Rens loopt de UHUT100, zijn vijfde uit de DUS

Dutch Ultra Series Rens Wijnands Trail Events UHUT100 Ultra Trail
Over de auteur
Rens Wijnands
Rens is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Rens is Hardloop- en Trailrunning Trainer en Rens is actief CREW member. In 2023 heeft Rens zich voorgenomen alle ultra's uit de Dutch Ultra Series te lopen.

De vijfde DUS, de UHUT100

Ja, de vijfde Ultra van de Dutch Ultra Series (DUS) alweer! Je zou er een lustrum van kunnen maken. Op zondag 28 mei stond de UHUT100 zomer editie op het programma. Bekend concept denk ik zo, want het was al behoorlijk druk om 6:45u toen ik arriveerden bij de startlocatie. Twee lussen van (ruim) 50km, of samen een flinke 100km! Zelf deed ik mee aan de ochtend lus (lus Amerongen).  En ik was niet alleen. Zoals gezegd was het druk. Bijna 100 deelnemers in totaal stonden klaar voor een 50 km trail loop en een deel daarvan zelfs voor een 100km. Landgoed Zonheuvel te Doorn is wat dat betreft een mooie startlocatie. Het heeft voldoende buiten ruimte voor zo’n grote groep en heeft ook een grote parkeerplaats. Want ja, we lopen dan wel graag, maar komen toch eerst met de auto. En dat moet ook, want het OV voor 07:00u op een zondagochtend is nou niet iets waar je heel warm van wordt.

Het is fantastisch om te zien dat mensen ondanks de pijn en vermoeidheid op karakter doorgaan.

Van start

Om 07:00u was de start. Ikzelf ben rustig begonnen en genoot van de mooie route welke de organisatie had bedacht en ook zelf heeft voorgelopen. Zo was er de avond ervoor nog een update over de route. Deze route was zoals gewoonlijk bij dit soort afstanden vooraf gedeeld via een GPX bestand. Want om nu ruim 100km aan route te gaan uitpijlen (en na het evenement weer ophalen) is voor de organisatie praktisch niet te doen.

Een unieke route

En nu woon ik in Amerongen en ken de Utrechtse Heuvelrug erg goed, maar ik moet toch weer mijn complimenten geven voor de route. Prachtig, afwisselend, en niet de “standaard” paden waar op een zondagmiddag paps, mams en koters inclusief kinderwagen en hond een boswandeling gaan maken, maar de echt mooie paden en single tracks diep in de bossen en ver van de parkeerplaatsen en dus hiermee te ver voor de reguliere wandelaar. Mede hierdoor loop je heerlijk vrij in de natuur en kom je relatief weinig andere mensen tegen. Heerlijk!

De route

Vanuit Doorn bracht de route ons eerst bovenlangs van de heuvelrug naar het Leersumse Veld, daarna door de bossen van Amerongen om vervolgens om te keren op landgoed Prattenburg bij Veenendaal. Vervolgens liep de route onderlangs de heuvelrug via Elst, langs de beroemde Eenzame Eik, door de bossen van Leersum en terug naar Doorn. Totaal ruim 55 km lang. Bijna 100% trail paden. Soms moet je een weg kruisen en was een klein stukje fietspad onvermijdelijk. Het was 100% natuur!

Bij de finish

Nadat ik terug was bij Landgoed Zonheuvel kon ik genieten van een heerlijk bakje soep met brood. Voor alle deelnemers door de organisatie geregeld. Dit was ook het startpunt voor de lopers van de middaglus. Die waren al weg. Gestart om 13:00u. Enkele 100km lopers kwamen ook aan en mochten door voor de tweede lus. Knap hoor! Deze tweede lus was een compleet andere route. Dit keer richting Driebergen, Woudenberg en Austerlitz.

Het 93km punt

Zelf ben ik naar huis gegaan voor een frisse douche en ben daarna aangeschoven bij een verzorgingspost van de organisatie op de route van de middaglus en 100km. Dit was op het 93km punt in de bossen bij Austerlitz. Daarvandaan was het nog 15km naar de finish. Ja de totale 100km route was iets langer.

Waarschijnlijk schreeuwt je lijf maar 1 ding: ‘stop hiermee!’

Het was een druk punt. Dat wil zeggen dat veel 100km lopers aanhang hadden meegenomen welke voor de nodige support zorgde. Het was een komen en gaan van supporters. Erg leuk om te zien en mee te maken. Iedere loper werd daar warm onthaald alsof ze al bij de finish waren. De support was ook echt nodig voor een aantal 100km lopers. Die zaten er al behoorlijk doorheen. Wat opzich niet vreemd is. Je bent al 93km verder, om 07:00u gestart, al zo’n  10 of 11 uur bezig en waarschijnlijk schreeuwt je lijf maar 1 ding: ‘stop hiermee!’.

Daarnaast was de start temperatuur zo’n 10 graden terwijl het ondertussen ruim 20 graden was geworden met veel zon. Gelukkig zijn grote delen van de route in de bossen en hierdoor in de schaduw. Maar ik hoorde van de organisatie dat het water niet aan te slepen was, zo veel werd er gedronken door het warme weer.

Het verhaal van een bijzondere deelnemer

Het is fantastisch om te zien dat mensen ondanks de pijn en vermoeidheid op karakter doorgaan. Er zal gefinisht worden! Hier heb je immers naartoe geleefd. Bijzonder is het verhaal van een beginnende loper die 5 maanden geleden zichzelf als doel had gesteld deze dag 100km te gaan lopen. Hij had nog nooit een ultra gelopen maar koos toch bewust gelijk voor een 100km. Vijf maanden lang getraind, veel gelaten en veel moeten doen. In de ochtend bij de start vroeg Chris namens de organisatie wie er 100km ging lopen. Twintig mensen staken hun vinger op, deze loper ook. Daarna vroeg Chris wie er voor het eerst een ultra ging lopen. Ongeveer 15 mensen staken hun vinger op. Dezelfde loper ook. Chris zag dat en vroeg of dat klopte. “Jazeker”, was het antwoord. Eerste ultra en gelijk 100! Een applaus van alle aanwezige lopers was zijn eerste beloning. En dan kom je ruim 11 uur later aan op het 93km punt. Familie en aanhang  staat daar op je te wachten en geeft je de broodnodige support. Ik kan niet zien wat er op dat moment door zijn hoofd heen gaat, maar zijn lichaamstaal laat naast vermoeidheid ook blijdschap zien. De verzorgingspost pept je op met bouillon en andere versnaperingen. Vervolgens recht je je rug en ga je verder. Nog (maar) 15 km… fantastisch toch!

En voor al die lopers die ’s morgens applaudisseerden en benieuwd zijn of deze bijzondere deelnemer het heeft gehaald?

Jazeker. Chapeau!

 

 

 

 

 

 

We create memories

Wij organiseren trails van 5 tot 109km, waardoor iedere loper de mogelijkheid heeft om zichzelf tijdens onze evenementen uit te dagen.

We staan bekend om onze mooie routes, strakke organisatie en vooral; gemoedelijke sfeer.

Wanneer loop jij met ons mee?

Bekijk de Trail Events kalender

Deel deze pagina: