Review SCOTT Ultra Carbon RC Schoenen

Chris van Beem Gear Review Schoenen Scott
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

SCOTT Ultra Carbon RC

Onderweg op nieuwe schoenen, nooit eerder heb ik gelopen op de schoenen van SCOTT. Ik ben een intensieve gebruiker dus ik ben best kritisch. Tijdens mijn (Ultra)Trails in de bergen en in de Nederlandse natuur zijn schoenen voor mij het belangrijkste onderdeel van mijn gear…

Nu ruim 800km verder kan ik delen hoe ik deze SCOTT Ultra Carbon RC Schoenen heb ervaren.

Wanneer en hoe

Deze SCOTT Ultra Carbon RC schoenen heb ik de afgelopen maanden gebruikt tijdens mijn intensieve trainingen, bij lange duurlopen en tijdens de UTVV 100km Ultra Trail in Slovenië. Ik heb de schoenen dus gebruikt tijdens de volgende situaties;

 • Natte condities, tijdens een training van 30km met 600 D+
 • Korte intensieve technische trainingen
 • Ultra Trail in de Bergen van Slovenië, 85km met 4.500D+ op een warme dag.
 • Ongeveer 500km aan duurtrainingen over de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug
 • Onder de douche, na een zeiknatte blubber training

Mijn verwachtingen van een schoen

De schoen is (letterlijk) het verlengde van mijn lichaam. Trailschoenen worden intensief gebruikt en als de schoen niet goed functionert tijdens het lopen er direct problemen ontstaan bij mijn voeten of indirect op een andere plek in mijn lijf.

Trailschoenen bepalen letterlijk het comfort en de vorm van beleving tijdens mijn trail.

Kritisch zijn naar de juiste schoenen vind ik dan ook erg belangrijk. Je kunt schoenen beoordelen op vele eigenschappen. Ik heb geleerd los te laten wat anderen zeggen en vinden en beoordeel de schoenen puur op eigenschappen die ik belangrijk vind. Dit zijn eigenschappen van schoenen waar ik wat aan heb tijdens mijn (ultra)Trail tochten in Nederland en de Bergen van 5km tot duurlopen van meerdere dagen.

Op je schoenen moet je kunnen vertrouwen, je moet weten wat ze kunnen hebben en wat je beter niet kunt kiezen. Immers,.. op de verkeerde schoenen ga je niet graag een technische afdaling omlaag, daar kan een hoop ellende ontstaan als door je schoenen de afdaling verkeerd afloopt.

Het comfort van de Ultra Carbon RC Schoen

Schoenen zitten wel of zitten niet. Het comfort van de schoen ontstaat bij mij nooit bij het ‘moeten inlopen’ van de schoenen. Die tijd hebben we gehad. Als een verkoper dat tegen mij verteld wens ik hem een prettige dag, maar loop zeker zonder schoenen weer naar buiten. Deze SCOTT Ultra Carbon RC schoenen zitten vanaf de eerste meter wandelen goed. Een wat stuggere schoen, waarbij de Carbon laag in de zool goed te voelen is tijdens het lopen. Met voelen bedoel ik de afwikkeling van de loop-pas,.. die veert lekker door.

De zool van de SCOTT Ultra Carbon RC heeft zeker grip, maar is voorzien van minder grote nopjes. Zelf noem ik dit een allround zool, die ik tijdens Ultra Trails ook verkies boven andere soorten zolen.

Tijdens een Ultra trail kun je beter een goede allround zool hebben,… op langere afstanden in de ondergrond zo divers…

Met comfort bedoel ik ook de fit van de schoen rond je voet en de drukpunten op je voeten die de schoen achterlaat tijdens vooral het afdalen. Een juiste schoen beweegt mee of heeft op de knelplekken het juiste materiaal of ruimte zitten. SCOTT heeft hier goed op gelet en in geen enkele situatie tijdens mijn 800km heb ik enige vorm van ongemak gekend tijdens mijn trails. Geen blaren, geen drukplekken,… niks.. Dit vond ik erg bijzonder!!

Technische gegevens

De SCOTT Ultra Carbon RC is voorzien van een CARBITEX GearFlex-plaat die je lange uren efficiënt laat bewegen in combinatie met onze geëvolueerde rocker-technologie. De Ultra Traction-buitenzool heeft strategisch geplaatste nokken voor de beste grip tijdens snel rollende trailraces met name in de zomer. De schoen voelt licht en gedempt aan dankzij de Kinetic Light Foam.

Features:

 • Drop = 5mm
  (Hiel-hoogte : 25mm | Voorvoet-hoogte : 20mm)
 • Gewicht = 300 gram
 • Carbitex GearFlex-plaat
 • Ultra-tractie
 • Kinetisch schuim met dubbele dichtheid
 • ER2 – Geëvolueerde Rocker-technologie
 • Ontworpen Ultra-mesh
 • Race voetbed
 • Intern fit systeem
 • Teenbeschermer

Nederland versus de Bergen

Het kan zijn dat je op trailschoenen in Nederland lekker loopt, dus in onze heuvels en door de natuur. Met regelmaat heb ik echte Nederlandse Trailschoenen in gebruik gehad. Mijn echte test vindt plaats in de bergen. Daar waar je met warme temperaturen of veel natigheid onderweg het echte belang van goede schoenen kan ervaren.

Deze SCOTT Ultra Carbon RC schoenen hebben me verbaast. In Nederland was ik al enthousiast, omdat ik uit de doos zo een ultra trail van 52km kon lopen op de schoenen. Eenmaal onderweg in de bergen werd direct mijn vermoeden bevestigd… Ook op rotsige paden, in afdalingen met losse stenen en vele lange afdalingen later geen ongemakken door de schoenen. Alleen comfort… veeel comfort.

Lopen met natte voeten

Voor velen een topic,… wat als mijn sokken nat worden? Zelf verwacht ik van de schoenen (in combinatie met de juiste sokker/kousen) dat ze rivieroversteken of lange periodes van nattigheid moeten kunnen hebben. Met kunnen hebben bedoel ik dat de schoen met haar materiaal geen problemen moet gaan geven voor mijn voeten.

Deze SCOTT Ultra Carbon RC schoenen zijn totaal niet vervelend met doorweekte sokken… Na een oversteek zijn de voeten relatief snel weer droog.

 

SCOTT Ultra Carbon RC schoenen

De SCOTT ULTRA Carbon RC trailrunningschoen is ontworpen voor trailrunners die op zoek zijn naar een lichtgewicht, responsieve schoen die duurzaam genoeg is om te presteren op ruige en technische paden. Op alle verschillende ondergronden kan ik goed uit de voeten met de schoen. Ook tijdens een ultra trail, waar ik ruim 18uur achter elkaar op de schoenen heb gelopen op een rotsachtig terrein met vele hoogtemeters zowel omhoog als omlaag heb ik de schoenen niet gevoelt met blaren of andere ongemakken.

Meer informatie

SCOTT heeft een uitgebreide website, waar veel uigelegd wordt over de producten en waarvoor te gebruiken. Je vindt meer informatie over de schoen op: Website SCOTT

Scott passen?

Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden over de schoenen en wil je ze een keer komen passen. Scott staat na de zomer bij 2 trail-events met een stand met schoenen om te passen (de trail lopen met testschoenen is niet mogelijk, je kan de schoenen alleen passen). Dat is op 20 augustus bij de STRABRECHTSE HEIDE TRAIL en op 9 september bij de LEERSUMSE VELD TRAIL.

Tot slot

Al jaren ben ik op zoek naar een merk die schoenen maakt die ik allround kan gebruiken en waarbij mijn voeten geen last krijgen van de afwisselingen nat, warm, droog, koud, omhoog en omlaag. Een zeer belangrijk pluspunt vind ik de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn bij de schoenen. Ook na ruim 800kilometer kan ik nog veel langer plezier hebben van deze schoenen, ze zijn nog zeker niet versleten.

Goede schoenen zijn belangrijk. We zijn allemaal verschillend maar als het op schoenen aankomt hebben we denk ik unaniem dezelfde mening. Een goed zittende schoen geeft naast comfort ook vertrouwen en plezier. Ik ben erg blij met mijn kennismaking met SCOTT Trailrunningshoenen. Als ze deze kwaliteit vasthouden zal ik met grote regelmaat mijn avonturen op de Trails samen met SCOTT beleven.

Ik hoef niet meer op zoek naar schoenen voor mijn deelname aan de TOR DES GIANTS in september dit jaar… dan loop ik met veel vertrouwen de zware endurance ultra Trail van 330km met 24.000D+ in de Aosta valley van Italië op deze SCOTT ULTRA Carbon RC trailrunningschoenen…

Deel deze pagina: