UTMB – Running Stones

Blog Partners UTMB
Over de auteur
Rick Janssen
Rick is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Met grote regelmaat neemt Rick deel aan Ultra Trails in de bergen en veel van de voorbereidingen worden in Nederland en België gedaan. Rick is onderdeel van onze CREW.

UTMB®, CCC® of OCC®

Voor veel (ultra)trailrunners wordt deelname aan de UTMB®, CCC® of OCC® gezien als de heilige graal van het trailrunnen.

Om deel te nemen aan één van deze races waren in het verleden UTMB-punten of ITRA-punten nodig. Sinds 2022 is dit verandert: Iedere recreant-trailrunner wie de UTMB World Series Finals in 2023 wil bereiken (dit zijn de UTMB®, CCC® of OCC® events) is veroordeelt tot het verzamelen van zogeheten Running Stones in combinatie met een geldige UTMB index.

UTMB Index

De UTMB-index geeft het prestatieniveau van een loper aan en kan worden verkregen door deelname aan een race welke onder de UTMB merknaam vallen:

  • UTMB Index Race (Qualifiers)
  • UTMB World Series Events
  • UTMB World Series Majors

De UTMB-index welke je verkrijgt wordt bepaald door de afstand die je tijdens een event loopt en is verdeeld in de categorieën 20K, 50K, 100K en 100M. Er wordt hierbij een index per categorie berekend, maar ook een General UTMB-index waarbij de resultaten van alle categorieën worden gecombineerd. Om een geldige UTMB-index te verkrijgen dien je te finishen tijdens minimaal één event in de betreffende afstandscategorie. Hierbij worden de resultaten van de voorgaande 24 maanden meegenomen in de berekening.

Finishers bij onze Ultra Trails van de Dutch Ultra Series krijgen automatisch een UTMB Index. Lopers met een UTMB Index hebben exclusieve toegang tot de voorverkoop periode voor de UTMB World Series Events en Majors.

Benieuwd naar jouw UTMB-index of van iemand waarin je geïnteresseerd bent? Volg deze link en gebruik de zoekfunctie.

Een overzicht van de huidig bekende UMTB Index races is middels deze link te vinden.

Hoe werkt het?

Om deel uit te maken van de loting welke bepaald of je deel mag nemen aan een event tijdens de UTMB World Series Finals dien je te beschikken over een geldige UTMB-index van de betreffende afstand.

Dit houdt in dat voor deelname aan de:

  • OCC®: De loper een geldige UTMB-index dient te hebben in de categorieën 20K, 50K, 100k of 100M
  • CCC®: De loper een geldige UTMB-index dient te hebben in de categorieën 50K, 100k of 100M
  • UTMB®: De loper een geldige UTMB-index dient te hebben in de categorieën 100k of 100M

 

Running Stones

Het verzamelen van Running Stones is voor recreanten de enige manier om deel te nemen aan de UTMB World Series Finals. Ben je eenmaal in het bezit van Running Stones (minimaal 1) en heb je een geldige UTMB-index voor de betreffende categorie, dan voldoe je aan de criteria om toegevoegd te worden aan de loting om deel te nemen aan de UTMB World Series Finals.

De Running Stones kunnen worden verkregen door te finishen tijdens de UTMB World Series Events of UTMB World Series Majors (niet bij de UTMB Index/Qualifier races). Hierbij zijn het aantal Running Stones te verkrijgen zoals hieronder weergegeven.

Opgetelde Running Stones

Je verkregen Running Stones worden bij elkaar opgeteld. Voor deelname aan de UTMB World Series Finals worden alleen de verkregen Running Stones van de afgelopen 24 maanden meegenomen. Hierbij geldt dat hoe meer Running Stones je bezit, des te groter is de kans dat je een startbewijs bemachtigd tijdens de loterij.

Bijvoorbeeld:

Tijdens de trekking van de loterij zal de naam van een loper met 1 Running Stone slechts eenmaal in het trekkingssysteem worden opgenomen. Een loper met 10 Running Stones wordt hierin 10 keer opgenomen waardoor de kans op een startbewijs veel groter is.

In de basis hebben Running Stones geen houdbaarheidsdatum. Echter, ben je ingeloot en besluit je om deel te nemen aan het event tijdens de UTMB World Series Finals dan komen de verkregen Running Stones te vervallen.

Events behorende tot de UTMB World Series circuit zijn te vinden via deze link.

Kwalificatie voor Elite Runners

Is het verzamelen van Running Stones met een geldige UTMB-Index de enige mogelijkheid om je te kwalificeren voor de UTMB World Series Finals? Zoals hierboven is toegelicht is dit inderdaad het geval. Echter, er is een extra mogelijkheid waarbij gezegd moet worden dat deze voor een recreant trailrunner schier onmogelijk is.

De eerste 10 mannen en vrouwen welke tijdens een UTMB World Series Major en de eerste 3 mannen en vrouwen welke tijdens een UTMB World Series Event de finish weten te bereiken in de categorieën 50K, 100K en 100M krijgen automatisch een ticket voor de UTMB World Series Finals in de corresponderende categorie.

Zie je in jezelf een Elite Runner maar ontbreekt het je aan de (financiële) middelen om dit tot zijn recht te laten komen? In 2022 is de UTMB World Series begonnen met het opzetten van een Elite Runners programma. Volg deze link voor een meer uitgebreide toelichting voor Elite Runners, waaronder het Elite Runners program.

Dutch Ultra Challenge

Bij al onze Ultra Trail kun je in 2023 UTMB Index punten behalen. Ieder laatste weekend van de maand is bij ons Ultra Weekend en alle Ultra Trails zijn gebundeld in onze Dutch Ultra Challenge. Hieronder vind je de eerste 5 Ultra Trails waarbij de ticketverkoop gestart is. De resterende 7 Ultra Trails volgen komende maanden.

Deel deze pagina: