Rens loopt de BUT100 – 50km ULTRA

Blog BUT100 Rens Wijnands Trail Events
Over de auteur
Rens Wijnands
Rens is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Rens is Hardloop- en Trailrunning Trainer en Rens is actief CREW member.

Noord en Zuid

In de jaren 80 van de vorige eeuw (ja, ik loop al wat langer mee) had je een Amerikaanse miniserie North & South waarbij het verschil tussen de twee gebieden de basis was voor de serie. De BUT100 bestaat ook uit een Noord en Zuid. Beide een lus van ruim 50km. Deze BUT100 was de 4e DUC, oftewel voluit: deze Brabantse Ultra Trail was de vierde Dutch Ultra Challenge. Inmiddels bekend onder de doorgewinterde trailers. Ieder laatste weekend van de maand een Ultra Trail van 50km, met soms zelfs de mogelijkheid voor 100km!

Je loopt voor jezelf en in mijn geval om te genieten

De Noord lus

Zo ook deze zonovergoten dag op 30 april. In de ochtend een 50km trail, de Noord lus, in de middag een 50 km trail, de Zuid lus of als je wilde beide lussen achter elkaar wat dan (ruim) 100km trail genot in misschien wel het mooiste natuurgebied van Brabant oplevert. De Zuid lus had ik al twee keer gelopen en ik was dan ook zeer blij dat de organisatie nu in de ochtend eerst de Noord lus aanbood. Deze had ik nog niet gelopen waarmee ik beide lussen nu eens goed kon vergelijken om de bepalen welke het mooist is.

Mogelijk natte voeten

Om 07:00u was de start vanuit Fletcher Hotel Jagershorst te Leende. Ruim 50 ultra trailers gingen los op de Noord lus van 50km en ruim 10 trailers durfden zelf beide lussen te lopen! In het praatje voor het startschot gaf de organisatie aan dat de ronde pittig was met veel mul zand en zelfs een kans op natte voeten. Zoals we allemaal hebben ervaren hebben we tot nu toe een nat voorjaar. Dat is fijn voor de natuur. Sloten, beekjes en vennen zijn goed gevuld met water. Dat is de afgelopen jaren wel anders geweest. Gevolg is wel dat her en der het water ook op de singletracks staat.

Zon!

Maar vandaag is het anders. Geen regenbui van 6 uur zoals bij de vorige DUC, maar zon, zon en heel veel zon. Een heerlijke dag voor een buitenspeel-activiteit! Volgens mij is dit de eerste echt zonnige zondag van dit jaar! Gevaar is dan wel dat je verbrandt. De zon kan al behoorlijk fel zijn.

Rustig aan genieten

Ik kan nu wel uitgebreid beschrijven hoe de route is en wat we allemaal onderweg tegenkwamen aan heide, bos, visvijvers, zand, water, nog meer heide en nog veel meer zand maar laat ik iets meegeven hoe ik de loop heb ervaren. Ik start altijd rustig. Ben niet zo’n voorloper die vooraan wil staan. Die fase in mijn hardloop carrière heb ik gehad. Heb nog een aantal jaren een wedstrijdlicentie mogen bezitten en kwam jaren geleden graag uit op de (asfalt) halve marathon. Die liep ik dan ook rap maar zag nooit wat van de route. Was altijd bezig met loopritme, ademhaling, cadans en vooral snelheid. Dan is trailrunnen in de natuur toch echt genieten nu voor mij. Genieten van het bos, de heide, het mooie weer en vooral niet meer zo hard lopen. Lekker rustig aan!

Sandalen

Zo ook vandaag. Rustig beginnen. Het lijfje lekker warm laten worden en een relaxed looptempo aannemen. Nu ben ik diegene die meestal op sandalen loopt. Heb daar ook veel bekijks mee. Blijft blijkbaar toch vreemd om op (hardloop)sandalen een 50km trail weg te lopen. Maar ik hoorde later van de organisatie dat er in de middag bij de zuid lus iemand meedeed op blote voeten. Zo gek ben ik dus nog niet! De eerste helft van de route liep ik vrij gemakkelijk. Geen problemen maar vond het al wel snel warm. Was toch iets te warm gekleed met ¾ tight en dubbel shirt. Deze dan ook uitgedaan na zo’n 15km. Was daar wel op voorbereid met een korte broek. Tja, zou anders al helemaal veel bekijks krijgen.

Liever baksteen dan water

Onderweg haakte een dame bij mij aan welke stuurloos liep. Het was haar eerste trail en ze was nauwelijks bekend met het lopen op GPX route. Een gratis app op haar telefoon gaf de route aan, maar de app had meer belangstelling voor het tonen van reclame dan de route. En mocht haar telefoon leegraken dan had ze een powerbank bij zich. Type baksteen. Haar rugzakje kon niet én een waterzak én een baksteen aan, dus had ze een keuze gemaakt.

Ik moet wel zeggen dat ze erg gemakkelijk liep. Ze gaf aan marathons te lopen op asfalt en de volgende was die in Leiden over 2 weken (32e Leiden marathon, 14 mei).  Maar zulke wedstrijden zijn allemaal uitgepijld/ afgezet. Geen route kaart, je volgt gewoon de massa. Dan is de vrije natuur toch echt heel anders (en als je het mij vraagt veel leuker). Toch wel knap om gelijk een vijftiger te pakken als eerste trail.

Wil jij goed voorbereid je eerste trail lopen? Kijk eens op onze trail kalender. Wij bieden diverse workshops aan maar ook gratis trainingen. Deze trainingen zijn ideaal voor al je trail vragen. De trainingen worden gegeven door zeer ervaren trailers die de tijd nemen voor je vragen.

Yoga to the rescue

Ik raakte ook nog aan de praat met een loper die aangaf dat hij na jaren stilstand via yoga oefeningen eindelijk weer kon hardlopen. Blessureleed speelde hem lang parten. Zijn enkel wilde niet meer. Gelukkig was daar nu weer beweging dankzij een andere sport. Want dat is yoga. Het ziet er altijd statisch uit maar om de oefeningen goed te kunnen doen is kracht en lenigheid vereist.

Door de blubber

Bij het 37km punt was daar waar de organisatie ons vooraf op had gewezen. Een ondergelopen singletrack. Natte voetjes gegarandeerd. Tenzij je er omheen loopt, wat enkele trailers deden. Ik ben iemand die graag de gehele route nauwkeurig volgt en ben er dus vol in gegaan. Tot halverwege mijn schenen in de blubber. Tip van de dag! Loop op sandalen. Geen last van natte sokken!

Tenzing

Bij de verzorgingsposten nam ik bewust sportdrank van Tenzing. Om te proberen.

Tenzing logo

Mijn ervaring met sportdranken en poedertjes is dat het altijd zo ontzettend zoet is en dat het bij mij altijd verkeerd op de maag valt. Sinds kort biedt de organisatie sportdrank van Tenzing aan. Dit is een natuurproduct en op planten gebaseerd, proberen dus. En ik moet zeggen dat mijn maag het verdraagt. Tis niet zo zoet. Het heeft wel een bijzondere smaak, maar is goed te doen tijdens het trailen.

De laatste lootjes genieten

Tot aan de laatste verzorgingspost bij de 41km liep ik soepel. Misschien stond ik te lang stil bij deze post, of juist niet, maar ik kwam daarna niet meer op gang. Alsof mijn benen dachten dat we er al waren. Ik liep nog wel maar het tempo was eruit. Vreemde bedoeling is dat toch. Ineens is het dan klaar blijkbaar. Maar goed. Rustig doorlopen, dan maar wat langzamer. Het gaat toch nergens om. Geen prijs voor de snelste. Ook geen prijs voor de rapste ronde. Daar doen we hier niet aan. Je loopt voor jezelf en in mijn geval om te genieten.

Rens but DUC

Dat was de DUC van april

Na ruim 6 uur was ik terug bij het startpunt. Nee, voor mij geen 100km. Die tweede lus laat ik schieten voor nu. Misschien een andere keer. Nieuwe kansen bij de volgende Dutch Ultra Challenge. De laatste zondag van mei land het trail circus op landgoed Zonheuvel in Doorn voor de UHUT100. Ook hier 2 lussen van 50km. Samen 100! (Geloof ietsepietsie over de 100km zelfs..)

Dus, Noord of Zuid?

En ja, welke lus nu het mooist is? Dat ga ik niet zeggen. Smaken verschillen immers. Ik nodig je uit om het zelf te ervaren. De BUT staat regelmatig op onze trail kalender.

Tot snel op de Trails!

Deel deze pagina: