Ragna Debats wint de super zware Ultra Trail del Aconcagua 100k

Ultra Trail

Ragna Debats wint weer

De Nederlandse ultra-trailrunner Ragna Debats finisht de wedstrijd in een tijd van 12 uur en 31 minuten, bijna een uur sneller dan de tweede vrouw. Met deze supersnelle tijd werd ze tevens vierde in het algemene klassement op 1 uur en 45 minuten van de winnaar. Een unieke en fantastische prestatie van Ragna, die wij als Trailrunning Europe dit jaar extra in de gaten gaan houden.

Ultra Trail del Aconcagua 100k is een ultra-trail-running wedstrijd die plaatsvindt in Mendoza, Argentinië. De race is in het Aconcagua Provincial Park en gaat tot Mirador Plaza Francia (4150 m boven zeeniveau), aan de voet van de hoogste berg in Zuid-Amerika. Na deze beklimming gaan de lopers naar Villa de las Cuevas, waar ze door de fysieke en mentale uitputting heen moeten klimmen naar Cristo Redentor (Christus de Verlosser), op bijna 4000 meter boven zeeniveau. Deze uitdaging is als geen andere: het parcours, de hoogte, de ijle lucht en de extreme weersomstandigheden maken deze wedstrijd tot een unieke uitdaging.

Ragna Debats ACONCAGUA ULTRA TRAIL 2023

De race van Ragna

“Eenmaal in Argentinië en tijdens mijn voorbereiding op de race, ontdekte ik verschillende alle andere factoren die de prestaties in de race zouden bemoeilijken. Aan de ene kant was het nodig om de nachtkou te overwinnen op de top van Plaza Francia, waar zich de imposante zuidwand van Aconcagua bevindt. Om na deze klim op bijna 4200m af te dalen richting de vallei, waar je de hitte en ellenlange rechte stukken naar Las Cuevas moeten overwinnen!”

 

Daarna begon het tweede deel van de race naar Christus de Verlosser, het grenspunt met Chili. Tijdens de dagen van de race was er een hittegolf en deze editie was daardoor bijzonder zwaar! Er was geen schaduw en de zon scheen hard en fel. Het maakte het moeilijk om voedsel en de benodigde vloeistoffen door te slikken. Een andere moeilijkheid was dat persoonlijke assistentie niet is toegestaan tijdens de race. Hoe dan ook, het was een hele uitdaging om alles te overwinnen. Het was een fantastische ervaring en ik raad het iedereen ten zeerste aan om zo’n ervaring te beleven!

De gehele wedstrijd loop je op hoogte (niet onder de 2500m) en dat maakt het een zeer fysieke uitdaging!

De race

Deelnemers gaan langs technische paden en starten bij Penitentes op 2600 meter boven zee niveau. Ze beginnen direct aan de lange beklimming naar Mirador Plaza Francia op 4150 meter boven zeeniveau. De klim, bij de ingang van het Aconcagua Provincial Park, is veeleisend en de ijle lucht maakt het extra zwaar.

Voordat de lopers het laatste stuk naar Mirador Plaza Francia klimmen, worden ze onderzocht in de controlepost. Naast de tijd zullen de dokters bij deze post bepalen of de loper in staat is om het parcours voort te zetten of niet. Dit is anders dan bij andere races, aangezien de klim naar het hoogste punt in het parcours niet alleen afhangt van de cut-off tijd, maar ook van de fysieke gesteldheid van de hardloper en van weersomstandigheden. Dit kan ervoor zorgen dat de wedstrijdorganisatie de loper uit de race neemt.

De Aconcagua Ultra Trail is onderdeel van de Spartan Ultra Trail World Championship waar Ragna ook de leiding heeft genomen in het Ultra Trail klassement.

Laatste klimmetje!

Na het verlaten van het park staan de hardlopers voor de moeilijkste uitdaging: de klim naar Villa las Cuevas en Cristo Redentor. Terwijl de lopers naar boven gaan zal de vermoeidheid toenemen in de lange beklimming naar Cuevas. De beklimming van de Cristo Redentor is een veeleisende onderneming en het zal hier minder snel gaan omdat hardlopers moe zijn en het pad continu omhoog gaat. Het is hier extra belangrijk om voldoende te eten en drinken, aangezien deze kms langzaam gaan. Na deze uitdagingen heb je nog wat kracht in je benen nodig voor de laatste 20km, eindelijk naar beneden, richting Penitentes, waar de finishlijn is.

Deel deze pagina: