5 Verschillen tussen hardlopen en trailrunning

voor beginners

Hardlopen en Trailrunning zijn eigenlijk niet per definitie verschillend. Trailrunning ís hardlopen, maar dan door de natuur. Veel mensen bedoelen met hardlopen echter het lopen over geasfalteerde of bestraatte wegen, en dan is trailrunning inderdaad anders! Hier lees je de 5 belangrijkste verschillen tussen hardlopen en trailrunning.

1. Het verschil in ondergrond

Een van de grootste en meest bekende verschillen tussen hardlopen en trailrunning is dus de ondergrond waarop de sport wordt beoefend. Hardlopen gebeurt meestal over een vlakke, verharde ondergrond, zoals een weg of een stoep. Trailrunning daarentegen is het hardlopen over onverharde, natuurlijke paden, waarbij de ondergrond kan variëren van grind en zand tot rotsen en modder.

2. Het verschil in techniek

Hoewel de basisbewegingen van hardlopen en trailrunning vergelijkbaar zijn, vereist trailrunning vaak meer techniek van een loper. Trailrunners moeten in staat zijn om zich aan te passen aan de veranderende ondergrond en de onvoorspelbare aard van het terrein. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het navigeren over rotsen of het klimmen en dalen tijdens een trail in de bergen.

3. Het verschil in uitdaging

Hardlopen kan uitdagend zijn, maar trailrunning wordt vaak als nog uitdagender ervaren vanwege de onvoorspelbaarheid van het terrein. Trailrunners moeten hun lichaam aanpassen aan veranderende omstandigheden, waardoor hun spieren en gewrichten op verschillende manieren worden belast. Tijdens het hardlopen over asfalt daarentegen is de belasting van de spieren over een lange afstand vrijwel constant.

4. Het verschil in omgeving

Terwijl hardlopen vaak gedaan wordt op plaatsen met weinig variatie in landschap, geeft trailrunning lopers juist de kans om te genieten van spectaculaire uitzichten. Trailrunningpaden kunnen door bossen, bergen, heide, en duinen lopen, waardoor lopers de kans krijgen om onbekende plekken te ontdekken en te genieten van een unieke omgeving.

5. Verschil in veiligheid

Trailrunning brengt extra risico’s met zich mee, vooral als de loper zich op afgelegen of moeilijk toegankelijke paden bevindt. Het is belangrijk dat trailrunners veiligheidsvoorzieningen in acht nemen, zoals het dragen van geschikte schoenen. Ook is het belangrijk dat lopers water en energierepen bij zich hebben en op de hoogte zijn van de weersomstandigheden en hun persoonlijke fysieke capaciteiten.

Trailrunning moet je ervaren

Het belangrijkste verschil tussen hardlopen en trailrunning is toch wel de ervaring! De prachtige natuur om je heen die je niet alleen ziet, maar ook hoort en ruikt. Het gaat niet meer alleen om het rennen, het gaat om het buiten zijn.

Ben jij benieuwd of trailrunning iets voor jou is? Kom eens kijken tijdens een van onze evenementen en maak een praatje met onze crew. Want trailrunning is er voor iedereen.

Deel deze pagina: