Tas inpakken, onderweg naar de bergen

Blog Chris van Beem
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

National park de QUEYRAS in Frankrijk

Misschien herken je het wel,.. je bent nog fysiek in Nederland, je had allang je tas gepakt moeten hebben, maar met je hoofd zit je al in de bergen. In die fase zit ik nu. Het pakken van je tas voor een avontuur is leuk om te doen. Vooraf beleven wat je tegen gaat komen en alles verzamelen wat je denkt nodig te hebben om uiteindelijk goed voorbereid in de bergen de juiste items te hebben onder het lopen.

En,.. als alles dan zo bij elkaar ligt,… dan begin je te beseffen dat je veel te veel hebt uitgekozen. Het resultaat van je zoektocht naar spullen is groot, uiteindelijk zul je moeten gaan kiezen omdat je onmogelijk alle items die daar verzameld zijn kan dragen onderweg,..

Trailrunning bergen meer

De Franse bergen

Op zondag 7 augustus begin ik, samen met 9 andere liefhebbers, aan een trailrunning huttentocht in de Queyras, een nationaal park Frankrijk met prachtige bergen. Het doorkruizen van een berggebied, waarbij de single tracks door dalen en over toppen gaan, is erg gaaf om te doen. De afwisseling maakt de reis compleet. Stuk gaan op stevige klimmen maar uiteindelijk boven op de top beloond worden met veel moois,.. De afdaling daarna is voor mij een extra cadeautje,.. dat vind ik heerlijk om te doen.

De tas, of eigenlijk tassen.

Bij deze huttentocht kunnen we redelijk licht reizen, van hut naar hut.. De afstanden zijn te overzien en tas wordt voor ons verhuist naar de volgende hut (refuge of herberg), waar we blijven overnachten. De transporttas wordt voor mij een Duffel en tijdens deze trailrunning huttentocht ga ik voor een 20 liter vest van Instinct. Deze ga ik ook gebruiken tijdens de TOR des Giants de 2e week van september,.. kan ik mooi eens wat dingen uittesten.

Comfort onderweg

Schoenen en racevest moet altijd kloppen. Geen schoenen die niet lekker zitten of nog ingelopen moeten worden. Mijn comfort onderweg tijdens het trailrunnen haal ik het meest uit de goede pasvorm van de schoenen en het afgestelde racevest.

De kunst van het weglaten

Het inpakken van een tas vooraf is best belangrijk. Het goed evalueren van je eerdere tochten, van wat je gebruikt heb en wat niet is leerzaam en zeker handig voor de toekomst.

Omdat ik al veel tochten in de bergen heb gedaan kan ik vrij makkelijk mijn racevest samenstellen. Ik weet wat ik nodig heb en ga zeker niet teveel meenemen,… want hoe lichter je kan reizen hoe minder energie het je kost.

 

Bij iedere tocht in de bergen heb ik een basisuitrusting in mijn racevest.

  • Een EHBO Setje
  • 2 safety blankets,
  • een Opinel mes,
  • identiteitsbewijs,
  • de routes (navigatie)
  • cash,
  • power-bank (cables),
  • papieren zakdoekjes,
  • Sea To Summit zakjes om de boel droog te houden.
  • Mobiele telefoon

Bij iedere tocht heb ik de mogelijkheid om 5 lagen aan te trekken. Vaak een tank (soms met arm sleeves), een extra shirt, windjack, regenjack en een extra shirt met lange mouwen. Standaard loop ik met korte broek (eventueel lange kousen), maar altijd een regenbroek als extra laag. Wat ik niet aan heb zit in het racevest. Ook standaard enkele buffs, en pet en een beanie. De zonnebril is ook zo’n item wat standaard meegaat.

Ik vind na schoenen het racevest het belangrijkste item onderweg tijdens het trailrunnen. Ik heb verschillende racevests en afhankelijk van wat ik ga doen maak ik mijn keuze.

De keuze die ik maak is gebaseerd op het volume (de inhoud) die ik bij me kan dragen. Al mijn (instinct) racevesten zitten lekker en ik gebruik vest met een inhoud van 10 – 12 -20 liter.  Voor deze reis kies ik bewust voor de 20liter variant,.. (om te testen), maar een 10-12liter variant is zeker ook passend voor een trail in de bergen van 15-35km of van 5-10uur onderweg.

In de bergen kan het handig zijn om nog wat meer items bij je te dragen

  • Poles (stokken)
  • Kaart van het gebied
  • Tracker (veiligheid en leuk voor thuisblijvers)
  • Tape en extra sokken (preventief – i.v.m blaren)
  • Reserve flask (of waterzak)
  • Zonnebrand creme
  • Voeding en drank (maar dat spreek voor zich)

Wat ik niet (of weinig) meeneem vanuit Nederland is de voeding. Zelf kies ik er voor om op locatie in de bergen eten en drinken te kopen. Gedroogde vruchten, noten, kaas, brood en vooral de lekkere streekproducten. Voor de suikers gewoon wat snoepjes en chocolade.

Wat ik standaard wel bij me heb zijn de kleine afsluitbare zakjes, waar ik deze items makkelijk in mee kan nemen onderweg.

Ik zie uit naar,… komende bergmomenten

De zon maakt plaats voor de schemering. In de refuge is het rustig, iedereen doet zijn ding. Met een dampende koffie neemt het uitzicht me mee naar verwachtingen van de volgende dag. Opnieuw een vroeg vertrek, met bestemming de volgende hut.

De momenten van de dag schieten door mijn hoofd en waar ik in Nederland naar op zoek ben vind ik hier,.. geen drukte,.. veel rust. Boven op een berg kun je alles weer in het juiste perspectief zien. En overal waar je kijkt zie je de natuur met haar onbetaalbare vergezichten die je meenemen in een betoverende constant veranderende setting.

Daar doe je de dingen die zich aandienen, wat eigenlijk neerkomt op ontspannen voor de volgende dag en genieten van de dag die langzaam wegzakt in een heldere avond. Zodra de avond plaatsmaakt voor de nacht zie je de sterren verschijnen ergens rond de maan.

Al veel nachten heb ik doorgebracht in de bergen en allemaal waren ze bijzonder…

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@trail-running.eu

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: