Ik ontvang regelmatig vragen over hoe ik mijn racevest gebruik tijdens mijn deelnames aan (ultra)trails… Dus ik dacht,… laat ik dit eens in een blog delen,…
Ik vind kleding inderdaad erg belangrijk,.. en dat heeft een reden:
Als je gaat lopen door de bergen, over een lange afstand, dan zul je in dalen en over toppen van bergen trailrunnen. Heel bijzonder kunnen de verschillende weersomstandigheden zijn. Ik heb meerdere malen een zonnetje ervaren in het dal en een sneeuwbui aan de top van de berg een paar uur later. De organisatie is zich daar zeker van bewust en verplicht de deelnemers dan ook om overal op voorbereid te zijn….
Bij mijn standaard uitrusting in de bergen heb ik dan ook altijd de volgende uitrusting bij me:
Alle items hierboven worden door de organisatie vooraf gecontroleerd. Bij akkoord krijg je een tag op je racevest. Deze mag/kan je niet verwijderen. De tag geeft aan dat het racevest goedgekeurd is. Eigenlijk kun je de samenstelling niet meer wijzigen. Al valt dat voor de organisatie niet te controleren.
Het is een hele lijst… maar eenmaal gepakt kan ik niet anders zeggen dat het toch past. Ik weet dat als ik begin aan een ultratrail zal starten met een gewicht van 3,5-7kg op mijn rug. Afhankelijk van de weersomstandigheden is mijn racevest zwaarder of lichter… Hoe meer kleding ik aan heb hoe minder in het racevest. Het is niet zo dat bij slecht weer ik ook nog eens reserve warme kleren bij me draag…
Bij sommige ultratrails kun je een dropbag plaatsen. Deze zak kun je vooraf aan de organisatie afgeven en die zorgen ervoor dat je over deze zak kun beschikken ergens halverwege de trail. (soms zijn er verschillende droppoints, als de afstand erg lang is) Ik zorg dat de volgende spullen in de dropbag zitten:
Dus,… Alsof je opnieuw aan de start verschijnt… kan fijn zijn zeker als je kletsnat bent.
Ook heb ik regelmatig deze zak niet gebruikt…. kan,.. maar het is toch een prettig gevoel bij de start, je weet immers niet wat je te wachten staat…
Natuurlijk is de invulling van je racevest totaal afhankelijk van iedere deelname. De zomer is nu eenmaal anders dan de winter…. In de winter heb ik meer warme kleding bij me. In extreme gevallen heb ik wel eens 5 lagen kleding over elkaar gedragen
Zorg er altijd voor dat de verplichte uitrusting in het Racevest verpakt zit. Indien je gecontroleerd wordt (en dat doen ze regelmatig onderweg) en het is niet goed, volgt direct een diskwalificatie.
Als je goed inpakt kan er veel in je racevest… als je verkeerd inpakt kan er minder in en kan het lopen met een racevest onprettig aanvoelen. Alle racevests van tegenwoordig zijn goed aangepast op de wensen van de (ultra)trailrunner. Jezelf testen met jouw manier is een proces,…en na een paar keer verkeerd inpakken kom je altijd wel uit op een manier die bij je past…
Bij de verzorgingsposten is veel te krijgen. Natuurlijke producten eet ik altijd zonder problemen. Ik ben wat voorzichtig met de gelletjes en sportdranken die ook te krijgen zijn. Het effect op mijn lijf ga ik zo min mogelijk testen tijdens een race. De plaatsen van een verzorgingspost zijn vaak bewust gekozen door de organisatie. Vaak zijn dit zelf trailrunners, dus ga er van uit dat er óf een inspanning zit aan te komen, óf… je hebt er net 1 achter de rug. Ik neem altijd mijn rust op deze plekken. Ik controleer mijn uitrusting, vul mijn waterzak bij en eet rustig wat.
Maar,.. er is nog veel meer te vertellen over plan van aanpak bij verschillende soorten races op verschillende momenten in het jaar. Niks is hetzelfde qua samenstelling en ook wisselt de samenstelling tijdens je race. Kijk achteraf bij je eigen race vooral een naar de spullen / voeding die je niet gebruikt heb en vraag je dan af waarom je het bij je hebt. Handig voor een volgende keer.
Tot de volgende keer,
Chris van Beem
chris@trail-running.eu
Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en jouw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het