De achtste DUS, VUT 50 (of 90)

Blog Dutch Ultra Series Rens Wijnands Ultra Trail VUT100
Over de auteur
Rens Wijnands
Rens is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Rens is Hardloop- en Trailrunning Trainer en Rens is actief CREW member. In 2023 heeft Rens zich voorgenomen alle ultra's uit de Dutch Ultra Series te lopen.

Een extra dag in de natuur (inclusief DJ..)

Een dag voor de start van de Veluwse Ultra Trail (VUT) waren wij aangekomen vlak bij het terrein van landgoedhotel Stakenberg. De reden was natuurlijk routeverkenning maar ook reistijd winst de andere ochtend. Je loopt dan zo naar de start locatie en bent niet eerst een dik uur aan het autorijden op een vroege zondagmorgen. En dankzij onze groene camper konden wij op een mooi plekje in de natuur de nacht door brengen. Helaas stonden wij een paar 100 meter van een woonhuis af waar er toevallig een feestje was. Tot stipt 01:00 uur beukmuziek., Hollandse krakers en de stem van een overspannen iemand die deze avond denk ik de DJ was.

Had ik al gezegd dat de route echt om te smullen zo fraai was?

De route verkennen

Maar eerst de route verkenning. Een mooie lus van 16km over de heide, bossen en zandgronden van de Veluwe. Saskia trail rennend en ik wandelend haar tegemoet door de route “reversed” te lopen. Dat tegemoet was op kilometer 7. Ik was aangekomen op een grote zandvlakte waar je tot je enkels wegzakt in het droge mulle zand. Maar ik vind dat wel prachtig. Lekker ruig landschap en een ruige ondergrond. Saskia kwam me tegemoet en ik zag dat het haar moeizaam afging door het zand. Samen zijn we verdergelopen (voor mij dus terug) naar het startpunt. Een mooie opmaat voor wat ik de volgende dag mag gaan ervaren op de achtste editie van de zeer populaire Dutch Ultra Series. De achtste alweer. Ik loop ze tot nu toe met veel plezier.

En populair is het ondertussen geworden. Deze achtste editie was strak uitverkocht. Honderd deelnemers in de ochtend voor de lus van 50 of 90km en in de middag ook nog zo’n 40 trailers voor een lus van 50km.

Mugshot

Op zondag 27 augustus om 08:00 uur ’s morgens was de start vanaf hotel Stakenberg. Dit hotel ligt op een prachtige locatie midden in de Veluwe omringd door bossen en heide. Het was een drukke boel in de ochtend met al die trailers, mensen van de organisatie en het hotelpersoneel (en enkele verbaasde hotelgasten). Inchecken, startnummer ophalen, een tracker in ontvangst nemen en als mooi gebaar namens Bridgedale een paar trailsokken mogen ontvangen. Dat is mooi meegenomen! Voor iedere deelnemer twee sokjes om te proberen. Bridgedale is ervan overtuigd dat je daarna nooit meer een ander merk probeert. We zullen zien. Daarna ook nog een foto (een mugshot) voor de tracker app zodat je herkenbaar (je ziet er dan nog fris en fruitig uit) voor de online volgers bent. Gelukkig had de organisatie alles strak geregeld en was er nauwelijks wachttijd.

Klaar? Af!

Voor acht uur werden we al naar buiten gemaand voor de gebruikelijke instructies om daarna als volledige groep naar de startlocatie te lopen. Deze was een kleine 300 meter verderop. Voor een hekje welke toegang gaf tot een groots fraai heidegebied gaf Ivo namens de organisatie het startschot. Een prachtig begin van deze ultra over de Veluwe. De heide lag er fraai bij zo in de ochtendzon en was vochtig van de dauw.

De route van de Veluwse Ultra Trail

Het gebied waar we de ochtendlus van ruim 50 km in mogen genieten ligt in het noordwesten van de Veluwe, boven Leuvenum. Een prachtig gebied vol met bomen, heide en zand. Ook vol met zwijnen, herten en wolven maar als je met 100 man tegelijk start dan is de kans niet heel groot dat je wild ziet. We zijn met z’n allen dan toch iets te luidruchtig. De route was om te smullen zo fraai. Werkelijk alles wat de Veluwe kan bieden zat erin. Mooie smalle trail paadjes door heidevelden waar de heide nog volop paars in bloei staat. Groene routes door bossen via single track paden en bredere zandpaden. En de zandverstuivingen! Deze horen er ook bij!

Het Hulshorsterzand en het Beekhuizerzand mochten we doorkruizen. Twee grote zandplaten bestaande uit voornamelijk…zand! En dat loopt heerlijk vind ik. Maar niet iedereen vindt dat blijkbaar. Ik heb daar toch veel lopers zien ploeteren of zelfs wandelen. Diegene die mij kennen weten dat ik op sandalen ren. Maar in dit soort gebieden gewoon op blote voeten! Lekker lichtvoetig door het zand alsof je over het strand loopt. Genieten.

Maar het vele zand maakt deze ultra ook pittig. Het kost nu eenmaal meer energie omdat het zand totaal geen veerkracht heeft.

Had ik al gezegd dat de route om te smullen was zo geweldig! Wat kan Nederland dan toch mooi zijn. Hier hoef je alleen maar te kijken! Overal fraaie natuur uitzichten. Waar je ook keek je zag eigenlijk alleen maar natuur.

Een kleine impressie van de route

Support

De verzorgingsposten waren natuurlijk weer top geregeld. Zoals we gewend zijn bij deze organisatie ligt er van alles op de tafel. Zoet, zout, fruit en chocola. Sportdrank, cola en natuurlijk water. Eigenlijk worden we verwend. Wat mij ook opviel en zeer welkom is zijn de grote getalen aanhang welke meereist voor zover dat kan. Het is toch fantastisch om aangemoedigd te worden bij de verzorgingsposten door een grote groep vrienden en/of familie van deelnemers. En ook bij de finish was het gezellig druk met applaudisserende mensen voor iedere finisher. Dat is een heerlijk warm welkom. Voor die er stonden te klappen en te juichen: dank je wel, wordt zeer gewaardeerd!

Een goed verloopt met goede muziek

Hoe verliep de trail voor mij? Wel, eigenlijk boven verwachting goed. Deze ochtend liep ik heerlijk met een rustig tempo de ruim 51 km onder mij door. Mede door de prima verzorging, de fraaie route, het natuurschoon en door ruim 2 uur te luisteren naar Reinhardt Buhr via mijn Shokz. Deze muzikant is een multi instrumentalist, speelt alle instrumenten zelf, en maakt rustige, een beetje zweverige muziek. Geeft mij rust in mijn hoofd. En dan in het laatste uur, als ik wat vermoeid raak, dan schakel ik over naar Miss Melera. Van een hele andere genre. Deep-progressive techno. Het ritme van deze muziek helpt mij om mijn eigen loopritme te blijven volhouden. En de muziek is gewoon lekker. Ik heb een heerlijke zondag gehad. En volgens mij vele medelopers. Ik heb veel blije gezichten gezien.

Tot bij #9! De Brabantse Vennen Ultra

En had ik al gezegd dat de route echt om te smullen zo fraai was? Ik ga niet zeggen dat dit de mooiste is tot nu toe, want de natuur is overal prachtig, maar deze staat wel in mijn huidige top 8!

De 9e staat al op de kalenders (laatste zondag van september) Er zijn vast nog wel plekjes vrij, maar zoals gezegd groeit de bekendheid en hiermee ook de aantallen deelnemers. Wil je meedoen? Reserveer tijdig! Misschien zie ik je dan!

Mij kun je herkennen aan mijn sandalen 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedere maand een Ultra, ook in 2024!

Trail Events organiseert een Ultra in het laatste weekend van iedere de maand. Deze Ultra’s samen staan bekend als de Dutch Ultra Series (DUS). De DUS zal ook in 2024 terugkomen!

Dus heb jij de ambitie om een Ultra te lopen? Dan is er altijd een Ultra uit de Dutch Ultra Series die in jouw planning past.

Stel je doel, en ga ervoor. Dit is een onvergetelijke ervaring.

Alle Ultra’s uit de DUS

De DUS van 2024 is al helemaal rond, de Ultra’s worden aankomende maanden aan de kalender toegevoegd.

Meer door Rens

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: