Palko over het parcours van de Mattmark Halbmarathon

Palko de Vink
Over de auteur
Palko de Vink
Palko (38) is voetbalscheidsrechter bij de landelijke jeugd en heeft dik tien jaar terug veel hardgelopen, waaronder ook twee keer een marathon. De laatste jaren heeft hij trailrunnen ontdekt en is vorig jaar dit voor het eerst gaan doen in de bergen op de reis van Trailrunning Europe in samenwerking met de NKBV naar de Franse Alpen in Queyras. Dat smaakte naar meer.

Ter voorbereiding op de Swiss Alps 100

Na een aantal dagen acclimatiseren met wat hikes in het Saastal ga ik vandaag een stapje verder met de voorbereidingen voor de 50 km over een week bij de Swiss Alps 100. Ik ga trailrunnen en heb de Mattmark Halbmarathon op het oog. Dit jaar vindt deze plaats op 9 september, maar dan ben ik weer aan het werk. Het parcours is eerst redelijk vlak, dan moet er flink aan hoogte gewonnen worden naar de stuwdam van de Mattmarksee en dan volgt er nog een redelijk (Zwitsers) vlak rondje om het stuwmeer heen. Allemaal mooie stukjes van zo’n 7 km.

Mooi bedacht en door de goede signing gemakkelijk te lopen. Een aanrader om te doen als je in de buurt bent!

Van start

Ik wandel eerst rustig naar beneden vanuit Café Triftalp, waar ik slaap, naar Saas-Grund om daar de bus naar Saas-Balen te pakken, halte Dorf. Helemaal lopen kan ook, maar ik besluit mijn krachten te sparen.

Volgens de omschrijving is de start bij de Runde Kirche. De kerk was niet te missen, maar nou bleek dat het 600m-punt daar ligt. Wat te zien is aan de mooie signing die de rest van de route ook goed aanwezig is, waardoor de GPX-file op mijn horloge nauwelijks nodig is. Behalve dan bij de start, die was niet zo goed aangegeven. Dankzij de GPX kom ik wel op het juiste punt.

Ik begon ontspannen te lopen en bedacht al snel dat ik iets rustiger aan moest doen, want ik zou toch nog bijna 800 meter moeten stijgen en dat ben ik nog niet echt gewend. Hikend wel, maar niet tussen het rennen door en al helemaal niet al rennend. Gelukkig is het een schitterende dag, de zon schijnt en het warmt snel op. Genoeg drinken dus, dat had ik van tevoren al gedaan en ik had mijn camelbag van 2 liter helemaal gevuld in mijn racevest zitten. Daarnaast had ik een bekertje mee om onderweg uit te drinken. Dat blijkt alleen in Unter den Bodmen, na een kilometer of 5, te kunnen. Daar drink ik wel direct een halve liter.

Sneller dan verwacht

De route volgt de rivier en soms moet ik even oversteken, maar dat staat keurig aangegeven. Ook als ik zelf denk dat ik hogerop moet gaan lopen, zie ik ineens dat er toch echt wel een pad vlak langs de rivier loopt. Daardoor loopt het niet echt meer dan 2 à 3% omhoog en soms ook gewoon een soort van vlak langs Saas-Grund en Saas-Almagell. Af en toe stop ik even voor een fotootje, want al rennend lukt me het niet om mijn telefoon goed stil te houden.

Als ik al dik 1/3 van de afstand heb gelopen, ben ik nog maar 55 minuten onderweg en daar schrik ik een beetje van. Ik verwacht er namelijk totaal zo’n 4 uur over te doen en dat geeft de Tochtenwiki van de NKBV ook aan. Ik weet wel dat de klim nog moet komen. maar toch: was ik niet te snel gestart?

Daar is de Stuwdam

Na Saas-Almagell komt er een ‘Vitaparcours’, dus je kan tussendoor ook nog wat oefeningen doen als je wilt. En dan komt Zermeiggern, een grote elektriciteitscentrale. Daar gaat de route het bos in aan de overkant van de weg en direct omhoog. Na wat wenden en keren gaat het weer richting de stuwdam, maar soms best lastig omhoog ook doordat het morenen en smalle paadjes met veel stenen zijn.

Plots komt er een moment dat het bos ophoudt en dan heb ik voor het eerst zicht op de stuwdam die in de verte opdoemt als een kaarsrechte lijn. Duidelijk is dat er nog heel wat hoogtemeters te maken zijn. Ik wandel grotendeels met af en toe wat rennen tussendoor net als in het bos.

Onderaan de dam wijkt mijn GPX af van de signing. Ik kies ervoor om de signing te volgen, want de GPX lijkt een stuk de autoweg te volgen. Dit gedeelte gaat echt steil omhoog, dus als ik sneller dan 3 km/u ga ben ik al zeer tevreden. Ik voel de vermoeidheid zeker ook wel, maar ik weet dat boven nog zeven redelijk vlakke kilometers liggen te wachten op me.

Ineens ben ik zo goed als boven en zie ik de oostkant van de stuwdam voor me Rechts van me zie ik het restaurant wat het eindpunt is. De stuwdam over en ik ben er, maar om de halve marathon te volbrengen moet ik nog om het meer.

Genoeg te zien

Ik probeer weer te rennen, maar mijn lichaam wil niet altijd. Stiekem gaat het ook nog best wat procentjes omhoog. Ik wissel rennen met stevig doorwandelen af en zorg tijdens het wandelen goed voor mezelf door te eten en goed zonnebrand te smeren. Bij het verste punt heb je eigenlijk het mooiste zicht op het meer met de dam aan het andere einde en het Saastal daarachter. Als je je omdraait, loopt daar nog een pad omhoog naar Italië. Toen ik zeven jaar geleden voor het eerst in de bergen was, was dat ook hier en toen ben ik hier nog naartoe gehiket met een deel van de groep waarmee ik op vakantie was.

Op de laatste 3,5 km kom ik nog langs de meest krachtige waterval uit de omgeving. Op de brug er overheen vliegen de spetterende je om de oren. Op een foto kun je dat niet ervaren, dus je moet er echt zelf een keertje heen om dit te beleven.

Door het donker

Na iets meer dan 3,5 uur kom ik bij het einde aan, maar niet voordat ik nog door een pikdonkere tunnel van zo’n 200 meter heb moeten lopen met tegenliggers. Vreemd, misschien was het licht kapot. De zaklamp van mijn telefoon geeft uitkomst, maar dan nog zag ik echt heel weinig. Mijn hoofdlamp heb ik wel bij me, maar die zit te ver weggestopt om even snel te pakken.

Dit parcours is uitermate geschikt om te trailrunnen

Bij het restaurant kan ik zeer tevreden bijkomen, wat eten en drinken en wachten op de bus. Op zaterdag gaat die maar één keer in het uur en toen ik daar achter kwam, was hij net weg dus heb ik maar gebruik gemaakt van het goede internetbereik, wat in de bergen toch zeker niet overal het geval is.

Dit parcours is uitermate geschikt om te trailrunnen. Mooi bedacht en door de goede signing gemakkelijk te lopen. Een aanrader om te doen als je in de buurt bent!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoogtemeters tijdens de Amerongse Berg Trail

Ieder kwartaal wordt er weer een nieuwe editie van de Amerongse Berg Trail georganiseerd. Prachtige en uitdagende paden met voldoende hoogtemeters!

Ben jij erbij tijdens de volgende editie?

Amerongse Berg Trail

Meer door Palko

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: