Review COROS APEX 2

Blog Chris van Beem Gear Rab Review
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

COROS Apex 2

Als je het hebt over sporthorloges, dan zijn er een hoop verschillende merken op de markt. Allemaal hebben ze een eigen insteek en bieden ze veel mogelijkheden voor sporters. Naast hardlopen zijn er heel veel andere sporten die profijt hebben bij het gebruik van sporthorloges tijdens trainingen en wedstrijden. Zelf maak ik al 15 jaar gebruik van sporthorloges. Ik ben begonnen met SUUNTO, daarna GARMIN en ben nu geëindigd bij COROS.

Ik heb zo mijn redenen waarom ik de COROS nu gebruik en die deel ik in deze review. Naast de verschillende horloges zijn er ook verschillende gebruikers. Zelf reken ik me tot de logische gebruiker, die weet wat hij nodig heeft tijdens zijn sport en daarbij moet ik op het product kunnen vertrouwen en makkelijk overweg kunnen met de mogelijkheden die ik gebruik. Ik vind het geweldig om de techniek te gebruiken in het comfort wat ik eruit kan halen. Of het ene horloge beter is dan het andere, gebaseerd op specificaties en software…, dat zet ik niet tegen elkaar af. Wel denk ik dat de bovenstaande merken veel vergelijkbare technieken beheersen en ver doorontwikkeld zijn. Wat mij enthousiast maakt zijn de volgende kenmerken, deze vind ik met name belangrijk in het gebruik.

Wat vind ik belangrijk bij een Sporthorloge

Ik ben een gebruiker,.. ik weet wat ik nodig heb tijdens mijn tochten en beoordeel producten voor mezelf gebaseerd op leermomenten uit het verleden. Verder weet ik wat de huidige markt aan mogelijkheden biedt, simpelweg omdat ik veel, heel veel, bezig ben met routes maken, navigeren en gegevens verzamelen via het horloge.

Een goed horloge heeft voor mij de volgende kenmerken:

  • Een fijne fit om de pols
  • Een lange batterij-duur (zeker met navigatie)
  • Gebruiksgemak voordat ik mijn activiteit start
  • Logisch en duidelijk in gebruik tijdens mijn activiteiten
  • Duidelijke samenvattingen van activiteiten achteraf
  • Betrouwbaarheid in gebruik
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding

COROS Sporthorloges - Trailrunning

#Een fijne fit om de pols

Een horloge moet wel passen, letterlijk. Ik vind met name het om en afdoen, het materiaal van het bandje en het goed kunnen vastmaken van het bandje belangrijk.

Bij de COROS hebben ze een ander bandje gekozen dan ik gewend ben. Het nylon bandje bestaat uit één geheel, waarbij je je hand door het bandje moet steken. Je kunt daarna eenvoudig het bandje op de gewenste strakte om je pols vastmaken door een klittenband sluiting.

Ik heb het bandje nu een half jaar intensief in gebruik en ervaar nog geen slijtage, het afstellen werkt goed en de COROS Apex 2 blijft goed op zijn plaats zitten. Dit is belangrijk, het horloge doet verschillende metingen met de sensoren aan de onderkant van het horloge, wat tegen de huid aanzit.

Een horloge moet goed zitten, huidirritatie of drukpunten zijn echt niet meer van deze tijd.

#Een lange batterij-duur (zeker met navigatie)

De batterijduur van een sporthorloge moet lang zijn… dat kun je, met de huidige techniek, echt wel verwachten van een goed horloge. Los van de instellingen die je extra kunt maken om de batterijduur te verlengen vind ik dat bij maximaal gebruik, je alsnog lang gebruik met kunnen maken van het horloge. Bij maximaal gebruik denk ik aan het navigeren onderweg van de route (inclusief kaart weergave) en het goed bijhouden van je gelopen route (met maximale opslag van de coördinaten) voor analyse achteraf.

Bij de COROS was ik verbaasd.. wat heb ik moeilijk gedaan al die tijd. Regelmatig loop ik 50-60km met de COROS Apex 2, waarbij ik zelf navigeer en alle mogelijke features geactiveerd heb. Na 8 uur onderweg te zijn staat de batterij nog steeds op 68% en kun je tijdens het lopen exact zien hoe lang je nog gebruik kunt maken van het horloge in uren en batterij percentage. Handig… geeft rust tijdens je tocht.

En,.. een leuke bijkomstigheid is dat je de COROS snel, heel snel, weer kunt bijladen.. Een half uurtje geeft je zomaar 25%+ aan batterijvolume.

#Gebruiksgemak voordat ik mijn activiteit start

Iedereen kan naar behoefte zijn horloge inrichten, de mogelijkheden zijn tegenwoordig ontzettend uitgebreid en er bestaan ook duidelijke handleidingen en zelfs YouTube filmpjes die je bij al je wensen kunnen ondersteunen. Denk dan aan de schermindeling en de technische instellingen van het horloge. Ik ben al dik tevreden met de standaard instellingen die COROS biedt voor de activiteit Trailrunning.

Bij de COROS Apex 2 heb ik vooraf eenvoudig de kaarten kunnen downloaden voor de regio waar ik actief ben. Het horloge heeft een ruime opslag capaciteit, die heb ik niet vol gekregen. Met de APP kun je eenvoudig je horloge voorbereiden op je activiteit. Het horloge laat zich eenvoudig koppelen met de APP door na het downloaden een QR code op het horloge te scannen. Er wordt direct gecontroleerd of het horloge een update nodig heeft en zo ja,.. dan vraagt het een WIFI netwerk om snel de software te downloaden en te synchroniseren met het horloge.

Eenmaal ingesteld kun je direct beginnen met het gebruik van het horloge. Alle activiteiten die je opslaat vind je terug in de APP en kun je uitvoerig bekijken met alle data die je wordt aangereikt.

Logische stappen begeleiden je eenvoudig naar het begin van je trail,.. het gebruiken van een GPX Bestand is erg mobiel en gebruiksvriendelijk.

Routes gebruiken tijdens je trail

Wat me enorm verbaasd heeft is de eenvoud die ik heb ervaren als het gaat om GPX bestanden direct gebruiken tijdens een trail. En dan bedoel ik mobiel, dus direct via de COROS APP.

Als je een route kunt openen op je telefoon, dan kun je die direct doorsturen naar je COROS APP. De route verschijnt en er wordt je gevraagd of je de route wilt opslaan. Door JA te kiezen krijg je direct de vraag of je de route wilt synchroniseren met je horloge en door opnieuw ja te kiezen laat de COROS APP de gekoppelde horloges zien met een send button. Door de send button te kiezen start direct de synchronisatie, dat zie en voel je gebeuren op je horloge. Vanaf dat moment staat de route in het horloge en is de route direct beschikbaar om te navigeren.

Het beginnen met navigeren doe je op het horloge. Na het kiezen van je activiteit heb je de keuze voor start of settings. Bij start zal het horloge direct beginnen met het registreren van je activiteit. Als je settings kiest kom je in een volgend menu en de optie die je direct kunt selecteren is navigation. Alle routes die je gesynchroniseerd hebt met de APP staan direct voor je klaar en je kunt de route kiezen. Na het kiezen van de juiste route verschijnt het laatste menu, waarbij de openstaande en eerste keuze start course is. Als je die selecteert ben je begonnen en verschijnt het navigatiescherm.

Je gelopen route wordt volledig opgeslagen en het navigeren is een apart scherm op je horloge die je onderweg helpt. Je kan eenvoudig scrollen en hoogtemeters en andere schermen oproepen die voor jou belangrijk zijn tijdens je trail.

#Logisch en duidelijk in gebruik tijdens mijn activiteiten

Over het gebruik tijdens je activiteit en het aanreiken van informatie is goed nagedacht. Het scherm van de COROS APEX 2 heeft een doorsnede van 3cm en is rond vervaardigd van Sapphire Glass, robuust dus.

COROS heeft gekozen voor een grote draaiknop aan de rechterzijde, dit is afgestemd op het dragen van het horloge om je linker pols. Indien gewenst kun je via de software het display 180 graden draaien, zodat je het horloge ook aan je rechterpols kunt dragen en de draaiknop goed te gebruiken is met je linkerhand. Standaard schiet het horloge na enkele seconden in LOCK stand, die je met 3 seconden indrukken eenvoudig weer kunt UNLOCKEN.

COROS heeft standaard ook een touchscreen, waardoor je met je vingers kunt scrollen tussen de schermen… deze feature heb ik altijd uit staan. Met regen werkt dit niet prettig voor mij.

Wil je het horloge gaan gebruiken, dan zul je standaard eerst het horloge moeten UNLOCKEN. Daarna kun je eenvoudig je activiteit kiezen en starten.

Volgens de standaard instellingen biedt COROS de gebruiker de volgende schermen gekoppeld aan de TRAIL RUN activiteit.

De schermen

COROS Apex 2 Trailrunner screens - 1

 

Aanpassen van de schermen

Het aanpassen van de schermen doe je allemaal in de COROS APP. Zelf vind ik de indeling van de schermen goed. Ik zie genoeg; afstand, hoogtemeters, snelheid, de tijd en hartslag.

Navigatie

Als je gaat navigeren dan komen er standaard 2 schermen bij. Het navigeer scherm, waar de route duidelijk op wordt weergegeven. De slimme markeringen in de vorm van pijltjes op de route van je kaart geven aan waar je verderop loopt. Zo heb je duidelijk richting als de route wat overlap heeft.

Het tweede menu is het hoogtemeter menu. Als je GPX bestand ook deze gegevens bevat kun je goed zien wat het hoogteprofiel van je route is. Je kan inzoomen en zien hoeveel hoogtemeters er aan komen en dit is zeer accuraat.

Ik kies voor weinig schermen die ik echt gebruikt in plaats van een veelvoud van schermen waarbij ik moet zoeken naar belangrijke informatie onderweg.

#Duidelijke samenvattingen van activiteiten achteraf

De samenvatting van je activiteit wordt na het opslaan direct gesynchroniseerd met je COROS APP. Voor het opslaan van je activiteit moet je bewust 3 seconden de knop ingedrukt houden, vroegtijdige stops van je activiteit behoren zo echt tot het verleden.

Bij het openen van de COROS APP krijg je direct de actuele informatie gepresenteerd. Zo kun je eenvoudig je activiteit bezoeken en analyseren. Je vindt een duidelijke kaart waar je gedetailleerd kunt inzoomen om je route te bekijken. De samenvatting laat direct de belangrijk informatie zien en als je door scrolt kom je de details te weten over ieder onderdeel wat bijgehouden wordt.

De COROS APP is in het Engels en ontzettend gebruiksvriendelijk en uitgebreid.

TIP: Je kunt zelfs eenvoudig bij het menu EXPLORE in de COROS APP zelf een route maken, die je vervolgens direct synchroniseert met je horloge. Handig als je in een nieuw gebied een rondje wilt lopen en vooraf nog een route wil bepalen… Dit werkt geweldig.

#Betrouwbaarheid in gebruik

De COROS APEX 2 is in de periode dat ik hem gebruikt heb foutloos gebleken. De combinatie hardware en software is goed op elkaar afgestemd en ook de Bluetooth verbinding is probleemloos.

De flexibiliteit bij het oppakken van de route, ook al start ik niet bij het startpunt, is geweldig.. COROS vindt de route en begint met rekenen en geeft je vanaf dat punt alle informatie die je nodig hebt voor je Trail. Dat er over nagedacht is, vind je terug in kleine dingetjes… zo springt het licht van mijn COROS scherm aan wanneer ik het horloge zo houd dat ik het kan aflezen.. oftewel,.. Wanneer ik mijn arm enkele seconden horizontaal houd.

De betrouwbare batterij en het snel opladen is voor mij een heel belangrijke feature waarin COROS mijn verwachtingen enorm heeft overtroffen.

Ook de zogenaamde WAYPOINTS, die je in een route kunt meeladen worden prima weergegeven bij de navigatie. Ook de nog te lopen afstand beweegt real-time mee en klopt volledig.

#Goede prijs-kwaliteit verhouding.

De COROS Apex 2 heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding als je het mij vraagt. Ik ben ontzettend tevreden over kwaliteit in gebruik, eigenlijk op alle kenmerken die ik belangrijk vind. Een COROS APEX 2 heb je al voor EUR 399,- en dat is inclusief de gratis kaarten die je kunt downloaden op het horloge voor het navigeren.

Mijn conclusie

Ik blijf COROS zeker gebruiken. Het lichte gewicht, de duidelijke filosofie met mogelijkheden die je compleet kunt afstemmen op je eigen behoefte, zonder dat je hiervoor een wizzkid hoeft te zijn, dat ben ik totaal niet namelijk.

Deze COROS is het eerste horloge waar ik geen last van heb als ik slaap… de nuttige gegevens die daardoor verzameld worden vertellen me leuke aanvullende informatie over mijn herstel en nachtrust.

Ondertussen heb ik dit horloge al meer dan 1.500km in gebruik. Ik heb veel routes op navigatie gelopen en heb 3 weken in de bergen Ultra Trails gelopen en prachtige gebieden bezocht. Door de eenvoud in gebruik had ik alle belangrijke informatie bij de hand en heb ik op verschillende plekken, letterlijk op een berg, via de COROS APP routes gemaakt, die ik direct gebruikt heb op de COROS APEX 2.

In september loop ik weer de Tor de Giants en daar ga ik veel plezier hebben van deze COROS APEX 2. Ik ga de route inladen en gun mezelf de informatie over de 30.000D+ hoogtemeters die ik moet klimmen tijdens deze Endurance Trail van 330km. Omdat de COROS APEX 2 zo snel weer oplaadt, kan ik dit eenvoudig bij de verzorgingsposten of onderweg met een kleine powerbank doen,.. want bij 5-6 dagen onderweg zijn is opladen altijd nodig.

Er is nog veel meer mogelijk met deze COROS Apex 2. De hardware is goed en de software geeft veel extra mogelijkheden die ik nog niet gebruikt heb. Denk aan trainingsschema’s, heldere analyses van je trainingen met intensiteit en belasting. De hartslagmetingen zijn accuraat en worden duidelijk weergegeven.

En ja,.. ik ben hiervoor ruim 9 jaar Garmin gebruiker geweest… Vooralsnog overtreft deze COROS mijn verwachtingen en is dit het horloge wat ik gebruik bij al mijn trainingen, Trail en Ultra Trails in Nederland en de bergen.

TIP: Hier vind je meer informatie over deze COROS APEX 2

Tot de volgende keer,

Chris van Beem
chris@trail-running.eu

 

 

 

 

 

 

 

 

Win een COROS APEX 2!

Wil jij ook zo’n complete en gebruiksvriendelijke COROS APEX 2 om jouw trails en trainingen mee te verrijken?

Vul dan 5 korte vragen in (2 minuten), en maak kans!
De winnaar wordt 21 augustus bekend gemaakt.

 

Doe mee aan de enquete

 

 

Meer door Chris

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: