De Veluwse Ultra Trail (VUT100) van Joffrey

Dutch Ultra Series Joffrey Angevare Ultra Trail VUT100
Over de auteur
Joffrey Angevare
Joffrey is een Ultra runner die het roer heeft omgegooid. Hij is zijn passie gaan volgen! Lees hier meer over Joffrey.

Eindelijk is het dan zover…

De Veluwse Ultra Trail. Dit keer hoef ik niet zo vroeg uit bed, want ik heb mezelf ingeschreven voor de 53 kilometer zuid lus en die start pas om 13:00 uur. Ik loop in de regel liever in de ochtend, maar ik moet uit Den Helder komen en dat betekent eerst nog twee uur in de auto.

Het is weer als vanouds gezellig bij de start en we krijgen zelfs een paar Bridgedale sokken cadeau

DNF

Het is alweer lang geleden dat ik een Ultra Trail gelopen heb, vorig jaar november. Helaas was dit mijn eerste DNF. Ik liep de UHUT100 die verdeeld was over twee dagen. De eerste dag 53 kilometer en de tweede dag 55 kilometer, maar op dag twee moest ik helaas uitstappen bij verzorgingspost 3 vanwege een vervelende blessure. Het herstel kostte mij veel tijd en hierna miste ik de motivatie om lange afstanden te lopen. Ik denk dat de teleurstelling van de DNF toch groter was als dat ik van te voren bedacht had.

De start

Na een reis van twee uur komen we aan op landgoed Stakenberg in Elspeet. Ik ben hier nog nooit geweest, maar tijdens de rit ernaar toe heb ik al een voorproefje gekregen van het landschap waar ik straks doorheen moet. De hei staat in bloei en ziet er prachtig uit. Ik ben ruim op tijd voor de start aanwezig, want de spiertjes moeten weer even op gang komen na de lange zit in de auto. Het is weer als vanouds gezellig bij de start en we krijgen zelfs bij het ophalen van ons startnummer een paar Bridgedale sokken cadeau. Ik dacht dat alleen de 100 kilometer lopers die kregen. Een aangename verassing, en ik kan je vertellen; ze zitten erg lekker. Om 13:00u is het dan zover… We stellen ons op bij de start en na het aftellen en het denkbeeldige startschot gaan we van start.

De kopgroep

Ik heb me voorgenomen om deze Ultra Trail binnen zes uur te lopen, dus van te voren al een bepaalde gemiddelde snelheid bedacht die ik tijdens de race zou moeten lopen. Bij de start sluit ik me meteen aan bij de voorste lopers, mijn gemiddelde kilometer tijd kan meteen de vuilnisbak in, want we gaan bijna een minuut per kilometer sneller, maar het voelt goed dus ik probeer hier aan te haken en zie later in de race wel hoe het loopt. De route is prachtig. Na de start gaan we meteen de hei op en na een paar kilometer gaan we het bos in. Het zonnetje schijnt, het is niet te warm. Wat wil je nog meer?

De eerste 10 kilometer

De eerste 10 kilometer gaan perfect. Ik kan de kopgroep van zes lopers goed bijhouden en we kunnen zelfs onderweg nog een praatje met elkaar houden. De eerste verzorgingspost is op 10 kilometer en ik zie mijn vrouw, die mij altijd bij elke post opvangt, in de verte al staan. Even gauw plassen, voorraad aanvullen en meteen weer door. De kopgroep is ondertussen wel wat uit elkaar gevallen. Twee lopers zijn meteen doorgelopen en ik loop een meter of tweehonderd achter het tweede groepje van drie lopers. Ik ga ervan uit dat ik daar na een paar kilometer wel weer bij aan kan haken, maar alleen lopen of in een groepje is nogal een verschil dus ik kan het tempo niet volhouden om aan te sluiten.

Tweede verzorgingspost

Ook het stuk naar de tweede verzorgingspost kan ik het tempo hoog houden. Ik loop nog steeds een stuk sneller als ik in de planning had, maar het voelt nog steeds goed. Ik weet zelf wel dat ik dit tempo niet tot het einde ga volhouden, maar voor nu hou ik het maar even zo. Weer voert de route ons door de bossen en over uitgestrekte heidevelden. Het is zo mooi dat ik onderweg tijdens het lopen zelfs nog een filmpje maak. Ook dat kan tijdens een Ultra Trail. Bij verzorgingspost twee zie ik mijn vrouw alweer in de verte staan en na weer een plasje en aanvulling van de voorraad loop ik meteen weer verder.

Nieuw PR

Ondertussen zie ik geen lopers meer voor en achter me lopen en nog steeds is mijn tempo voor mijn doen hoog. Ik passeer de halve marathon afstand en zie op mijn horloge dat ik dit doe in een nieuw persoonlijk record. Voor het eerst loop ik die onder de twee uur en dat nog wel tijdens een trail. Dat is me zelfs op het asfalt nog nooit gelukt, vijf minuten van mijn oude tijd afgesnoept. Maar geen tijd voor slingers en ballonen. Ik moet nog 32 kilometer. Na de 26 kilometer gepasseerd te hebben voel ik dat ik toch echt wat snelheid verlies, maar dat is niet zo heel erg, want het doel is uiteindelijk te finishen. Bij post drie op een kilometer of 32 word ik weer opgevangen door mijn vrouw en de crew van Trail Events. Weer even voorraad bijvullen en door.

Ik ga nooit zonder wc papier op pad en dit keer heb ik het ook echt nodig.

Hoge nood

Na verzorgingspost drie is de snelheid wat minder, maar ik loop nog steeds lekker. Natuurlijk beginnen de benen wat vermoeid te raken, maar dat mag ook wel na bijna 40 kilometer. En dat is dan ook meteen het punt waar ik enorme buikkramp krijg. Dit heb ik één keer eerder gehad en dat was tijdens een training… Toen moest ik naar het toilet. De pijn gaat vanuit mijn buik naar mijn benen en ik heb moeite om te blijven hardlopen. Ik loop gelukkig door een dicht dennenbos en ik kan even van het pad af. Ik ga nooit zonder wc papier op pad en dit keer heb ik het ook echt nodig. Het lucht wel op, want mijn buikpijn is over en na een kleine vijftien minuten hardlopen is de pijn uit mijn benen ook verdwenen. Ik moet nu toch in de buurt van de vierde en laatste post komen.

Laatste stop

Mijn navigatie geeft aan dat ik rechtsaf moet en meteen na de bocht zie ik in de verte alweer de vierde en laatste verzorgingspost. Ook hier is de verzorging weer super goed geregeld en na een korte stop met wat Coca Cola begin ik aan de laatste 6,5 kilometer. Na tweehonderd meter rennen ga ik even gewoon lopen, want de benen hebben andere plannen dan ik. Maar of ik nu gewoon loop of hardloop, die benen doen toch pijn. Dan maar rustig door hardlopen, want ik ben nog steeds op weg naar een tijd onder de zes uur.

Finish

De laatste paar kilometers gaan moeizaam maar het is goed te doen. Ik kan het landgoed Stakenberg, waar de finish is, al zien. De laatste meters hei en dan nog een stukje het bos in. In het bos zie ik de parkeerplaats al in de verte opdoemen en mijn horloge zegt dat de finish nog maar honderdnegentig meter is. Ik zie de tent en de finish… Met applaus van de crew en medelopers kom ik na 5.54 uur over de finish. Binnen de zes uur… Yes..!! Nu lekker douchen en een nachtje in het hotel. Morgen herstel en overmorgen weer langzaam gaan trainen. De volgende Ultra Trail staat alweer in de planning, dus eind november moet ik weer fris aan de start van de UHUT100 staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedere maand een Ultra, ook in 2024!

Trail Events organiseert een Ultra in het laatste weekend van iedere de maand. Deze Ultra’s samen staan bekend als de Dutch Ultra Series (DUS). De DUS zal ook in 2024 terugkomen!

Dus heb jij de ambitie om een Ultra te lopen? Dan is er altijd een Ultra uit de DUS die in jouw planning past.

Stel je doel, en ga ervoor. Dit is een onvergetelijke ervaring.

Alle Ultra’s uit de DUS

De DUS van 2024 zijn al helemaal rond, alle Ultra’s worden aankomende maanden aan de kalender toegevoegd.

Meer door Joffrey

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: