Review Hoka ONE ONE SPEEDGOAT 4 GTX

Chris van Beem Gear HOKA One One Schoenen
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

Hoka ONE ONE SPEEDGOAT 4 GTX

De afgelopen 4 weken heb ik op de Hoka ONE ONE Speedgoat 4 gelopen. Een keertje geen onopvallend uiterlijk maar KNAL oranje schoenen, met de speciale Hoka ONE ONE touch…

In de winterse natuur ben ik gaan stoeien met de ondergrond. En samenvattend kan ik nu al zeggen, de Speedgoat 4 heeft de stoeipartij gewonnen.

Direct uit de doos moment

Mijn eerste kennismaking met al mijn schoenen weet ik nog steeds. Tenminste,… van de schoenen die ik na zo’n moment kies te gebruiken dan. Goede schoenen hebben vaak niet een voor mij passend uiterlijk. Zou ik op het uiterlijk af gaan,.. dan zou ik enkele van mijn eerder gebruikte schoenen NOOIT hebben gekozen. Mijn fijnste schoenen zijn een korte test doorgekomen, zo direct na het uitpakken van de doos.

  1. De schoenen kan ik makkelijk aantrekken,… Ja,.. dan ga ik verder
  2. De gekozen veters zijn goed, dat wil zeggen,.. zijn goed te strikken en blijven goed zitten, .. Ja,.. dan ga ik verder…
  3. De gestrikte schoenen klemmen nergens rond de voeten,.. ja,.. dan loop ik een stukje….
  4. En,.. als laatste,.. lopen de schoenen direct lekker… of niet.

Als dat allemaal het geval is ga ik eens kijken wat ik de mooiste variant in kleuren vind. En anders,.. dan kies ik comfort boven kleur.

Hoka ONE ONE SPEEDGOAT 4 onderweg

Schoenen vind ik persoonlijk de belangrijkste trailrunning uitrusting. Met zorg en met veel gevoel maak ik dan ook de keuzes en ben ik na een goede keuze ook vaak trouw aan het merk of zelfs een specifiek model van het merk. Ik ken de Speedgoat schoenen al een tijdje.. al eerder liep ik op de 2e versie en daarna zijn we elkaar een seizoen uit het oog verloren… Op schoenen moet je kunnen vertrouwen en graag voor een (stevig) evenement hebben bepaalde schoenen het vertrouwen moeten winnen. Waar ik mijn Trailschoenen het zwaarst op test is de betrouwbaarheid in comfort en hoe gedragen de schoenen zich op zo divers mogelijk terrein.

Het lopen met blaren ken ik eigenlijk niet of nauwelijks de laatste jaren. Ook tijdens mijn lange ultratrails, waar ik onderweg van schoenen kan wisselen, loop ik geen blaren. Ik weet dus dat dat ook niet hoeft. Goed,.. mijn grote teennagels overleven intensieve ultra-trails tot op heden niet,.. maar dat verwijt ik de schoenen niet,… dat komt door het lange lange afdalen, waarbij de druk op de voorvoet gewoon constant aanwezig is.

In een maand tijd, waarbij ik nog niet naar de bergen geweest ben, heb ik deze nieuwe SPEEDGOAT 4 van Hoke ONE ONE best goed kunnen testen. Echte Ultra Afstanden heb ik er niet mee gelopen, maar ze hebben vorst, nattigheid, veel verschillende ondergrond en vooral veel blubber meegemaakt tijdens mijn Trails.

Een van de kenmerken van het lopen op Hoka ONE ONE schoenen is de afwikkeling van je loopbeweging, waar de vorm van de zool je automatisch in meeneemt. Je wordt als het ware geholpen bij de afwikkeling van je hardlooppassen. Voor mij werkt dat prima,.. het is zelfs heerlijk als je wat vermoeider raakt.

De wat bredere zool zorgt voor een stabiel gevoel en de zolen hebben door het vele reliëf een goede grip op losse ondergrond en klei. Tijdens het lopen is het prettig dat het vocht goed buiten de schoen blijft. En, na een water-oversteek merkte ik dat het water zijn weg naar buiten goed kan te vinden. Ik bedoel daarmee dat de natte voeten na een tijdje weer droog aanvoelen, omdat de schoen goed ventileert.

Wat me opgevallen is

Deze SPEEDGOAT 4 schoenen voelen erg goed aan mijn voeten. Ik ervaar een prettig breed rand-kussen op de achterkant bij de hiel van de schoen. Die ondersteuning op mijn hiel is voor mij,.. zeker bij veel klimmen en dalen een enorme pre… Verder is de lip van de schoen, ik bedoel daarmee het flapje waar de veters overheen lopen, dun maar stevig. Hierdoor is er weinig ruimte voor zand om in de schoen terecht te komen.. Prettig dus. Verder is de schoen lekker licht…

De kleuren zijn voor mij te fel,.. goed… dat is niet echt mijn ding, maar… zoals ik al eerder zei,.. de fit is zoveel belangrijker dan het uiterlijk.

Als ik om me heen kijk

Hoka ONE ONE is geen onbekende van mij,.. dat zei ik al eerder. Zelf gebruik ik dit merk met plezier en wissel zelfs verschillende typen schoenen af. Naast deze Speedgoat 4 heb ik ook de Challenger ATR5 in gebruik.. Een meer ULTRA schoen… voor de afwisseling in schoensoort tijdens mijn verschillende korte trails of onderweg als wissel tijdens mijn ultra afstanden . Maar,.. kijk ik om me heen tijdens mijn deelnames aan bijvoorbeeld de TOR des Giants of andere evenementen in het buitenland… dan zie ik vele Hoka ONE ONE schoenen om me heen… De schoenen zijn een begrip onder vele Internationale (ultra)trailrunners, dus dat is een duidelijk signaal – Hoka ONE ONE wordt vaak gekozen als

Conclusie

Voor mij opnieuw een bevestiging… Hoka ONE ONE blijft goede schoenen op de markt zetten. De komende maanden gaan deze schoenen mee op mijn avonturen tijdens verschillende Ultra Trails in de bergen. Want,.. mijn gear begint bij trailschoenen die ik kan vertrouwen.. Met een kapot racevest kom ik sowieso wel verder… met schoenen wordt dat een stuk lastiger. Meer info vind je hier.

 

Tot de volgende keer

Chris van Beem
chris@trail-running.eu

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: