Verborgen trailpareltjes rond Nendaz

Rinske Brand Wallis
Over de auteur
Rinske Brand
Rinske Brand is een enthousiast buiten- en bergsporter. Begin mei liep ze haar eerste Ultra race (UTVV, mei ’23) en deze zomer loopt ze verschillende trail routes en races in Europa. Daar bericht zo over op ons platform. Als redactielid van Hoogtelijn, het magazine van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging, publiceert ze ook daar regelmatig - on en offline - over tochten, beklimmingen en trainingsvormen. Volg haar vooral op instagram: @rinskebrand

Om te skiën ben ik hier niet

Nendaz, gelegen in het Franstalige deel van Zwitserland, noemt zichzelf met trots een van de grootste skigebieden van Zwitserland. Maar om te skiën ben ik hier niet. Steeds meer skiresorts richten zich namelijk ook op bergsportmogelijkheden tijdens het zomerseizoen, en daar profiteren wij trailrunners weer van. De Alpen zijn voor ons natuurlijk een geweldige speeltuin. En om met de deur in huis te vallen: trailen rond Nendaz valt zeker niet tegen!

Nendaz biedt trailrunners van elk niveau een onvergetelijke trailervaring

Nendaz

Nendaz, gelegen in het kanton Wallis in het zuidwesten van Zwitserland, is een charmant dorpje op een hoogte van 1.400 meter. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op onder meer de beroemde Mont Fort en Matterhorn. Nendaz ligt ook in de buurt van de Rhône-vallei, wat betekent dat je kunt kiezen tussen bergachtige routes en routes door de vallei. Het landschap varieert van glooiende alpenweiden tot steile rotspaden. Voor de avonturiers onder ons zijn er zelfs mogelijkheden voor hoogalpiene routes naar afgelegen bergmeren en gletsjers. Voor elk niveau en elke voorkeur is wel een geschikte route te vinden in Nendaz.

Ga voor meer informatie naar de pagina van Nendaz.

Op pad met een local

Op mijn eerste dag neemt Yannick Mathez me mee op pad. Yannick woont in Nendaz en loopt elke dag (ja, echt elke dag) in de bergen. Het is een geweldige bonus om met een local op pad te gaan. Als trailrun-ambassadeur neemt Yannick regelmatig trailrunners mee op zijn routes. Mijn belangrijkste tip voor Nendaz is dus eigenlijk heel simpel: ga met Yannick mee! Als hij tijd heeft, want Yannick is ook leraar Geschiedenis en Aardrijkskunde op een middelbare school. Een andere prima optie is om een route te kiezen van deze website espacestrail.run. Deze routes zijn, inclusief gpx-bestanden, ook beschikbaar in de speciale app ‘Nendaz Veysonnaz Outdoor’.

Mijn belangrijkste tip voor Nendaz is: ga met Yannick mee!

Volg Yannick op instagram

Lac de Clueson, 14 km en 650+

Yannick wilde me graag meenemen naar Lac de Clueson, een route van 14 kilometer met 650 hoogtemeters. We reden eerst met zijn auto naar Siviez, op slechts 10 minuten afstand. Vanaf daar begonnen we aan de eerste klim over een Alpenweide en door een kudde koeien. Na de klim werd het pad relatief vlak en konden we ons tempo oppakken. Het liep heerlijk over dit meanderende bergpad met adembenemend uitzicht. Maar lopen en tegelijkertijd van het uitzicht genieten, is geen handige combinatie op dit soort paden. Hier moet je je aandacht er echt bijhouden. We liepen kilometerslang over dit smalle bergpad. Het was puur geluk! Langzaam daalden we af richting het stuwmeer, waar bij het kerkje een jaarlijkse feestelijke mis werd voorbereid. Een perfecte fotoplek, aan de rand van het stuwmeer. De afdaling terug naar Siviez was wat technischer en steiler en voerde ons door een dennenbos terug naar de auto.

Dent de Nendaz, 6,5 km en 515+

De dag daarna zocht ik het samen met een trailmaatje hoger op. Een voordeel van een skiresort is de aanwezigheid van kabelbanen, waarmee je zonder zware inspanning aardig wat hoogtemeters kunt overwinnen. We namen vanaf Nendaz de kabelbaan naar Tracouet en begonnen daar onze tocht naar de piek. Als je dit stuk ook wilt lopen, kan dat. Dan kun je bij je tocht een paar kilometers en behoorlijk wat hoogtemeters optellen. Het eerste deel van onze route was steil en rotsachtig. Weinig hardlopen, wel wat klauteren. Het uitzicht vanaf Dent de Nendaz op 2.462 meter was die klim meer dan waard. Daarna volgde wat klim- en klauterwerk richting Basso d’Alou. In de afdaling door het bos konden we wat kilometers maken in een hoger tempo.

Nendaz Trail, 31 km en 1.800+

Op de derde dag stond de Nendaz Trail op het programma, een uitdagende tocht die jaarlijks tijdens een evenement in de schijnwerpers staat, maar het hele jaar door gelopen kan worden. De route is namelijk duidelijk gemarkeerd in het gebied, net als haar grotere zus, de Nendaz 70k trail. Het is echter verstandig om een back-up gpx-bestand op je horloge of telefoon te hebben, want de bordjes onderweg zijn niet altijd even zichtbaar. Ik liep deze trail als wedstrijd. Uitdagend en technisch, maar tegelijkertijd schitterend en de perfecte afsluiting van mijn zomer in de Alpen. Meer over deze race lees je binnenkort in mijn raceverslag.

Kortom…

Nendaz biedt trailrunners van elk niveau een onvergetelijke trailervaring. Er zijn talloze routes beschikbaar, en na een dagje trailrunning wacht de kaasfondue of raclette, en als je geluk hebt, zelfs een zwembad of sauna op je. Met deze trails kwam er een einde aan mijn tijd in de Zwitserse bergen. Nu is het terug naar de realiteit op zeeniveau en terug naar de Nederlandse trails.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trailrun avonturen in Nederland

Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail. Onze routes zijn prachtig en de sfeer is altijd gemoedelijk.

Anders dan de Zwitserse Alpen, maar nog steeds een heerlijke trail-ervaing.

Bekijk onze Trail Events kalender eens. Wanneer kom jij je grenzen verleggen?

Trail Events Kalender

Meer door Rinske

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: