Nieuw in de trailrunning wereld? Dit is wat je moet weten…

Goed om te weten voor beginners

 

Veel hardlopers maken de overstap naar het trailrunnen. Zeg nou eerlijk, rennen over ongeasfalteerde paden door de ongerepte natuur is ook vele malen leuker. Maar kun je zomaar overschakelen? En wat zijn dan de verschillen tussen reguliere hardlopers en trailrunners? Wij hebben enkele punten voor je opgesomd zodat jij goed voorbereid je eerste trail kunt lopen.

Geen enkele trail is hetzelfde

Een van de vele aspecten die trail running zo leuk maakt is dat elk pad uniek is. Je trail voert je doorgaans over paden met allerlei obstakels zoals boomwortels, rotsen, zand, heuvels, modder en nog veel meer. Zorg ervoor dat je altijd je voeten goed optilt en kijk een aantal meters vooruit zodat je obstakels veilig kunt passeren.

Ken de regels van de trail

Trail runnen en natuur gaan hand in hand. Respect voor je omgeving tijdens het lopen van een trail is dan ook zeer belangrijk. Neem je deel aan een trail-evenement? Neem dan voor deelname de huisregels van de organisatie goed door. Trail runners only leave footprints…

Laat je ego thuis

Trail runnen is vermoeiender dan regulier hardlopen. Je hebt te maken met stijgingen en dalingen in je route en doet continu een beroep op je uithoudingsvermogen. Leg de lat de eerste paar keer niet te hoog. Het is verstandig om je ego thuis te laten, je tempo wat te vertragen en je te richten op het vinden van een ritme dat goed bij je past. Na een aantal weken raak je gewend aan het lopen op onverharde paden en ontwikkel je een gevoel van één zijn met je omgeving en haar uitdagende paden.

Pas je uitrusting aan

Als je hebt besloten dat je de overstap naar het trail runnen wilt maken is het verstandig om te investeren in een paar goede trail-loopschoenen. Schoenen voor trail runners verschillen van reguliere hardloopschoenen doordat ze een lager profiel hebben.  Als je een schoen hebt gevonden die perfect bij jou past verminder je de kans op blessures aanzienlijk. Over het algemeen kan je bij het uitzoeken van een goede trail-schoen letten op de volgende punten: grip op de bodem, duurzaamheid, stabiliteit en flexibiliteit én last but not least ‘het gewicht’.

Gebruik je armen

Houd je armen (ellebogen) tijdens het trail runnen iets breder voor extra balans op de meer technische paden met boomwortels en rotsen. De manier van lopen is anders, gebruik daarom ook je armen om de juiste balans te vinden en til je voeten iets hoger dan je gewend bent. Op deze manier ben je flexibel en in staat om obstakels tijdig te ontwijken.

Doe aan krachttraining

Een andere manier om jouw trail running prestaties te verbeteren is om kracht én evenwicht-oefeningen op te nemen in je regime. Een goede ontwikkeling van de spieren en een goede core-stabiliteit zorgen voor de juiste houding en het uithoudingsvermogen tijdens je trail.

Minder vaart en geniet

Trail runnen is een stuk inspannender dan hardlopen op geasfalteerde wegen, vooral als je een technisch parcours loopt met heuvels, rotsen, gaten en andere leuke obstakels. Start daarom ook niet te snel en vergelijk je trail running tempo niet met je reguliere hardloopsnelheid. Doe het gerust wat langzamer aan en geniet van je omgeving, dit is namelijk wat het trail runnen zo bijzonder maakt.

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: