Review Rab Veil 6L Lightweight Running Vest

Blog Chris van Beem Gear Rab Review
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

Mijn kennismaking met Rab

De voornaamste reden waarom ik dit Racevest ben gaan proberen is mijn postieve kennismaking met Rab producten zo’n 3 jaar geleden bij andere producten. Rab is een Engels merk en ik vertrouw al jaren op de wind en regen jasjes die ik standaard bij me draag in mijn racevest. Ik heb veel racevest gebruikt de afgelopen 15 jaar. Ik denk dat ik de trotse eigenaar ben van meer dan 15 vesten. Als je veel verschillende afstanden loopt blijf je proberen en hoe langer je afstand, hoe meer volume je nodig hebt om je Semi-Self-Supported tocht te kunnen doen.

Ervaringen geven jezelf richting in de keuzes voor de toekomst. Nadelige ervaringen zijn ook leermomenten, juist die momenten zorgen voor duidelijke nieuwe afwegingen bij toekomstige keuzes. Soms is het dan ook goed om achteraf eens te evalueren wat vanzelfsprekend is, dus wat wel goed is. ‘Waarom je het product gebruikt‘ met de bijkomende voordelen.

De sport trailrunning groeit in gebruikers

De enorme groei in het aantal beoefenaars van de sport trailrunning heeft automatisch het gevolg dat er veel producten op de markt te verkrijgen zijn. Zo heeft het gesettelde merk Rab haar assortiment ook uitgebreid met Trailrunning Producten. Rab als producent van de producten komt uit Engeland en daar heb je stevige condities en prachtige Sky Trail Series waar je uitdagende routes kunt lopen.

Laatst heb ik zelf deelgenomen aan een Ultra Sky Race in het Lake District. Veel deelnemers vertrouwden op de producten van Rab en onderweg in de stromende regen snapte ik waarom. Engeland kan nat zijn… heel nat en winderig. En juist in gure weersomstandigheden is goed materiaal belangrijk,.. erg belangrijk.

Rab is een grote naam als het gaat om kwaliteits outdoor kleding in de bergsport. Dat er steeds meer Trailrunning producten bijkomen zijn vind ik geweldig. Ik denk dat het erg positief is als een gevestigd merk haar kennis en know how gebruikt voor nieuwe producten voor onze sport Trailrunning.

Rab Veil 6L Lightweight Running Vest

Een Racevest,.. na schoenen/sokken voor mij het belangrijste onderdeel in mijn Trailrunning Gear uitrusting. Alle verplichte items op een confortabele manier mee kunnen nemen onderweg. Ik ben altijd op zoek naar een Racevest met een juiste fit, de praktische gebruiksgemakken en solide kwaliteit bij intensief gebruik, in alle weersomstandigheden.

Ruim 3 maanden geleden maakte ik kennis met de Rab VR Sky, een racevest wat in Engeland al veelvuldig gekozen wordt onder de sky runners. Het waarom ben ik gaan ervaren in ruim 1000km training en 300km races in de bergen.

Hoe gebruikt, getest..?

Dit Rab Veil 6L Lightweight Running Vest heb ik veel gebruikt. De laatste ervaring, los van de laatste trainingen, was tijdens mijn deelname aan een Lake District Sky Ultra Trail. Wil ik een product goed testen, dan kies ik voor veel gebruik, heel veel gebruik in alle omstandigeheden die ik over een periode ervaar tijdens mijn (ultra)trail in de bergen en mijn trainingen in Nederland.

Wat ik met name zoek in een racevast is: Comfort, de juiste matrialen, logische pockets, voldoende ruimte voor de verplichte gear, handige plekken voor mijn poles en vooral gebruiksgemak met slijtvaste onderdelen zoals ritsen en sluitingen.

De bijzonderheden gepresenteerd door RAB LAB

Rab legt in een duidelijke presentatie uit welke materialen bij de Rab Veil 6L zijn gebruikt.

 

Mijn gebruik, de keuze en ervaringen.

Voordat ik een product gebruik heb ik eerst getoetst of het geschikt is voor het gebruik. Wat zijn de eigenschappen die ik zoek en wat verwacht ik van het product tijdens het gebruik.

De kern van een goed product is in basis dat het doet waarvoor het gemaakt is.

Als ik rennend door de natuur ga, loop ik eigenlijk altijd met een racevest. Als je vaak onderweg bent kun je je basisuitrusting laten zitten en zijn het je Flasks en voeding items die je gaat (aan)vullen voor je op pad gaat.

Dus,.. iedereen,… ook ik heb een set van standaard (vaak lievelings spullen) die ik meeneem. Je vertrouwt op deze spullen en je vertrouwt na veelvuldig gebruik ook op de plek waar je de producten kunt vinden. De spullen die je het minste gebruikt zitten achterin, de spullen die je regelmatig nodig hebt op pak-plek voorop of aan de zijkanten.

De keuze van je racevest hang ook of van de trailrunning activiteit die je kiest. Hiermee bedoel ik; is het een wedstrijd?; heb je verzorging onderweg? en zo ja,.. hoeveel tijd (niet kilometers) zit er tussen? etc.

Standaard in mijn racevest:

Binnen dit racevest van Rab (6L) heb ik standaard de volgende items zitten.

  • Veiligheids deken i.c.m. EHBO setje
  • Windjack
  • Regenjack (niet altijd in de zomer)
  • Opinel mes
  • 2 Flasks (+ 1 reserve achterin)
  • Buff
  • Telefoon
  • Contant geld
  • Cap (Petje)
  • Eventueel een zonnebril

Voordat ik onderweg ga vul ik de flasks met water en / of sportdrank en vul ik voorin het racevest met voeding voor onderweg. Afhankelijk van de hoogtemeters vul ik de uitrusting aan met poles.

Tegenwoordig heb ik standaard een kleine powerbank + kabeltjes bij me,.. foto’s en video’s maken onderweg vergt best wat batterij van mijn telefoon en ik wil altijd mijn telefoon kunnen gebruiken.

Mijn ervaringen met het Rab Veil 6L Lightweight Running Vest

Ervaringen krijgen voor mij waarde als ze weetjes opleveren waar ik wat mee kan. Ik weet hoe belangrijk een racevest is tijdens mijn trailrunning activiteiten. In de eerste plaats is de fit erg belangrijk. Dit racevest zit heerlijk. En,.. ook erg belangrijk,.. doordat het racevest je bovenlijf als het ware elastisch vast zet, blijft het racevest goed zitten als het helemaal vol zit, maar zeker ook zonder enige spullen in de achter compartimenten.

Voor het gedeelte van het racevest wat direct contact heeft met je rug heeft Rab het juiste matriaal gekozen. Ik heb geen last van vocht (zweet) op warme dagen en de structuur houdt het vest goed op zijn plaatst en blijft stevig zitten met een volle (zware) vulling achterin.

De Poles kun je eenvoudig naast de Flasks vastzetten met de daarvoor aanwezige elastische koortjes. De poles blijven netjes op zijn plek en onder het lopen had ik geen last van die harde stokken. Goed uitgewerkt, vaak zijn stokken vastzetten op een racevest verschikkelijk en laten ze los. Hier geen last van gehad.

De pockets

De Rab Veil 6L heeft fijne opbergplekken. Op de voorkant zitten de flasks en aan de voorkant vind je zowel links als rechts een rits van boven naar beneden. Achter die (soepele) rits zitten zowel links als rechts 2 grote opbergvakken, waarbij je de items helemaal tot de zijkant weg kan stoppen. Hier plaats ik mijn telefoon en de sportvoeding. Eigenlijk de items die ik direct wil kunnen pakken.

Achterop kun je van bovenaf 2 grote vakken vullen. De eerste (direct op de rug) is bedoeld voor (eventueel) een hydro bag (waterzak). De tweede heeft een elastische stof en kun je helemaal volstoppen met items die door de elastische stof goed op de plek blijven zitten.

Het onderste compartiment (opbergvak) gaat horizontaal over de onderrug. Hier plaats ik mijn Regenjas / windjas. Deze plek is goed te bereiken onder het rennen voor het pakken en opbergen van de items.

De flasks-pockets zitten op goede hoogte, je kunt eenvoudig onder het hardlopen drinken.

Bovenop de schouders zitten nog twee pockets, die niet voorzien zijn met een rits, maar waar je kleinen items kwijt kunt. Ik plaats hier mijn tracker (tijdens een race), voeding of zakdoekjes.

Mijn conclusie

Ik gaf al eerder aan dat ik veel racevests in gebruik heb… als ik kijk naar de laatste 4 maanden, dan kom ik eigenlijk tot 1 conclusie,.. ik heb alleen het Rab racevest gebruikt. Alle weersomstandigheden heb ik kunnen ervaren en ik ben op veel plekken in de bergen geweest. Het volume van 6L is genoeg voor gebruik tijdens georganiseerde events, waarbij je iedere 2 uur een verzorgingspost tot je beschikking hebt. Al mijn belangrijke items (mandatory kit), die ik standaard bij me draag, passen er goed in en er is voldoende ruimte voor aanvullende items. Het gekozen sluitingsmechanisme is goed doordacht. Je kunt het racevest met een simpele beweging vast- en losmaken. En,.. de manier van eenvoudig bijstelling zorgt voor het altijd confortabel vastzitten van het vest op je bovenlijf.. ongeacht het volume wat je met je meedraagt.

Ook na 4 maanden intensief gebruik heb ik nog geen slijtage kunnen vinden. De ritsen voorop de flasks gaan heel vaak open en dicht,.. ik maak nu eenmaal graag veel foto’s en de telefoon zit daar veilig achter.

Ik ben ontzettend tevreden met dit racevest, in gebruik en materiaalkeuze voor mij de beste keuze op het moment.

Wil je meer weten over dit product, dan vind je veel informatie op de website van Rab, die kun je bezoeken door het selecteren van onderstaande link.

>> Rab, the mountain people

Veel plezier op de trails…

Chris van Beem
chris@trail-running.eu

Wanneer loop jij weer met ons mee?

Tijdens onze Trail Events loop je gegarandeerd over de mooiste paden van het gebied! Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail.

Bekijk onze Trail Events kalender eens. We zien je snel!

Trail Events Kalender

Deel deze pagina: