstijl. Het is namelijk goed om je levensstijl aan te passen door gezond te eten, en wie echt serieus is laat ook de alcohol staan en slaat feestjes over om op tijd in bed te kruipen. Herstel is immers belangrijk.

Korte vs lange termijn

Motivatie is de reden om ergens aan te beginnen en is erg effectief op de korte termijn. Je hebt een doel en bent bereid hier een handeling voor te verrichten, namelijk trainen. Naarmate de tijd verstrijkt, de trainingen zwaarder en langer worden, wil de motivatie nog wel eens afnemen of zelf helemaal verdwijnen. Als de motivatie weg is, is de keuze snel gemaakt om iets anders te gaan doen wat je op dat moment leuker vindt. Gezin, televisie kijken, uitslapen of gewoon niets. Dit is het moment waar discipline komt kijken. Je hebt een doel en bent bereid hier een handeling voor te verrichten, ondanks dat je geen zin hebt in deze handeling. Met motivatie begin je en met discipline houd je het vol. Discipline werkt namelijk perfect voor de lange termijn.

Wat is dat nou, discipline?

Discipline is de karaktereigenschap waarbij iemand doet wat er van hem verwacht wordt, ook als hij of zij hier geen zin in heeft. Discipline is je karakter die helpt om jouw doelen te bereiken wanneer je lijf misschien ergens anders meer zin in heeft.  Wanneer mensen horen dat ik bijna elke dag met weer en wind aan het sporten ben en zo nu en dan een ultra trail loop, is hun reactie vaak “dat je daar allemaal zin in hebt…”. Dan leg ik ze uit dat ik er inderdaad ook wel eens geen zin in heb, maar dat dit mij simpelweg niet tegenhoudt om toch naar buiten te gaan voor die lange duurloop of die zware heuveltraining. Dát is discipline, en discipline is iets wat je jezelf kan aanleren.

Discipline kan je trainen

Discipline kan je dus trainen. Ik heb een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet:

  • Ga iets doen wat je leuk vindt. Houd je niet van hardlopen? Stap dan op de fiets of ga zwemmen. Iets wat je echt leuk vindt hou je langer vol.
  • Ga elke dag of om de dag trainen. Als je dit lang genoeg doet wordt het een gewoonte en zal je het uit gewenning niet snel meer overslaan.
  • Leg jezelf “sociale” druk op. Toen ik mezelf ingeschreven had voor mijn eerste Ultra trail hield ik al mijn vrienden via social media op de hoogte van mijn trainingen en voortgang. Misschien heel irritant voor hun, maar voor mij een enorme stok achter de deur om mijn doel te behalen.
  • Vermijd uitstel gedrag. Heb je jezelf voorgenomen om in de ochtend te gaan trainen? Doe dit dan ook! Herinner jezelf er dan aan dat je niet altijd zin hoeft te hebben, zolang je maar gedisciplineerd bent. Uitstel is vaak afstel.

Dit zijn nog maar een paar tips, maar er zijn nog veel meer tactieken om jezelf discipline aan te leren.

Je hoeft niet altijd zin te hebben, zolang je maar gedisciplineerd bent

De motivatie om gedisciplineerd te blijven

Toen ik begon met trail runnen had ik mijzelf als doel gesteld dat ik een ultra trail marathon zou gaan lopen. Ik had mezelf ingeschreven en trainde voor dit doel. Dit was nog in de tijd dat ik soms weken voor mijn werk van huis was en lange dagen maakte. Het was voor mij moeilijk om de motivatie op te brengen om bijvoorbeeld tussen twee zware nachtdiensten door toch nog even een halve marathon duurloop training te doen op de loopband. Ik kon niet altijd buiten trainen. Toen bedacht ik me opeens dat ik mijn doel misschien bij moest stellen om gemotiveerd te kunnen blijven. Ik besloot niet te gaan trainen voor mijn eerste ultra trail, maar om gezond en fit te blijven. Zolang ik dat bleef doen kwamen die andere doelen vanzelf.

Heb plezier!

Zoals ik al eerder zei is discipline een eigenschap die ervoor zorg dat je iets wel doet, ondanks dat je er geen zin in hebt. Dat je er in eerste instantie geen zin in hebt betekent alleen niet dat je er geen plezier in moet hebben. Ik heb nooit geen plezier. Ik heb gewoon soms wat minder plezier, maar ik weet dat als ik de discipline heb om toch te gaan trainen, ik daar later weer extra veel plezier van heb.

Tot snel!

Met sportieve groet,
Joffrey

Deel deze pagina: