Nature Challenge als uitdagende training 

Lotte van Beem Nature Challenge
Over de auteur
Lotte van Beem
Bewegen doet Lotte graag, en dan het liefste door de natuur! Momenteel traint zij voor haar eerste Sky Trail. Als onderdeel van het Trailrunning Team is Lotte veel met de sport bezig.

Je zult het vast al eens voorbij hebben horen komen. De maand mei is voor trailrunners de maand van de Nature Challenge. Volgende maand ga ik het proberen! 25 Uur, en 250km binnen 31 dagen. Hier vertel ik jullie graag wat mij motiveert.

Loop je een dag niet, moet je dit dus ergens compenseren.

Waarom?

17 Juni ren ik mijn eerste Sky Trail in Ratchings, Noord Italië. Dit zijn 27 kilometers met 1610 hoogtemeters door een oogverblindend mooi berglandschap. Ondanks dat ik mezelf al helemaal over de bergkammen zie rennen, besef ik me wel dat ik nog een hoop moet gaan trainen. Momenteel weet ik dat ik een halve marathon kan lopen, maar die hoogtemeters maken deze kilometers een uitdaging van een heel ander niveau. Mijn hele lijf moet er aan gaan wennen om uren achter elkaar actief bezig te zijn, en mijn spieren  en gewrichten moeten klaar worden gestoomd voor het klimmen en dalen.

Een hele maand gemotiveerd

Nu is zo’n sky trail natuurlijk een ontzettend goede motivatie om voor te trainen, maar toch gaat het bij mij niet altijd vanzelf. Weken vliegen voorbij en het lukt me vaak niet om de kilometers te maken die ik op de planning had staan. Hierom werkt de Nature Challenge voor mij als een erg goede motivatie. Dit is geen race waarvoor ik op één dag moet pieken, maar deze Challenge houdt mij een hele maand scherp. Wanneer ik deze Challenge haal, weet ik zeker dat ik goed voorbereid naar de bergen vertrek. (En die 9x9cm medaille is natuurlijk ook een leuke beloning!)

Ieder zijn niveau

De Nature Challenge bestaat eigenlijk uit vier verschillende challenges, zodat deze voor iedere trailrunner toegankelijk is. Zo heb je de 10 Uur Door De Natuur (10UDDN), 25UDDN, 50UDDN en de 100UDDN. Laat ik even het meest extreme geval als voorbeeld nemen; de 100UDDN. Hier loopt een trailrunner 100 uur door de natuur in de maand mei. Dit staat dan gelijk aan 1000km in 31 dagen. Omgerekend moet deze persoon dus gemiddeld 32,3km per dag lopen. Loop je een dag niet, moet je dit dus ergens compenseren. Bizar. Dit is voor mij ondenkbaar, maar toch zijn er ultra runners die deze challenge hebben volbracht!  Ik ben geen ultra runner die tijdens een dag 60 kilometer op de teller kan krijgen. Daarom heb ik voor de 25UDDN gekozen. 250km binnen 31 dagen. Gemiddeld 8,1km per dag. Ga ik twee dagen niet? Dan ben ik fit genoeg om dit te kunnen compenseren.

Zelf trainen

Wat ik prettig vind aan de Nature Challenge is dat je zelf bepaalt hoe je deze kilometers inricht. Ik woon bijvoorbeeld in Eindhoven, een grote stad. Er is wel groen in de buurt, maar in de bossen lopen is voor mij niet altijd even makkelijk. Gelukkig tellen kilometers over geasfalteerde wegen ook gewoon! Zolang je maar buiten bent. Onverharde paden blijven mijn favoriet, maar fietspaden horen er voor mij nou eenmaal ook bij. Daarbij kies ik lekker zelf met wie en hoe ver ik per dag wil lopen. Wil ik een keer meedoen met een evenement of training? Dan tellen deze kilometers ook gewoon mee voor de Challenge.

Ik heb er zin in

Lote Nature Challenge

 

 

Ik ben heel erg benieuwd hoe deze maand mij gaat bevallen, maar ik weet in ieder geval dat het mijn voorbereidingen alleen maar ten goede zal komen. Ik weet dat dit haalbaar is voor mij, maar ik zal deze weken ongeveer 3 keer zo veel lopen als dat ik gewend ben.

1 Mei sta ik in de startblokken! Ik heb er zin in.

Groetjes,

Lotte van Beem
lotte@trail-running.eu

Ben jij benieuwd naar de Nature Challenge? Meer informatie vind je op de Nature Challenge Pagina. Heb je vragen voor de organisatie? Stuur dan gerust een mailtje naar info@trail-running.eu.

Deel deze pagina: