Rens loopt de Hollands Duin Ultra Trail

Blog Dutch Ultra Series Hollands Duin Ultra Trail Rens Wijnands Trail Events Ultra Trail
Over de auteur
Rens Wijnands
Rens is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Rens is Hardloop- en Trailrunning Trainer en Rens is actief CREW member. In 2023 heeft Rens zich voorgenomen alle ultra's uit de Dutch Ultra Series te lopen.

Zondag 26 februari was dan de dag van de tweede Dutch Ultra Challenge. Een mooie ultra trail van 50km. Ditmaal vanaf Noordwijk. Oftewel de Hollands Duin Ultra Trail. Start bij Noordwijk en dan over mooie duinpaden, bospaden, geen paden en strand richting Katwijk, daar draai je om en dan terug naar Noordwijk via andere duinpaden, strand en soms een stukje boulevard.

Goede omstandigheden in Noordwijk

De dag begon schitterend met een mooie blauwe lucht en de weersvoorspelling was voor de zon meer dan uitstekend. Wat er ook was voorspeld was een straffe en frisse noorderwind met een kracht van 5 in de middag. De temperatuur bleef dan ook hangen bij een graad of 6.

 

Rens Hollands Duin Ultra Trail

Niet zomaar een sprintje

De start locatie was groots opgezet. Een mooie boog, banners, vlaggen, een tijdklok met matten op de grond, geluidsboxen zo groot, mensen druk met opbouw. Het was alleen niet voor ons. Er was ook een ander loopje georganiseerd van 5 km. Een sprintje naar het strand en weer terug. Zo snel
mogelijk. En wilde je meer dan loop je hetzelfde rondje nog maar een keer. Maar wij kwamen voor 50km. En de gemiddelde trailer heeft niets met sprintjes.

Het concept: iedere maand een Ultra

Nadat Chris de nodige huishoudelijke mededelingen had afgewikkeld, startte een groep van ruim 50 trailers aan een mooie tocht richting Katwijk. Een deel had de eerste DUC trail ook gelopen en waren enthousiast geworden door het concept. Iedere laatste zondag van de maand een ultra van 50km. Ergens in Nederland. Iedere maand een andere en unieke route. Iedere maand gegarandeerd geluk en zaligheid voor de echte ultra trailer. Wil jij dit ook? Kijk dan eens op de site voor meer info en schrijf jezelf in voor zo’n ultra. En denk je dat haal ik niet, dat is te lang, heb ik nog nooit gelopen zover…eens moet de eerste keer zijn. En de beloning is zo fraai. Heb je echt twijfels? Geef je op voor een gratis training en spar met ons over je (on)mogelijkheden.

De route

Pittig maar prachtig

De start was bij Vrijstaat Nederzandt, een strandpaviljoen bij parkeerplaats Langevelderslag. De route leidde ons eerst door het bos Hollands Duin van Staatsbosbeheer. Een prachtige strook bos tegen het duingebied aan nabij Noordwijkerhout. Met wind in de rug liep dit makkelijk weg en al snel was daar de eerste verzorgingspost op de boulevard bij Noordwijk. Daarna mochten we een eigen route zoeken in de Coepelduynen tussen Noordwijk en Katwijk. Dit gebied heeft vele singletracks maar door de “levende” duinen zijn ze niet altijd goed zichtbaar en daarmee was het goed zoeken naar de juiste route via de GPX. Dit deel was zeer fraai maar ook pittig. Veel steile zandduinen die bedwongen mochten worden waarbij je wegzakte in het losse zand. Maar wat een prachtig gebied. Verrassend ruig!

Op de helft

Na de Coepelduynen kwamen we aan in Katwijk. Ook hier een stukje boulevard om het Katwijks kanaal te kunnen passeren. Dit is een uitwateringskanaal van de rivier de Rijn. Na de boulevard en een verzorgingspost vervolgde de route door Berkheide. Een prachtig duingebied
tussen Katwijk en Wassenaar wat heel veel te bieden heeft voor de natuurliefhebber. Je kan hier prima een trailrun organiseren (tip voor de organisatie). We waren nu op de helft van de route en dat betekende terug naar Noordwijk. Ditmaal via het strand. En we waren niet alleen op het strand. Door het mooie zonnige weer waren veel mensen bereid om ons aan te moedigen op dit, dankzij de wind, pittige stukje van de route. Een flink deel van deze mensen had ook hun trouwe viervoeter meegenomen. Dat had niet gehoeven.

De laatste lootjes

Nadat we opnieuw het uitwateringskanaal gepasseerd waren doken we de Coepelduynen weer in. Ditmaal waren de paden wat duidelijker. Terug bij Noordwijk weer een leuk stukje strand waarbij we weer volop konden genieten van de wind, de mensen en het zand wat op gezichtshoogte op je af kwam, om daarna opnieuw Hollands Duin te bezoeken. Hier bleven we nu aan de duinzijde en pakte her en der nog een duintop mee waar een bankje en bordje “uitkijkpunt” bovenop stond. De route bracht ons met nog een klein stukje strand terug bij strandpaviljoen Vrijstaat Nederzandt om daar nog een kleine lus te lopen aan de bovenzijde van Noordwijk. En ja, het is verleidelijk om dan te stoppen. Je hebt er dan bijna 45km op zitten, je ziet al die mensen op het terras genieten van zon, bier en bitterballen en dan toch doorzetten voor die paar laatste kilometers…maar dat wordt beloond met het mooiste stukje route van de dag; een oer Hollands graatje. Een pad bovenop de duinenrij met uitzicht op het strand en de zee aan de ene kant en uitzicht op de duinen en het land aan de andere kant (en wind in de rug 🙂 ).

Verrassend mooi

Uiteindelijk ruim 50km en iets meer hoogtemeters dan wat de organisatie vooraf had opgegeven, maar wat een geweldig mooi gebied daar bij Noordwijk. Verrassend wat Nederland te bieden heeft.

Tot snel bij een trail of training!

Met sportieve groet,

Rens

Deel deze pagina: