SCOTT Running Launch event 2023

Gear Partners Scott
Over de auteur
Rick Janssen
Rick is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Met grote regelmaat neemt Rick deel aan Ultra Trails in de bergen en veel van de voorbereidingen worden in Nederland en België gedaan. Rick is onderdeel van onze CREW.

Na afloop van de in een dik pak sneeuw gehulde Houffalize trail van 21-22 januari jl. vond het Running 2023 Launch event van SCOTT plaats.

Onder toeziend oog van een grote groep belangstellenden, bestaande uit SCOTT atleten en verschillende partners waaronder Trailrunning Europe, werd een blik vooruit geworpen op wat SCOTT in 2023 te bieden heeft.

Eerst werd er een korte introductie gegeven over het ontstaan van het merk SCOTT en werd verteld in welke disciplines het merk actief is. Hierna kwam het hoofdonderwerp van de presentatie aan bod: running gear.

SCOTT biedt alles wat nodig is voor een hardloper. Of dit nu lekker op je gemak is of wanneer je competitief bent ingesteld. Voor zowel op de weg als op de trails.

Traction Technology

Sinds dat ik consequent ben gaan hardlopen heb ik schoenen van een aantal verschillende merken geprobeerd, maar inmiddels kom ik toch steeds weer bij hetzelfde merk uit. En toegegeven, ik verdiep me daarbij veel te weinig in voor welk terrein en (in mindere mate) voor welke afstanden de schoenen geschikt zijn. Het was dan ook een eye-opener toen de verschillende ‘traction-technologieën’ van SCOTT werden toegelicht.

Bij het lopen van (berg)trails draagt uiteraard de lengte van de noppen bij aan het contact met de ondergrond, maar vooral de positionering bepaalt het uiteindelijke gedrag van de schoen.

Hierbij is bijvoorbeeld Radial Traction, waarbij de noppen in alle richtingen onder de zool zijn geplaatst, uitermate geschikt voor technische (berg)trails en Ultra Traction (zie foto) juist weer meer geschikt voor de meer vloeiend lopende trails waarbij de snelheid hoger ligt. Kijk bij eventuele aanschaf dus goed naar de toepassing waar je de betreffende schoen voor wilt gebruiken!

Running Efficiency

Inmiddels leven we in een de tijd waarin Max Verstappen zijn duurloopjes op VaporFly’s doet en de 2-uursgrens (in wedstrijdverband) op de klassieke marathonafstand steeds dichterbij komt. Niet voor niets dat de laatste jaren bij veel sportschoenproducenten enorm is geïnvesteerd in de ontwikkeling op het gebied van running efficiency. Die wordt natuurlijk nog altijd voornamelijk bepaald door de techniek van de loper zelf, maar o.a. met de intrede van de carbonplaat in hardloopschoenen is de energieteruggave van de schoen een hot-topic.

Echter, schoenen met carbon zijn zeker niet voor iedereen van toegevoegde waarde:  Ze komen pas tot hun recht bij het lopen van zo’n 14 km/h en sneller, de loper dient een midden/voorvoet lander te zijn (voor haklanders is het zelfs nadelig!) en de voetlanding dient idealiter neutraal (geen/nauwelijks pronatie) te zijn. Bovendien is de carbonplaat niet buigzaam waarmee het lopen op oneffen terrein zelfs gevaarlijk is voor de enkel- en kniegewrichten.

Dat gezegd hebbende kun je je afvragen wat de waarde is om een carbonplaat in een trailschoen te plaatsen.

Carbitex Gearflex Technologie

De innovatie-afdeling van SCOTT heeft hier slim op ingespeeld middels de Carbitex Gearflex technologie. Door de carbonplaat eenzijdig buigzaam te maken en iets in te korten aan de voorzijde wordt het mogelijk om de voorzijde van de schoen te buigen, iets wat noodzakelijk is om voldoende contactoppervlak te hebben bij heuvel/bergachtig terrein. Aan de achterzijde van de carbonplaat is een uitsparing gemaakt om ook zijwaartse buiging mogelijk te maken. Hiermee is de carbonplaat dynamisch flexibel waarbij de stijfheid toeneemt naarmate de buiging toeneemt. Hiermee krijgt de loper meer kracht terug op het moment dat het nodig is.

Overigens is deze technology terug te vinden in zowel de SCOTT Ultra Carbon RC (trail) als de SCOTT Speed Carbon RC (road) schoen. Hiermee wordt het gebruik van carbonschoenen toegankelijker, maar blijft het gericht op lopers die competitief ingesteld zijn.

Het gebruik van carbon in een schoen is niet de enige manier om meer energiezuinig te kunnen lopen. De vorm en het materiaal van de zool draagt hier ook aan bij.

Lichtgewicht Materiaal

De schoenen van SCOTT beschikken over Kinetic Light Foam. Dit is een lichtgewicht materiaal welke een bepaalde veerkracht bezit waarbij de kinetische energie bij elke stap deels wordt teruggevoerd.

Daarnaast is de Rocker-technologie een mooi hoogstandje. Deze technologie is de afgelopen 10 jaar dusdanig doorontwikkeld voor het creëren van een zo dynamisch mogelijke loopstijl. Simpel omschreven betekent het dat de zool van de schoen een een ronde vorm heeft waarmee de voorwaartse beweging van de loper gestimuleerd wordt en het makkelijker is om langere afstanden op een hoger tempo te kunnen lopen.

Het twee uur durende launch event stond hiermee bol van de informatie en werd afgesloten met een quiz om te checken of iedereen goed had opgelet. Gelukkig was het een SCOTT atleet welke hierbij de meeste vragen correct had beantwoord!

Geïnteresseerd in de producten van onze partner SCOTT of meer informatie over de verschillende technologieën? Neem eens een kijkje op de website van SCOTT Sports.

Deel deze pagina: