Leenderbos Ultra Trail

Blog Leenderbos Ultra Trail Rens Wijnands Trail Events
Over de auteur
Rens Wijnands
Rens is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Rens is Hardloop- en Trailrunning Trainer en Rens is actief CREW member. In 2023 heeft Rens zich voorgenomen alle ultra's uit de Dutch Ultra Series te lopen.

De eerste!

Wat een geweldig idee! Een jaar lang iedere maand de mogelijkheid om een ultra van 50km te kunnen lopen. Vanaf nu kan dit bij Trailrunning Europe. Iedere laatste zondag van de maand een ultra ergens in Nederland in de natuur. Hoe geweldig is dat!

Zondag 29 januari was dan de eerste.

De Leenderbos Ultra van (ruim) 50km. Het was een mooie maar wel frisse dag. In de ochtend een temperatuur van net boven nul en veel warmer zou het niet worden. Maar op kou kun je je prima kleden dus met muts en handschoenen stond ik daar aan de start. Alleen was deze wel binnen en daar was het lekker warm.

Met mij nog bijna 60 andere trailers die allemaal het welkomstwoordje van Chris en Ivo aanhoorden. Nadat de belangrijke huishoudelijke mededelingen waren gedaan konden we naar buiten voor het startschot. Gast locatie van deze dag was manage De Molenberg te Leende. Direct gelegen aan het Leenderbos.

Ruim 50km genieten van natuur waar je weinig mensen tegenkomt. Zeker met dit frisse weer.

De start

Iets over negen in de ochtend werden we losgelaten. Als een stel jonge honden renden de voorste deelnemers direct het bos in om ook direct mis te lopen. Je kent het wel ….schaapje over de dam die niet goed op zijn gpx horloge kijkt waardoor er vele schaapjes als makke lammetjes er achteraan lopen. Ikzelf was achteraan gestart en zag de voorhoede rare zoekende bewegingen maken. Nadat de juiste route was gevonden begon het dan echt. Een prachtige trail door bossen, heide, weilanden, langs water, over zandpaden, singletracks en af en toe ook een stukje asfalt. Noodzakelijk om de natuurstukken aan elkaar te verbinden. We gaan namelijk een mooie lus lopen vanaf Leende richting Soerendonk, daarna langs de grens van België (je loopt letterlijk langs zo’n oude grenspaal) en dan terug omhoog naar Valkenswaard om daarna in Leende weer te eindigen. Ruim 50km genieten van natuur waar je weinig mensen tegenkomt. Zeker met dit frisse weer.

Onderweg

De loop zelf was heerlijk. Bewust rustig gestart en ik liep in een rustig tempo makkelijk de eerste 10km weg. Op dat punt nam ik wat te eten. De eerste verzorgingspost kwam op 15km maar had zelf meer dan genoeg bevoorrading bij me en vond het nu wel een mooi moment om even een stukje te wandelen en mijn maag wat te gunnen. De omgeving is prachtig. Heerlijk rustig. Een prachtige zondagochtend! Her en der lag er nog wat sneeuwresten en in een weiland stond nog een sneeuwpop! Aangekomen bij de eerste verzorgingspost liep ik gelijk door. Ik had niets nodig en liep in een heerlijk maar rustig looptempo en wilde het ritme erin houden. Op naar de 30km. Daar was een nieuwe verzorgingspost. Op de helft aangekomen komt het besef dat het nu aftellen is. Het kantelpunt in zo’n loop. Naarmate de afstand vordert betekent het dat je nog te lopen afstand steeds kleiner wordt. Dit is mij altijd een mooie motivatie om door te zetten. Immers als je al 40km hebt gelopen en je hoeft er nog maar 10 dan denk ik altijd: Nog maar 10, zo vaak 10 gelopen…makkie! Maar ik was nu op de helft. Dus nog 25km te gaan.

Genieten

Nu liep ik deze ochtend boven verwachting soepel. Ik had weinig getraind de laatste 2 maanden. Bewust om het lijf wat rust te gunnen. Zeker de maand december weinig gedaan. Wel wat loopjes natuurlijk maar geen grote, lange, zware trails. Rust is dan toch ook goed want ik liep erg gemakkelijk de kilometers weg. Tempo lag niet hoog maar dat hoeft ook niet. Het gaat voor mij om het genieten van een dagje in de natuur.  aanvulling.

Een bak koffie

Bij de 30km post nam ik een bak koffie. Daar had ik wel zin in maar helaas smaakte de koffie me niet. Snel naar binnen gedronken en door. Het was wel warm en daar was het mij om te doen. Het afwisselende gebied maakt deze trail wel heel bijzonder. Je komt echt van alles tegen. Bos, heide, weilanden, water, boerenlandweggetjes en daarmee ook afwisseling in de natuur. Heerlijk! Dit gebied in Nederland bied zoveel voor natuurliefhebbers.

De laatste verzorgingspost

Bij de 40km verzorgingspost genoot ik van wat sinaasappel om daarna het laatste stuk van deze bijzonder mooie trail in te zetten. Deze Leenderbos Ultra trail is toch weer anders dan de Brabantse Ultra Trail (BUT). Je loopt (deels) door het zelfde gebied maar niet over dezelfde paden. Dan kan ook makkelijk hier. Het is hier zo groot!. Aangekomen bij de manege kreeg ik een grootte, fraaie, in zwaar edelmetaal uitgevoerde aandenken omgehangen. De eerste zit erop! De tweede uit de serie Dutch Ultra Challenge is op 26 februari en wel de Hollands Duin Ultra trail in Noordwijk. Zie ik je dan?

Door: Rens Wijnands

Deel deze pagina: