Adidas Terrex Infinite Trails 2023

Gillian Dolmans Reizen Skyrunning
Over de auteur
Gillian Dolmans
Rennen in de natuur geeft Gillian het Ultieme gevoel van vrijheid. Deze kers verse ultra runster heeft afgelopen mei samen met haar vader de Mount Everest Marathon gefinisht!

Sky Racing op zijn mooist

De Oostenrijkse Alpen, niet alleen mooi voor de wintersport, maar ook een trailrun walhalla in de zomer! Op uitnodiging van Salzburgerland vertrok ik afgelopen weekend naar Oostenrijk. Op nog geen 1,5 uur met de trein vanuit Salzburg bevind je je in de prachtige bergen van de Gastein Vallei, waar op 9 september de Adidas Terrex Infite Trails plaatsvond.

Het was een geweldig race weekend en ik heb al besloten volgend jaar weer deel te nemen

De Gastein Vallei

De start & finish bevonden zich in het stadje Bad Hofgastein, op minder dan 1,5 uur met de trein vanuit Salzburg. De treinreis was adembenemend mooi, en omdat sustainability hoog in het vaandel staat voor de race organisatie, kreeg iedere deelnemer zijn treinkaartje van/naar het event gratis bij zijn inschrijving. Het stadje is gelegen in het hart van het Nationaal Park Hohe Tauern, bestaande uit Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein. Deze regio staat niet alleen bekend om haar prachtige berglandschappen, maar ook om haar vele kuuroorden, thermen en spa’s. Hierover later meer, want ook deze beleving was uiteraard onderdeel van het raceweekend. Deze vallei is echt een walhalla gebleken voor hikers, fietsers en uiteraard… trailrunners!

Het race weekend

Wat ik zo bijzonder en uniek vond aan deze race, was dat het niet één stand-alone racedag was, maar er het hele weekend (van vrijdag tot zondag) activiteiten georganiseerd werden. Er heerste een bruisend festival gevoel doordat er in het hele stadje activiteiten plaatsvonden. Er was een gave Expo in de Alpenarena, waar onder andere de nieuwe Adidas Terrex Trail schoen werd gelanceerd (Agravic Speed Ultra), de Adidas Team Pro’s liepen rond om vragen te beantwoorden en ervaringen te delen, er was de mogelijkheid om deel te nemen aan de “big tree planting campaign” (zoals ik al benoemde stond sustainability centraal) en een kids run door het centrum van het stadje op vrijdagmiddag. Elk hotel was volgeboekt door renners en ook was de Alpantherme Spa beschikbaar gesteld voor alle deelnemers gedurende het weekend. Op zondagochtend was er een feestelijke afsluiting, in de vorm van een traditie getrouwe Kaiserschmarren Party boven op de Stubnerkogel berg!

De organisatie

Ik verbleef in Hotel Österreichischer Hof, smack in the middle van het stadje, op nog geen 5 minuten lopen van de start/finish en met een ondergrondse tunnel die naar de Alpentherme ging. Salzburgerland is partner van de organisatie van de Infinite Trails en nog nooit eerder heb ik zo’n geweldig tot in detail georganiseerde race meegemaakt. Van de racebriefing (zowel in het Engels als Duits), tot de verplichte Equipment Check, de vegan en vegetarische opties bij de aid-stations tot de in de puntjes perfect uitgestippelde routes (met 100% matchende GPX), alles klopte dit weekend. Elke deelnemer werd op het hart gedrukt om de trails achter te laten zoals we ze aantroffen (aka laat geen lege gelletjes slingeren) en om een oogje in het zeil te houden voor elkaar op de trails.

Voorbereidingen

Toen ik de uitnodiging ontving, was ik voornemens om de 30km trail te gaan lopen, maar helaas gooide een (voor vele helaas bekende) runnersknee roet in het eten. Ik heb mijn trainingsschema behoorlijk moeten aanpassen, waardoor voor mij de 15km realistischer was. Ook moest ik natuurlijk rekening houden met de flinke hoogtemeters die me te wachten stonden, want voor ons Nederlanders kom je met moeite aan 100 meter klimmen in je dagelijkse rondjes. Wat extra trainen in Limburg en een sport-vakantie op Mallorca hebben me zeker geholpen! Ik was al bekend met rennen in de bergen door mijn Mount Everest Marathon, maar dat was inmiddels ook alweer 3 maanden geleden.

Eenmaal in de laatste bocht richting de finish hoorde ik de muziek en de toeschouwers juichen, zelden heb ik zo’n heerlijke trailrace gerend!

Gear

Qua gear liep ik uiteraard op trailschoenen, ook had ik mijn hydration vest mee met 1L water (bleek geen overbodige luxe, want de temperaturen liepen al snel op bij een strakblauwe hemel). Ik heb besloten om niet met poles te rennen gezien de paden tijdens het klimmen erg smal en technisch waren en ze dan alleen maar in de weg zouden zitten, en ik uit ervaring weet dat ik in de afdaling liever mijn armen gebruik voor balans.

Met de eerste zonnestralen de bergen in

Zaterdag, de dag van de race, begon voor mij om 06:00u. Ik zou om 07:30u pas van start mogen, dus ik ben rustig opgestaan en heb om 06:15u ontbeten. De 60km deelnemers mochten met zonsopkomst om 06:00u van start, de 45km race om 06:30u en de 30km om 06:45u. De organisatie heeft bewust gekozen om pas met de eerste zonnestralen de race te starten om de dieren in het gebied zo min mogelijk tot last te zijn.

Mijn race

De 15km trail bestond uit één lus die eerst 7km klimmen was naar het hoogste uitkijkpunt (871 meter onafgebroken omhoog) waarna de 7km lange afdaling begon. De klim was technisch en afwisselend. Glooiende grasvelden onder de skiliften door, steile berghellingen met wortels en stenen tussen de hoge naaldbomen, met hier en daar een riviertje die we over moesten springen. Kortom: een feestje! Elkaar inhalen was lastig omdat de paadjes heel smal waren. Sommige mensen namen pauzes tussendoor en deden dan een stap opzij, waardoor ik ze kon inhalen. Eenmaal boven was het uitzicht met opkomende zon een mooie beloning.

De afdaling vond ik geweldig! Het pad was breed en glooiend en niet heel technisch waardoor ik goed snelheid kon maken. Ik ben dan ook heerlijk naar beneden gesjeest. Ik heb mijn armen wijd gegooid en heb me de berg af gestort. Hier heb ik het meeste spierpijn aan overgehouden, want op kilometer 13, toen het vals plat werd terug naar de finish, voelden mijn benen als jello en moest ik even checken of ik ze überhaupt nog had. Eenmaal in de laatste bocht richting de finish hoorde ik de muziek en de toeschouwers juichen, zelden heb ik zo’n heerlijke trailrace gerend!

Een geweldige afsluiter

Omdat ik al vroeg begon en om half 10 gefinisht was, had ik in de middag alle tijd om naar de Stubnerkogel te gaan met de kabelbaan. Hier heb ik nog een prachtige hike gemaakt die ook onderdeel was van de 45k en 60k route van de race, dus onderweg nog veel renners kunnen aanmoedigen die op weg waren naar de hoogste berg van hun race. In de avond vond de Award Ceremony  plaats in de Alpentherme, in de vorm van een poolparty! Nog nooit heb ik zoiets feestelijks meegemaakt: alle renners in badkleding in het zwembad en de winnaars in zwemkleding op het podium om hun medailles in ontvangst te nemen.  Het was een geweldig race weekend en ik heb al besloten volgend jaar weer deel te nemen, dan ga ik het 30km avontuur aan!

De andere afstanden

Naast de 15km (871hm) zijn er nog drie andere solo afstanden mogelijk, namelijk de 30km (1859hm), de 45km (3080hm) en de meeste extreme, de 60km (5081hm) met een geschatte finish tijd van 14 uur. Ook een leuk element was de team challenge, waarin je met zijn drieën een team vormt en gezamenlijk een afstand van 100km aflegt. Loop S van 21km, Loop M van 35km en Loop L van 44km.

Nog wat leuke feitjes

Dit jaar deden er maarliefst 1200 renners mee, een record aantal! De meest gekozen afstand was de 15km die 871 hoogtemeters telt. Alsnog niet mals dus, en ook zeker niet aan te raden voor een ‘’beginnend hardloper’’. Er werd ook een nieuwe afstand geïntroduceerd dit jaar, de 30km met 1900 hoogtemeters, welke ook erg populair bleek. De organisatie was erg blij en trots op het feit dat 40% van de deelnemers vrouw was, en er 49 nationaliteiten werden vertegenwoordigt met deelnemers die speciaal waren overgekomen uit o.a. Australië, Amerika en Argentinië.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je volgend jaar ook aan de start staan? Hier vind je alle informatie om jouw reis naar Gastein te plannen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Trailrun avonturen in Nederland

Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail. Onze routes zijn prachtig en de sfeer is altijd gemoedelijk.

Anders dan de Alpen, maar nog steeds een heerlijke trail-ervaring.

Bekijk onze Trail Events kalender eens. Wanneer kom jij je grenzen verleggen?

Trail Events Kalender

Meer door Gillian

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: