Route Check Leenderbos Ultra Trail

Blog Chris van Beem Leenderbos Ultra Trail Trail Events Wedstrijden
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

Woensdag 25 januari 2023

Het is woensdagmorgen, het is donker en het is 06:30u als ik de lichtschakelaar omzet. ‘De dag is begonnen’, zeg ik hardop tegen mezelf. Het is even geleden dat ik solo een Ultra trail gelopen heb, maar vandaag heb ik besloten is het weer zo’n dag. Komende zondag is de Leenderbos Ultra Trail, een prachtige route van 50km die een groot gedeelte van de Groote Heide laat zien,… de Leenderbossen tussen Valkenswaard, Leende, Soerendonk en Achel (België). Ik pak snel een douche en ben daarna pas echt wakker genoeg. Zo’n dag… met zo’n moment dat je jezelf even moet geruststellen met de worden… ‘Straks, als ik eenmaal aan het lopen ben, … dan komt alles goed.

Ruim 6 uur alleen onderweg door de natuur,.. soms heb je niet meer nodig dan tijd en een mooie plek.

Onderweg in de bossen

Tot mijn grote verbazing blijft de temperatuur ook in het Brabantse Landschap onder nul bewegen. In mijn drie laagjes en een 18l Racevest sta ik klaar bij de Manege de Molenberg om zo rond 09:00u te starten met een Ultra Avontuur.

Een racevest gevuld met 1,5liter water, een blikje cola, 2 broodjes kaas, wat krentenbollen en 2 blokken met druivensuiker… Met mijn verzorgingspost op de rug begin in aan de eerste kilometers. Gewoon,.. kijken wat de dag brengt. Door bewust geen lampje mee te nemen spreek ik met mezelf af dat ik niet meer dan 8 uur van de dag ga gebruiken,… daarna wordt het donker.. Ben ik te langzaam… dan zie ik niks.

De route

Deze ultra-trail route is nieuw. Er zijn wat paden die deelnemers wellicht kennen van de BUT100 zuid,.. maar dan lopen we andersom en is het echt nodig om de gebieden met elkaar te verbinden.

Na het vertrek bij de manege gaat de route richting Soerendonk.. met een omweg dan. Het eerste gedeelte is afwisselend in paden samenstelling. Single Tracks,.. stukken heide afgewisseld met bospaden en,… tijdens mijn run,… steenkoud. Op de route veel sneeuw wat ondertussen ijs is geworden. Wel gaaf dat je nu precies de paden van de wilde dieren kan zien,.. ook die lopen regelmatig dezelfde paden,.. uitgesleten door de kleine hoefjes.

Op zo’n koude dag ben je lekker eenzaam onderweg… De eerste 10km liep ik uitsluiten over bospaden en ben ik niemand tegengekomen. Alleen wat wild die me verbaast aankeek en daarna weer rustig verder ging…

Richting Soerendonk

Na 10km gaat de route richting de landerijen tussen Leende en Soerendonk. Een afwisseling met boerenpaden en enkele stukken asfalt om uiteindelijk op 14km bij ‘De Heide’ bij Soerendonk aan te komen. Je schiet daar leuke afwisselende bossen in en op 16km is daar op zondag de Verzorgingspost. Nu niet.. want die zit op mijn rug.

De 4km over De Heide bij Soerendonk vind ik een verrassend stukje natuur. Verschillende single tracks en afwisselende boompartijen afgewisseld met de boeren akkers. Natuur is overal anders,.. maar dat vind ik een typisch Brabants stukje bos tussen de landerijen.

Na ongeveer 3 uurtjes begon ik aan het 2e gedeelte van deze Ultra Trail. Langs het mooie Kranenveld met rechts het prachtige ven gaat de route ineens naar links zo de heide op. Vandaar richting het Langbos en langs de grens richting de Achelse Kluis.

Het laatste stuk

Eenmaal over de helft begint voor mij de aanloop naar de finish. Alsof je een berg beklommen hebt en vanaf de top lekker omlaag kan lopen. Die gedachte hield ik vast en daarbij dacht ik zo min mogelijk aan de kou die vanaf de buitenkant steeds verder naar binnen kwam..

Met een smile genoot ik van de afwisseling in paden en natuursetting. Soms is het allemaal zo eenvoudig.. gewoon lopen en alles over je heen laten komen. Genieten van het moment en niet te veel aandacht aan het gezeur om je heen,… ik dit geval mijn lijf wat overal iets van begon te vinden. Ik besloot het gezeur even aan te horen en te antwoorden met wat eten en drinken.

Bij de Vijvers aan de rand van Valkenswaard is het 41km punt. Daar staat de laatste Verzorgingspost voor de deelnemers. Bij de laatste 10km heb ik bewust weer andere paden gekozen dan de paden van de kortere afstanden van de Leenderbos Trail. Er is zoveel mogelijk als je een gebied goed kent….

De route

De route van de Leenderbos Ultra Trail is goedgekeurd door de Beheerders van het gebied. De verzorgingsposten zijn op 15km, 30km en 40km.

Samenvattend

Na ongeveer 6,5uur was ik weer bij de auto. Onderweg heb ik genoten van de kou en de laatste 30% gingen niet van zelf.. dus.. het was voor mij een goede ultra.

Op het laatste moment toch nog wat aanpassingen gedaan en die heb ik vandaag kunnen afstemmen met de Boswachter. De deelnemers krijgen vrijdag alle informatie inclusief het actuele GPX Bestand. Voor nu hebben ruim 60 deelnemers zich aangemeld voor deze nieuwe Ultra Trail. Dit is de eerste Ultra Trail als onderdeel van een set van 13 die we met de Dutch Ultra Challenge ieder laatste weekend van de maand organiseren. (november heeft 2 Ultra Trails).

De deelnemers gaan een prachtige route krijgen,.. daar was ik al van overtuigd,.. maar na toch zelf weer te gaan opnieuw de bevestiging… ik ben dik tevreden en zie uit naar komende zondag. We laten de inschrijving open staan tot morgenmiddag… voor de late beslissers.

Voor de deelnemers, tot zondag… wij zijn er helemaal klaar voor! Jullie zijn natuurlijk Live te volgen via Trail Tracking.

>> Complete foto-impressie bij Trail Pictures

Deel deze pagina: