Trailrunning in de Zwitserse Alpen

Blog Gebieden Partners Wallis

Valais!

Valais (Wallis) is een van de 26 kantons van Zwitserland en ligt in het zuidwesten van het land, met als hoofdstad Sion. In Valais is Trailrunning de laatste jaren steeds populairder geworden en zo werd ook Trailrunning Europe uitgenodigd door het Zwitserse Verkeersbureau om de trailrun mogelijkheden in Valais te beschrijven. Samengevat; prachtige en uitdagende trails, mooie natuur en aardige mensen. Daarnaast train je op hoogte waardoor je terug in Nederland harder loopt dan ooit te voren, ben jij ook al hooked? Lees snel verder voor mijn trailervaringen in Valais.

NENDAZ 4 VALLEES

Nendaz is natuurlijk het meest bekend als wintersportbestemming, maar wist je dat je hier ook fantastisch kunt trailrunnen? Haute-Nendaz is een perfecte uitval basis met meer dan 250km aan trails. De trails worden duidelijk aan gegeven naar afstand en niveau. Hieronder de door mij gelopen route;

Trail Dents Rousse 26km, elevation 1543m.

Start punt van Dents Rousse (Nendaz Tourisme). Het eerste gedeelte wordt zeker geen makkie. We staan aan de voet van een klim van 800 meter naar Traqouet. Na 5 minuten weet ik het zeker “wanneer hiken even snel is als hardlopen, dan ga ik hiken” ik wil graag hard, maar gezien het programma is hiken op dit moment het beste. Hiken hoort ook bij trailrunnen, berg op is ‘hike-modus-aan’ de regel en bergop hardlopen een uitzondering. Zodoende pak ik mijn trailrunningstokken uit mijn racevest en zeker op dit steile en lange stuk ben ik dankbaar dat ik ze heb meegenomen.

Maar dan het uitzicht;

Maar dan het uitzicht; ik vraag me ondertussen ook af waarom je hier überhaupt snel zou willen rennen, onderweg loop je door een oud lariksbos, met lariksen van 900 jaar oud en vanaf hier, op 2200m hoogte, heb je prachtig uitzicht op Dent de Nendaz, Balavaux. Daarna gaan we door met een klim richting Jardin Japonais met uitzicht op Dents Rousses  2619m en Mont Gond 2668m. De Jardin Japonais is een aparte bezienswaardigheid, het lijkt of je door een enorme bonsai tuin loopt. Eenmaal erdoorheen begint vanuit hier een steile afdaling ‘Daar ik geen snelle afdaler en wat terughoudender ben, ben ik rustig naar benden gegaan en ook hier was het uitzicht adembenemend’. Beneden wacht de welverdiende lunch voordat we het laatste gedeelte van de trail doen. Deze loopt via Bisse de Saxon “Historisch waterkanaal, de Bisse ontspringt uit de la Pintse op 1850 meter boven Siviez en dateert uit 1863” en weer terug naar het dal bij Haute Nendaz.

Trail Barrage de Cleuson & Cherve een bijzondere beleving 8,3km elevation 225m.

Startpunt voor deze bijzondere trail is Siviez. We hebben gekozen om met de kabelbaan naar Combatseline 2238m te gaan. Langs een lange bergwand “voor mij met mijn hoogtevrees was het pad zeer goed begaanbaar” volgen wij de route richting Lac du Grand Desert 2642m met uitzicht op het dal van Siviez en de omliggende bergen en dorpen. Na een 4tal km te hebben getraild/gehiked zien we de Cleuson-stuwdam liggen. Een adembenemende verschijning en imposant bouwwerk. Na een korte maar niet te steile afdeling komen we uit bij de stuwdam waar het water prachtig helder blauw is. Ik ben hier gestopt voor een paar minuten om zo al het moois goed in mij op te nemen; de weerkaatsing van de bergen in het heldere water, vissen die je ziet zwemmen en net toen ik aan zwemmen dacht en erin wilde springen, werd ik met mijn beide benen op de grond gezet door het ijskoude water. Voor mij te koud en ik ben gelijk weer goed wakker.

Je kan op dit punt ook de route verlengen met een trail om het meer heen. Wij deden dit niet en hebben de afdaling ingezet langs de Cleuson dam richting Siviez waar we het koeienras Herens tegen het lijf liepen. Een bijzonder ras, lokale boeren houden hier het jaarlijkse raceherens Combat de reines mee “uitroeping van beste melkkoe”.

ALetsch Arena –  de meest bevrijdende natuurbelevenis van de Alpen!

Bij een kristalheldere lucht heb je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vrij uitzicht op de mooiste vierduizenders van het kanton Valais, welkom op de Riederalp, Bettmeralp en de Fiesch-Eggishorn Unesco erfgoed. Hier staan maar liefst 44 van de 48 vierduizenders die Zwitserland tellende heeft.

Jaarlijks worden hier een drietal  trailrunning events georganiseerd, Aletsch-halbmarathon, the Stoneman-glaciara en de Swissalps100. Zelf heb ik kunnen deelnemen aan de Aletsch-halbmarathon.

Vanuit Bettmeralp Alpstation brengt de route je via brede paden naar het bos en al snel gaan we van trailrunnen “op hoogte” over op hiken om de ademhaling onder controle te krijgen”. Door het bos met mooie single tracks richting open velden met verre uitzichten naar Riederalp. Hier kom je langs villa Cassel (natuurmonumenten) en zij verzorgen excursies, vertellen over de geschiedenis van o.a.  de Aletsch gletscher. Net na Cassel hebben we de route verlaten om naar  de top van de Riederhorn te gaan, dit was een uitdagende klim, maar voor het uitzicht zeer zeker de moeite waard, waarna de afdaling volgde voor het vervolgen van de route. De route voerde langs een lange bergwand en is afwisselend open dan weer tussen de bomen en even later over rotspartijen, maar goed te doen als trailrunner. Aangekomen bij point Moosfluh zie je de Aletsch gletscher liggen, een adembenemend stukje natuur. Door verandering aan het klimaat zie je aan de vegetatie wat er afgelopen decennia heeft plaats gevonden. Na enkele minuten hier stil te hebben gestaan, gaat de trail verder via mooie uitdagende single tracks met de benodigde korte pittige kuitenbijters. In de laatste twee kilometer zit de grootste uitdaging, nagenieten van de Aletsch gletscher en met de finish in het zicht krijg je een klim van +/-450hm voor de kiezen met als beloning de finish en het uitzicht.

De trails in kanton Valais worden met kleuren aangeduid naar moeilijkheidsgraad, voor iedere trailrunner & hiker is er een trail. Trails kunnen naar eigen kunnen worden gekoppeld aan de desbetreffende afstand die je wilt trailen. Daarom is Valais voor mij naast een walhalla voor wintersporters ook een walhalla voor trailrunners. Ben je op vakantie in de regio Valais dan is het mogelijk om tussen 2 juli en 30 oktober zelfstandig de Aletsch-halbmarathon of de Hike.stoneman-glaciara te lopen. Kijk op de betreffende site voor aanvullende info.

Deel deze pagina: