60K Gladiator UTVV | Racereport van een Ultra-newbee

Blog Rinske Brand Ultra Trail UTVV
Over de auteur
Rinske Brand
Rinske Brand is een enthousiast buiten- en bergsporter. Begin mei liep ze haar eerste Ultra race (UTVV, mei ’23). Als redactielid van Hoogtelijn, het magazine van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging, publiceert ze regelmatig - on en offline - over tochten, beklimmingen en trainingsvormen. Volg haar vooral op instagram; @rinskebrand.

‘I found the warrior within’ staat groot op de rug geschreven van het zwart met roze shirt dat ik uit de tas trek. Die goodiebag ontvingen we zojuist samen met ons bib-nummer in een grote sporthal in een Sloveens plaatsje met de onuitspreekbare naam ‘Ajdovščina’. Dat met die warrior moet nog maar blijken, schiet er door mijn hoofd. Ik heb geen idee wat me precies te wachten staat tijdens deze allereerste Ultra. Een race die ook de ultieme test vormt van een bijzonder experiment.

Laten we eerlijk zijn, ik heb werkelijk geen idee wat me te wachten staat

Trainen voor een Ultra

“Kan ik mezelf trainen voor een Ultra?” Met die vraag begon het allemaal, ruim een jaar geleden. Toen was het nog slechts een idee voor een artikel voor het speciale ‘Ultra’-themanummer van Hoogtelijn, het magazine van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Nu wordt die Ultra werkelijkheid met de Gladiator race van de Ultra Trail Vipava Valley (UTVV) in Slovenië. Met 60k en 2.500 hoogtemeters valt deze race met gemak in de categorie ‘Ultra’.

Van 15 tot 170k

Deze 8e editie van de UTVV kent dit jaar een recordaantal van 1.800 lopers uit 36 landen. De deelnemers zijn verdeeld over verschillende afstanden; 170, 107, 60, 30 en 15km.  De groep van Trailrunning Europe heeft zich mooi verdeeld over deze afstanden; met twee helden die op de 170 starten en de jongste deelnemer van 13 jaar die onze eer op de 15k zal verdedigen. Op donderdagavond zitten we met elkaar aan tafel; rond de 20 lopers plus wat aanhang. Een aantal is doorgewinterde ultraloper, maar voor een paar van ons is een Ultra in de bergen totaal nieuw.

Mindset

In mijn voorbereiding stonden vier elementen centraal: training, rust/herstel, voeding en mindset. Over de juiste mindset sprak ik apart met sportpsycholoog Carla Meijen omdat ik meer wilde weten over de psychologie achter een ultra (link onderaan de pagina).

Want, laten we eerlijk zijn, ik heb werkelijk geen idee wat me te wachten staat. Ik weet dat ik fysiek goed voorbereid ben; netjes mijn hoogtemeters gemaakt in Nederland en de Ardennen, mijn weektotaal aan kilometers langzaam uitgebreid. Het hoogteprofiel van de race is bestudeerd, nagedacht over een race- en voedingsplan. Maar hoe zou het mentaal gaan? Geen idee. Carla vertelde me over de demonen die je onderweg kunt tegenkomen en gaf de tip een goed plan tijdens de race te hebben. Want die demonen komen als het anders gaat dan verwacht.

De avond voor de race

De avond voor de race dwong ik mezelf nog even stil te staan bij de race. Ik wist dat dit 10 à 11 uur zou gaan duren, dat het zwaar zou gaan worden en dat het pijn zou gaan doen. Van Carla had ik geleerd over een ‘dream goal’, een ‘happy goal’ en een ‘acceptable goal’ en dat het belangrijk is om flexibel te kunnen zijn in die doelen. Als het ene niet meer haalbaar is, dan een ander doel wellicht nog wel. Mijn dream goal stelde ik op finishen binnen 9 uur. Happy zou alles tussen de 9 en 11 uur zijn en acceptable zou zijn finishen voor de cut-off time.

Van de tocht wist ik dat er vier grotere heuvels inzitten, waarbij de derde 1.000 meter stijgen naar de top van Nanos is. Mijn inschatting was dat het tot die derde klim redelijk OK zou gaan. Die grote klim wordt zwaar, maar die kon ik wel hebben. 1.000 Meter stijgen doe ik als alpinist wel vaker. Na die klim zou ik op de helft van de route zitten, dus op dat punt zou het mogelijk zijn mijn eindtijd wat beter in te schatten. Tegen die tijd zou ik waarschijnlijk al wel 5 tot 6 uur onderweg zijn en daarmee kwam ik op onbekend terrein. Want mijn laatste langste loop tot nu toe, 50k in Nederland, had 5,5 uur geduurd.

De afdaling zou moeilijk worden, het Sloveense terrein bevat veel losse en grote stenen. En ik weet dat ik in technisch terrein geen sterke daler ben. Alles zou zeer gaan doen; tenen, knieën, bovenbenen, alles.  Op dat moment zou ik kunnen denken aan mijn zwaarste beklimmingen, waar je regelmatig 12 tot 14 uur bezig bent met een toppoging onder extreme omstandigheden. Ook aan die bezoekingen kwam altijd een eind. Ik kan het hebben, prentte ik mezelf in. Meer klaar dan dit kon ik er niet voor zijn, was mijn self-talk.

Race Day

Mooie boel. Waar de weerberichten eerder regen en 13 graden hadden aangegeven, was het sinds onze aankomst op donderdag stralend weer in de Vipava vallei. Op zich fijn dat het niet regent, maar 25 graden en een brandende zon is wel een heel schril contrast met de kou en nattigheid van de laatste (winter)maanden in Nederland.

Nog even twijfel ik aan het meenemen van een extra flask, naast de twee halve liters die ik al heb, maar met een verzorgingspost om de 10k lijkt één liter vocht me toch voldoende. Dat extra gewicht moest ook weer de berg op natuurlijk. De Gladiator start om 7 uur in de ochtend, dus de wekker staat om 5.45 uur.

Van start

Na het startschot beginnen we als Nederlandse groep, samen aan onze uitdaging, maar in de vallei vallen we langzaam uit elkaar door verschillende snelheden. De eerste helft van de race loop ik met een glimlach. Het terrein is goed te doen en de omgeving fenomenaal mooi. Onderweg worden we aangemoedigd door locals: ‘Bravo, bravo!’

De klim naar de top van Nanos (1.262m) is uitdagend, maar goed te doen. Dat klimmen lukt me wel. Ik merk dat ik steeds meer mensen inhaal en dat geeft me meer vertrouwen in de rest van de race. Netjes houd ik me aan mijn eet- en drinkplan; tussen de voedingsposten in beide flasks leegdrinken, elke 20 minuten een halve gel of een halve energybar en bij de voedingsposten alles bijvullen en twee bekertjes cola drinken. O ja, en veel banaan met nutella eten, opeens lijkt dat een geniale combinatie.

Aan alles komt een eind

Na de top van Nanos volgt de steile technische afdaling met veel grote en losse stenen. Daar lijkt geen eind aan te komen. De zon brandt op mijn hoofd, mijn water raakt op en de gels en repen lijken me niet meer de energie te geven die ik nodig heb. Waar blijft die voedingspost?!

Nu word ik ingehaald. In noodvaart komen enkele mannen en vrouwen omlaag zeilen. Hun voeten lijken al die lossen stenen amper te raken. De moed zakt me een beetje in de schoenen. Tijd voor het back-up plan. Voor de zware momenten heb ik muziek van mijn favoriete DJ achter de hand. Weg met die demonen, gewoon op eigen snelheid afdalen met fijne muziek. En niet vergeten: aan alles komt een eind.

Die verzorgingspost blijkt niet op 41,6k te liggen, maar op 46k. Dat had ik dus verkeerd onthouden. Ik kom net iets te ver in het rood aan en besluit wat langer pauze te nemen en ook wat meer te eten en te drinken bij die post. Na zo’n 10 minuten ga ik weer verder, maar ik krijg mijn lijf maar moeilijk tot hardlopen aangezet. Pas als we de vierde en laatste klim ingaan, kom ik weer in mijn element. Het dieseltje gaat weer aan en ik loop in gestaag tempo omhoog.

De man met de hamer en ik

De resterende 15 km na de laatste voedingspost zijn zwaar en bloedheet. Mijn enige doel is nu de eindstreep halen. Die laatste uren kijk ik ook helemaal niet meer op mijn horloge. Dat leidt alleen maar af. Ik weet dat ik ver voor de cut-off tijden zit en dat ik vooruit ga in het best mogelijke tempo, ook als dat wandelen betekent.  De man met de hamer en ik hebben de laatste kilometers gezellige onderonsjes. Af en toe wil hij dat we gaan wandelen en op andere momenten haal ik hem over toch weer een stukje te gaan hardlopen. Steeds meer lopers hebben het duidelijk zwaar. Ik vind er eentje midden op het pad, zittend, met zijn benen recht vooruit, gedachteloos kauwend op een reep. ‘Everything OK’ verzekert hij me. In de ultrawereld is ‘OK’ een rekbaar begrip.

Op 58,4k geeft mijn horloge het signaal dat de finish exact 2,5 kilometer vooruit is. Waarom gaf de GPX dan een totale lengte van 58,5k aan? Ik leg me neer bij deze kleine mentale tegenslag. Zolang je het ene been voor het andere blijft zetten, kom je er vanzelf. Ik moet lachen om mijn eigen tegeltjeswijsheid.

Mijn enige doel is nu de eindstreep halen

Rinske UTVV

Finish 400m

Op automatische piloot loop ik de laatste kilometers. Ik wil het stuk heel graag hardlopen, maar mijn lijf wil dat pertinent niet meer. We komen tot een compromis. En dan, uit het niets, een bord met een pijl en de tekst ‘Finish 400m’. Dat kan ik! Ik zet voor een laatste keer mijn totaal verzuurde benen en voeten met blaren in beweging. De finish is in zicht. Waar ik normaal gesproken vrij Stoïcijns de eindstreep benader, slaak ik hier bij het passeren toch onbedoeld een duidelijk hoorbaar ‘Woehoe!’ Om exact 8:57:17 uur word ik afgeklokt. Wat een bizar toeval is dat! Of toch niet? Ik ben een geweldige ervaring rijker en heb daarnaast mijn dream goal van onder de 9 uur ook behaald. De komende dagen kom ik geen trap op en af en passen ook mijn voeten niet in mijn schoenen, maar ik sluit toch niet uit dat ik dit vaker ga doen.

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: