Wat ik heb geleerd van Ultra Trails

Joffrey Angevare Ultra Trail
Over de auteur
Joffrey Angevare
Joffrey is een Ultra runner die het roer heeft omgegooid. Hij is zijn passie gaan volgen! Lees hier meer over Joffrey.

Een nieuwe uitdaging

Nadat mijn hardloopschoenen jaren in de kast hadden gestaan, pakte ik een jaar of twee geleden het hardlopen weer op. In eerste instantie was het de bedoeling om wat af te vallen en een beetje conditie op te bouwen. Na vier maanden en 26 kilo minder liep ik mijn eerste halve marathon. Die halve marathon smaakte naar meer en op zoek naar een nieuwe uitdaging stuitte ik op het fenomeen Ultra trails.

Soms wel frustrerend als ik word ingehaald door een groep beginnende hardlopers. Maar ik denk maar zo… Jullie lopen snel, ik loop ver.

Where dreams go to die

Tijdens een avondje internet, waarschijnlijk was ik op zoek naar informatie over hardlooptraining, kwam ik de documentaire “Where dreams go to die” tegen, over de bekende Barkley marathon. Hierna deed het algoritme van Youtube zijn werk en kreeg ik alleen nog maar Ultra trail filmpjes voorgeschoteld. Het fascineerde mij zodanig dat ik mij afvroeg of ik ook een Ultra zou kunnen lopen. Onder het mom van, ‘als je het niet probeert zal je het nooit weten’, schreef ik mijzelf in voor de UHUT50.

In 3 maanden van 21K naar 50K

Vanaf het moment van inschrijven tot de UHUT50 had ik ongeveer drie maanden de tijd om mijzelf klaar te stomen voor mijn eerste Ultra trail. Ik had nog nooit verder gelopen dan een halve marathon en mijn training bestond alleen maar uit kilometers maken. Ik had niet alleen drie maanden om te trainen, maar ik moest in die drie maanden ook nog eens een hoop leren. Er was een heleboel wat ik niet wist voordat ik aan Ultra trails begon.

Gevarieerde training

Toen ik voor mijn eerste halve marathon aan het trainen was, liep ik eigenlijk alleen maar duurloop trainingen. Ik was ooit begonnen met het bekende Start to Run en had het idee dat ik gewoon lang en ver moest lopen en dat het dan wel goed zou komen. Motivatie was soms ver te zoeken, altijd maar dezelfde training en hetzelfde rondje. Toen ik mij meer in Ultra trails ging verdiepen, kwam ik erachter dat een gevarieerde training beter was. Mijn trainingen zien er tegenwoordig dan ook heel anders uit. Begin van de week begin ik vaak met een intensieve of extensieve interval training. De volgende training is dan vaak een tempoloop of heuveltraining. Heuveltraining wil ik ook nog regelmatig combineren met een interval training. De training die dan volgt is een rustige duurloop om het uithoudingsvermogen te trainen. Als ik een Ultra trail heb gelopen, doe ik hersteltraining en als het lopen nog wat moeizaam gaat, stap ik op de mountainbike.

Krachttraining

Wat ik ook niet wist voordat ik aan Ultra trails begon, was dat je niet alleen hardloop training hoeft te doen. Tussen de hardloop trainingen door hou ik regelmatig een rust of hersteldag, maar deze gebruik ik dan voor kracht en core training. Dit kan natuurlijk in de sportschool, maar ik doe dit lekker thuis met een fitnessbankje en dumbells. Met kracht en core training zorg je voor meer stabiliteit en je lichaam kan de klappen van het hardlopen beter opvangen. Dit voorkomt blessures. Je hoeft trouwens geen uren in de gewichten te hangen, een half uurtje krachttraining is al genoeg. Het gaat er namelijk niet om dat je er als een bodybuilder uit moet komen te zien.

Duurloop hoeft niet snel

Zoals ik al zei, had ik het idee dat het wel goed zal als je zo veel mogelijk kilometers liep en dit probeerde zo snel mogelijk te doen. Maar ook dit is niet helemaal waar. Tegenwoordig probeer ik mijn duurloop training zo relaxed mogelijk te lopen. Als je een lagere snelheid aanhoud tijdens een duurloop gaat je lichaam over op vetverbranding in plaats van koolhydraten. Dit heeft tot gevolg dat je het veel langer volhoudt. Ook is een langzamere duurloop beter voor hart en bloedvaten. Deze worden namelijk sterker en de spieren worden beter doorbloed doordat er nieuwe haarvaten ontstaan die de zuurstof nog beter afgeven aan je spieren. Je lichaam wordt op deze manier veel efficiënter. Soms wel frustrerend als ik rustig door de duinen hobbel en word ingehaald door een groep beginnende hardlopers. Maar ik denk maar zo… Jullie lopen snel, ik loop ver.

Voeding

Voordat ik aan Ultra trails begon at ik alles. Dit was vooral ongezond en ik dronk meer alcohol dan aanbevolen wordt door het voedingscentrum. Tegenwoordig eet ik veganistisch en drink ik geen alcohol meer. Maar of je nu wel of geen dierlijke producten eet; zorg voor gezonde voeding. Experimenteer ook met het eten en drinken dat je meeneemt tijdens een Ultra. Ik kwam er bijvoorbeeld tijdens mijn training achter dat ik enorme pijn in mijn buik krijg als ik iets met banaan eet tijdens het hardlopen. Beetje rot als je daar tijdens je eerste Ultra trail achterkomt.

Ultra Trails zijn niet zo massaal

Ik kijk wel eens naar de start van een halve of hele marathon en zie dan een grote massa lopers van start gaan. Ik persoonlijk hou helemaal niet van drukte, dus dat soort starts zijn niet voor mij weggelegd. Toen ik mijn eerste Ultra trail liep kwam ik erachter dat dit tijdens de Ultra trails van Trail Events wel anders is. Een kleine groep lopers met hetzelfde doel, een grote afstand lopen en vooral finishen. Tijd komt hier vaak op de tweede plaats. Voor en tijdens de start is het allemaal zo relaxed, helemaal mijn ding, heerlijk…

Een kleine groep lopers met hetzelfde doel, een grote afstand lopen en vooral finishen.

Ultra training is een teamsport

Ik zeg altijd dat Ultra training een teamsport is. De meesten van ons hebben een gezin, een baan en een sociaal leven. Als je dan na een drukke dag thuiskomt en na het eten nog om een uur of acht een duurloop van dertig kilometer gaat doen, is dat niet altijd even gezellig voor de rest van het gezin. Ook zij moeten erachter staan. In mijn geval is mijn vrouw ook mijn support team. Zij rijdt altijd van verzorgingspost naar verzorgingspost en heeft mijn zakjes met eten mee, zodat ik niet alles in één keer mee hoef te nemen. Daarbij vind ik het ook gewoon prettig als ik haar weer even zie. Kan ik even zeuren over pijntjes en vermoeidheid tot ze me weer een schop onder mijn kont geeft en ik weer verder moet.

Meer respect voor andere sporters

Sinds ik Ultra trails loop heb ik ook meer respect gekregen voor andere sporters. Als ik voor of tijdens de start van een Ultra om me heen kijk, zie ik mensen die veel doen en soms nog veel meer laten voor hun sport. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Ik heb zelfs meer respect gekregen voor sporters die totaal iets anders doen. Als ik vroeger een gespierde vrouwelijke bodybuilder zag, dacht ik daar vrij negatief over. Tegenwoordig kan ik er alleen maar respect voor hebben. Ik weet nu zelf hoeveel tijd en discipline hier in zit.

Ik heb nog veel meer geleerd van Ultra trails

Dit was nog maar een klein gedeelte van wat ik geleerd heb in de afgelopen twee jaar van Ultra trails en Ultra trail training. Voor mij heeft het mijn leven totaal veranderd, niet alleen op sportief vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Maar dit is misschien een mooi onderwerp voor een ander blog…

 

 

 

 

 

 

Verleg je grenzen bij onze Trail Events

Ben je een beginnende of een ervaren trail runner? Op onze kalender vind je ongetwijfeld genoeg mogelijkheden om jouw grenzen te verleggen. Met afstanden van 5 tot 109km kan jij, net als Joffrey, nieuwe ervaringen opdoen en leren van jezelf en de mensen om je heen.

Wil je liever gewoon een ontspannen rondje over unieke en prachtige routes? Ook dan zijn onze Trail Events perfect voor jou!

 

Naar Trail Kalender

Deel deze pagina: