Trailrunning in Innsbruck

Innsbruck Ultra Trail Yvo

Hi! Mijn naam is Yvo en velen van jullie kennen mij misschien al als de startmeester bij veel van onze events. Namens Trailrunning Europe mochten mijn vrouw en ik op uitnodiging van Innsbruck Tourismus kennismaken met de stad Innsbruck, haar omgeving en het allerbelangrijkste; de fantastische mogelijkheden voor trailrunning.

Innsbruck is een middeleeuwse stad in het zuidwesten van Oostenrijk. Het is de hoofdstad van de deelstaat Tirol en ligt aan de rivier de Inn. En nog belangrijker: het is slechts anderhalf uur vliegen vanaf Schiphol naar Innsbruck en ook met de nachttrein ben je na 13 uur in Innsbruck zonder over te stappen!

Wist je dat de world mountain and trailrunning championships gaan plaatsvinden van 6 tot en met 10 juni 2023 in Innsbruck Stubai? Ik ga je vertellen waarom dit juist hier plaatsvindt.

Dag 1

Na een korte vlucht van Schiphol naar Innsbruck vinden we onszelf terug in de aankomsthal van de kleine luchthaven van Innsbruck. Wat meteen al opvalt is het fenomenale uitzicht op de bergen rondom Innsbruck. De bergen sluiten de stad als het ware in. Na een kort ritje met de bus komen we aan in het centrum van de stad en lopen we in een paar minuten naar ons hotel. In Hotel Adlers is de ontvangst hartelijk en in afwachting van onze kamersleutel mogen we plaatsnemen in de Skybar van het hotel.

Innsbruck Trailrunning

Stadswandeling

Na een drankje is het tijd voor een stadswandeling onder leiding van de Nederlandse gids Mary Leenders. Mary woont al vele jaren in Innsbruck en ze neemt ons mee langs een paar van de highlights van de stad, zoals de oude binnenstad, het Gouden Dak, de Triumphpforte, de stadstoren en de Hofkirche. De Hofkirche is wat ons betreft echt een must see, vanwege het indrukwekkende pronkgraf van keizer Maximiliaan. Het graf wordt omringd door 28 levensgrote bronzen beelden. Mary kan uren boeiend blijven vertellen over de rijke historie van Innsbruck. We sluiten af met koffie en de welbekende Apfelstrudel. Ben je binnenkort in Innsbruck, denk dan eens aan Mary de Nederlandse stadsgids!

K15 Trail (13,8 km)

En dan is het natuurlijk tijd voor onze eerste trail; de K15. Beginpunt van de trail ligt in de 700 jaar oude historische kern van Hall, op 563 meter hoogte, en vandaar uit loop je op GPX door de bergen terug naar het eindpunt Olympiaworld (Innsbruck). Als je niet gewend bent om in de bergen te lopen dan is de eerste klim er al een van de buitencategorie. Het pad gaat stijl omhoog en zo ook onze hartslag. Kenmerkend voor deze trail zijn dan ook de vele hoogtemeters en het afwisselende landschap. We lopen heerlijk door de bossen, door velden en over single tracks. Het is een snel parcours en ook goed toegankelijk voor de beginnende trailrunner. Het uitzicht blijft van alle kanten fantastisch. Het hoogste punt van deze trail ligt op ongeveer 927 meter. Na flink wat klimmen, dalen en genieten van de prachtige omgeving komen we aan bij het eindpunt Olympiaworld. Dit complex deed dienst als Olympisch park voor de Olympische winterspelen van 1964 en 1976.

Restaurant Ottoburg Innsbruck

Een geslaagde eerste dag

De eerste kennismaking met Innsbruck smaakte onmiddellijk naar meer, maar eerst was het tijd voor de inwendige mens. En wat is er dan lekkerder dan een heerlijke schnitzel uit Oostenrijk. Place to be is in dit geval restaurant Ottoburg in de oude binnenstad. Het restaurant maakt deel uit van de oude stadsmuur en het ademt historie en gezelligheid. Overigens aten we daar de beste schnitzel ever

Dag 2: Panorama Ultra Trail K65 (61,17 km)

Dag 2 staat in het teken van de Panorama Ultra Trail. Deze trail heeft 1910+ hoogtemeters en doet z’n naam absoluut eer aan. Het hoogste punt van de trail ligt op ongeveer 1100 meter. De start is dit keer bij Olympiaworld en daar vanuit gaat het rondom Innsbruck.

De Panorama trail is een van de mooiste trails van Europa en het is dus logisch dat in deze omgeving ook de world mountain and trailrunning championships gaan plaatsvinden van 6 tot en met 10 juni 2023. Ook de Panorama trail gaat door bossen en velden en valt in de categorie pittig. Gelukkig zit het weer mee en dat maakt deze trail een feestje. Het is wel belangrijk om een actuele GPX file te hebben, anders moet je zoals ik af en toe toch het juiste paadje gaan zoeken. Uiteraard mag dat de pret niet drukken en is het genieten geblazen. Wat met mij met name opvalt is de uitgestrektheid van het gebied. Ik loop uren door de bossen en kom niemand tegen. Heerlijk…

Panorama Trail Innsbruck

Aangezien foto’s meer zeggen dan woorden, vind je onder aan de pagina een foto-impressie van de route.

Dag 3: E-mountainbike tocht

Na twee prachtige trails gelopen te hebben, is het op dag drie tijd voor een e-mountainbike tocht. Vol goede moed en met een beetje spierpijn begeven we ons naar het verhuurbedrijf Die Börse, waar gids Christoph op ons wacht. Hij kijkt wat meewarig, als ik daar in korte broek verschijn. Het schijnt wel koud te gaan worden… Na een paar oefeningen om te wennen aan de e-bike gaan we op pad. Al snel blijkt waarom de tocht afgelegd moet worden met een e-bike. We gaan over paden die met een normale mountainbike ondoenlijk zouden zijn. Het is af en toe glibberen en glijden, maar de vergezichten over de stad en de bergen zijn geweldig. Halverwege lunchen we op een Alm. Uiteindelijk leggen we ongeveer 40 km af met in totaal dik 900 hoogtemeters. Oh ja, koud werd het zeker, ook door wat natte sneeuw en regen onderweg. Zo’n tocht is eveneens een absolute aanrader en ook goed te doen met een e-bike, daarvoor hoef je trouwens ook niet super getraind te zijn.

‘S avonds ook weer heerlijk gegeten in restaurant Olive, een vegan restaurant in het centrum van Innsbruck.

Dag 4: Bezoek aan de Nordkette en terugreis

Onze laatste dag in Innsbruck gaan we met de Nordkettenbahnen (kabeltrein) naar Hafelekar. De route voert ons van het dalstation naar Hungerburg en vandaaruit naar de Seegrubebahn. Eindpunt is Hafelekar op 2334 meter hoogte. We mogen hier tot slot nog even genieten van het fantastische uitzicht over de stad en de omliggende Alpen. Wel handig trouwens als je schoeisel draagt, waarmee je door de sneeuw kunt lopen.

Innsbruck

Innsbruck bedankt!

Onze kennismaking met de stad Innsbruck was fantastisch. De trails zijn adembenemend mooi en naast trailrunning kun je nog zo veel meer doen, zoals; e-mountainbiken, de oude stad bezoeken, shoppen, heerlijk dineren etc..

Innsbruck is een absolute aanrader! DANKE Innsbruck!

Hopelijk tot snel op een van de Trailrunning Events.

Met sportieve groet,

Yvo

Foto-impressie Panorama  Ultra Trail K65

Deel deze pagina: