Review Leki Ultratrail FX.One

Gear Rick Janssen
Over de auteur
Rick Janssen
Rick is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Met grote regelmaat neemt Rick deel aan Ultra Trails in de bergen en veel van de voorbereidingen worden in Nederland en België gedaan. Rick is onderdeel van onze CREW.

Leki Super lichte Ultra Trail Poles

Tijdens lange (ultra)trails met vaak vele duizenden hoogtemeters worden ze tegenwoordig door bijna iedereen gebruikt: trailrunning poles. Bij goed gebruik beïnvloeden ze de loopsnelheid minimaal, maar kunnen ze een enorme ondersteuning zijn voor de (been)spieren en gewrichten. Het aanbod van poles breidt zich steeds verder uit waarbij eigenschappen als gebruiksgemak en gewicht een grote rol spelen.

 

Geschiedenis

Sinds 1970 maakt Lenhart in Kirchheim (LEKI) poles. Waar het begon met poles voor langlaufen is LEKI inmiddels de marktleider op het gebied van Langlauf-, Ski-, Nordic Walking-, Trekking- én Trailrunning poles. Recentelijk heeft, buiten het logo, ook de gehele collectie een update gekregen; het handschoentje van het triggersysteem is nog meer anatomisch gevormd en de poles zijn nog lichter en sterker geworden.

Leki Ultratrail FX.One

In deze product review worden de Leki Ultratrail FX.One Superlite trailrunning poles onder de loep genomen.

Belangrijke Features

Hieronder vind je de belangrijke features van de Leki Ultratrail FX.

 

Shark systeem

Het Shark systeem zorgt voor de optimale overbrenging van de kracht welke wordt uitgeoefend op de poles door de directe verbinding tussen hand en pole. Voor het aan- en loskoppelen van de pole is slechts één vinger nodig.

Trail Shark grip

De handgreep is lichtgewicht en biedt maximale stabiliteit door middel van de Air Channel constructie

Shark Frame Strap Mesh

Verstelbare handschoen welke daarmee voor iedereen geschikt is. De handschoen biedt de mogelijkheid tot snel aan- en loskoppelen van de poles en is compatibel met elk type Shark poles van LEKI.

Folding System

Met een druk op een knop is het mogelijk om de poles snel in te klappen en op te bergen.

Folding system BAG

Praktische, lichtgewicht opbergzak voor de poles welke eventueel aan het racevest bevestigd kan worden.

Review Rick Janssen

In de aanloop naar de Tor de Geants 2022 werd ik in de gelegenheid gesteld om de LEKI Ultratrail FX.One Superlite trailrunning poles uit te proberen. Voor mij kwam er geen beter moment om deze poles op de proef te stellen.

Wat direct opvalt aan de poles is het zeer lage gewicht en het kleine formaat wanneer de poles zijn opgeborgen. Daarbij worden de poles aangeleverd met een opbergtasje welke aan een racevest gemonteerd kunnen worden. Hier heb ik overigens geen gebruik van gemaakt tijdens de TdG, ik heb de poles vanaf de start uitgevouwen en pas weer ingeklapt toen ik het strijdtoneel verliet. Dit geeft wel aan hoe comfortabel de poles in gebruik zijn.

Comfort

Het stukje comfort wordt wat mij betreft ook gecreëerd door het Shark systeem. Het verstelbare handschoentje zit als gegoten en kan desnoods eenvoudig over andere handschoenen worden gedragen. Mijn eerdere poles van LEKI zijn voorzien van een lus om de pols, maar nu ik dit systeem heb ervaren wil ik nooit meer anders.

Het lusje van de handschoen welke aan de pole wordt geklikt zag er op het eerste gezicht kwetsbaar uit, maar gedurende de vele kilometers en de enorme kracht welke ik heb uitgeoefend op het lusje en de poles zijn beide nog in uitstekende staat. Daarnaast is de handgreep erg comfortabel om vast te pakken.

Tijdens de flinke stappen (zowel omhoog als omlaag) tijdens de route heb ik met grote regelmaat enorm ‘op de poles gehangen’ om mijn benen en gewrichten te ontlasten. Het slanke design van de poles zou doen vermoeden dat hier een limiet aan zit en dat is waarschijnlijk ook zo, maar na heel wat keren toch flink gebogen te zijn heb ik de poles na afloop weer kaarsrecht kunnen opbergen.

Eindoordeel

Voor iedereen die op zoek is naar lichtgewicht trailrunning poles: de LEKI Ultratrail FX.One Superlite zijn een absolute aanrader!

Specificaties

  • Gewicht: 137 g / pole
  • Lengte: 105 – 135 cm (oplopend per 5 cm, zie size chart voor benodigde lengte)
  • Fixed/Opvouwbaar, 4 segmenten, lengte bij opbergen is 35 cm
  • Materiaal: Carbon (HRC max)
  • Strap: Shark Frame Strap Mesh
  • Grip systeem: Shark system
  • Kleurstelling: Redneon – Yellow / Pinkneon – Yellow

Adviesprijs: €174,95

Workshop klimmen en dalen
Wil je de stokken van LEKI uitproberen en testen, dat kan tijdens onze workshop klimmen en dalen.

Deel deze pagina: