Verslag van het WK Mountain & Trail Running in Innsbruck

Blog Innsbruck Wedstrijden

Een Paradijs voor Trailrunners!

In het schilderachtige Innsbruck, gelegen in het hart van de bergen van het Stubaital, vond het langverwachte WK Mountain & Trail Running plaats. Voor trailrunners was dit evenement een waar paradijs, gevuld met onvergetelijke momenten en uitdagende routes die de grenzen van het mogelijke opzochten.

De week begon fantastisch voor Oostenrijk, daar waar Andrea Mayr uit Oostenrijk haar Keniaanse concurrent achterliet tijdens de Vertical trail naar de Elferhut. Met haar 7e WK-titel zorgde Mayr voor een onvergetelijk hoogtepunt voor het gastland.

Wat een spectaculair en prachtig in beeld gebracht WK

Beelden, duurzaam en Nederlanders

Maar laten we het hebben over de beelden! Fotografen, drones en cameramensen legden elke scène vast en stuurden ze rechtstreeks naar de schermen van trailrunners over de hele wereld. Alsof dat nog niet genoeg was, werden we getrakteerd op een primeur: camera-lopers die de atleten op de voet volgden, waardoor we als kijkers diep in de actie werden getrokken. Het was alsof we zelf over de bergpaden snelden, voetstappen achterlatend in de zinderende natuur. Een ander hoogtepunt: afgezien van enkele lichte verwondingen liep geen van de atleten ernstige verwondingen op.

Wat dit WK nog specialer maakte, was de sterke nadruk op duurzaamheid. Het motto van de organisatoren was duidelijk: “Leave no trace“. Vanaf de openingsceremonie beloofden de deelnemende atleten, vertegenwoordigd door de Oostenrijkse Johanna Hiemer en de Noorse Stian Angermund, niets anders achter te laten dan voetafdrukken. Het was een inspirerende boodschap die ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om onze prachtige natuurlijke omgeving te respecteren en te beschermen.

Nederlanders

En laten we onze Nederlandse helden niet vergeten! Giselle Slotboom klom naar een glorieuze 14e plaats bij de Vertical, terwijl Huub van Noorden zijn krachten bundelde en een indrukwekkende 71e plaats veroverde op de uitdagende Short Trail. Een welgemeende felicitatie aan beiden voor deze prachtige prestaties!

Hierbij de uitslagen van de Vertical, short en long trail.

Short trail

De short trail begon op donderdag 8 juni in het centrum van Innsbruck, Oostenrijk. De vrouwen en mannen deelden een gemeenschappelijke start, en 45 kilometer en 3.194 meter later finishte de groep in het Stubaital.

De Franse loper Clémentine Geoffray en de Noor Stian Angermund wonnen individueel goud, de Franse vrouwen en Britse mannen eindigden als eerste in de teamrace tijdens de Trail World Championships 40k-race van 2023.

Long trail

Omdat er te veel sneeuw lag op het oorspronkelijke parcours, wijzigden de organisatoren op het laatste moment naar een alternatief parcours dat het middelste deel van het parcours over lagere bergen tussen de start in Neustift in het Stubaital en de finish in Innsbruck leidde. De verandering leek het karakter van de trail niet te beïnvloeden en ook de moeilijkheidsgraad ervan niet te verminderen. Beschouwd als een van de meest technische parcours dat de Trail Wereldkampioenschappen ooit hebben voorgeschoteld, een 87 km lang parcours met 6.500 hoogtemeters.

De race was wederom een groot succes voor het Franse team. Frankrijk behaalde overwinningen in zowel de heren- als damescategorieën.

 1. Andrea Mayr (Austria) – 48:14
 2. Philaries Kisang (Kenya) – 48:51
 3. Grayson Murphy (USA) – 49:22

14. Giselle Slotboom Nederland 52:29

 1. Patrick Kipngeno (Kenya) – 40:18
 2. Levi Kiprotich (Uganda) – 41:51
 3. Josphat Kiprotich (Kenya) – 42:04

 1. Clémentine Geoffray (France) – 4:53
 2. Judith Wyder (Switzerland) – 4:55
 3. Theres Leboeuf (Switzerland) – 5:09

 1. Stian Angermund (Norway) – 4:19
 2. Thomas Roach (U.K.) – 4:21
 3. Luca Del Pero (Italy) – 4:22

71.  Huub van Noorden (Nederland) – 5:16

 1. Marion Delespierre (France) – 11:22:31
 2. Katharina Hartmuth (Germany) – 11:29:14
 3. Manon Bohard Cailler (France) – 11:34:22

 1. Benjamin Roubiol (France) – 9:52:59
 2. Andreas Reiterer (Italy) – 10:00:46
 3. Peter Fraňo (Slovakia) – 10:02:10

Short Trail World Championships 2023

Het was een prachtige ochtend in Innsbruck, waar de Short Trail World Championships 2023 plaatsvonden. De spanning hing in de lucht terwijl de trailrunners zich klaarmaakten voor de uitdagende race die voor hen lag.

Dames

Bij de dames was het Judith Wyder uit Zwitserland die een moedige voorsprong pakte in de vroege fase van de race. Met haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen bouwde ze halverwege de race haar voorsprong verder uit. Wyder, die terugkeerde van een ernstige blessure, liep het grootste deel van de ochtend in eenzaamheid, haar voetstappen weerklinkend in de stilte van de bergen.

Maar al snel kwam Clémentine Geoffray opzetten. De Franse Trail Nationaal Kampioen van dit jaar zette een krachtige beklimming in en haalde Wyder in. Terwijl ze zich naar de finish stortte tijdens een spectaculaire afdaling van 1.400 meter over 6,5 kilometer, sloeg Geoffray een gat en zette ze een verbluffende prestatie neer. Met iets meer dan twee minuten voorsprong bereikte ze de finish, met Wyder op de tweede plaats, dapper strijdend tot het einde en eindigend op 4:55.

Deze twee indrukwekkende atletes lieten de rest van het veld ver achter zich. Het duurde meer dan 14 minuten voordat de derde plaats werd opgeëist door Theres Leboeuf uit Zwitserland, die vol bewondering keek naar de dominante prestaties van Geoffray en Wyder, en de finishlijn bereikte in 5:09.

Heren

Bij de heren was het Stian Angermund die de race van begin tot eind leidde. De 36-jarige Angermund, eerder dit jaar de winnaar van de 68k in Istrië tijdens UTMB in Kroatië, toonde zijn ervaring en vastberadenheid terwijl hij solo aan de leiding ging na zo’n twee uur racen. Zijn krachtige passen sneden door de paden, terwijl hij de uitdagingen van het parcours moeiteloos leek te overwinnen.

Maar Thomas Roach uit het VK was vastbesloten om Angermund bij te houden. De 42-jarige Roach, die in Innsbruck woont, liep een groot deel van de dag in de schaduw van Angermund, en zijn vasthoudendheid werd beloond toen hij als verrassende tweede eindigde. Met een eindtijd van 4:21 toonde hij zijn onverschrokkenheid en vastberadenheid.

Op de derde plaats volgde Luca Del Pero, een 25-jarige Italiaan die slechts 46 seconden achter Roach finishte met een tijd van 4:22. De strijd om de top vijf was intens, met Thibaut Baronian uit Frankrijk en Jonathan Albon uit het VK die respectievelijk als vierde en vijfde eindigden in 4:25 en 4:26.

De Short Trail World Championships 2023 waren een waar spektakel boordevol uithoudingsvermogen, passie en grensverleggende prestaties. Trailrunners van over de hele wereld werden geïnspireerd door de moed en vastberadenheid van deze atleten, die de uitdagingen van het terrein en de competitie aangingen met ongeëvenaarde wilskracht. Het was een viering van de trailrunning-geest en een herinnering aan de onvergetelijke momenten die deze sport met zich meebrengt.

Long Trail World Championships 2023

Het was een epische dag in de bergen van Innsbruck, waar de trailrunners zich verzamelden voor de uitdagende Long Trail. Bij de damesrace was het een spannende strijd die tot de laatste klim duurde.

Dames

Op het 50 km punt had Hartmuth de leiding met een voorsprong van vijf minuten op Manon Bohard Cailler uit Frankrijk, gevolgd door Buchauer en Marion Delespierre, ook uit Frankrijk. Hartmuth leek te genieten van haar avontuur in de bergen, maar de zware afdaling die volgde begon zijn tol te eisen. Bohard Cailler en Delespierre naderden gestaag en sloten uiteindelijk het gat naar de leider in tijdens de laatste afdaling naar de stad Kranebitten op 66 km.

Met de top-drie vrouwen binnen twee minuten van elkaar en nog één zware klim te gaan, bleek Delespierre over de meeste energie te beschikken. Ze vergrootte al snel haar voorsprong tot drie minuten op Hartmuth, en het gat bleef stabiel op de top van de klim op 75 km. Hartmuth vocht moedig om de leider in te halen tijdens de laatste afdaling naar de finish, maar Delespierre hield stand. Bohard Cailler eindigde met een achterstand van zes minuten op de top.

Heren

Bij de herenrace nam Reiterer de leiding over op 36 km, nadat de deelnemers de grootste klim van de dag hadden overwonnen. Hij leek comfortabel te lopen en had alles onder controle. Egea, Miller, Roubiol, Garrivier en Fraňo stonden allemaal in de top 10, binnen 10 minuten van elkaar.

Bij het laagste punt van de race op 66 km in Kranebitten, bestond de top vijf uit Reiterer, Roubiol, Fraňo, Garrivier en Tomáš Fárník. Met nog een laatste klim van 1.000 hoogtemeters en een snelle afdaling terug naar Innsbruck in het vooruitzicht, was er nog van alles mogelijk. Reiterer verloor wat van zijn voorsprong en op de laatste klim van de race nam Roubiol de leiding bij de Aspachhütte op 71 km. Hij had al snel een voorsprong van vier minuten op een vermoeide Reiterer. Fraňo en Garrivier behielden hun posities op de derde en vierde plaats, terwijl Miller oprukte naar de vijfde plaats. Het gat tussen Roubiol en Reiterer werd steeds groter, acht minuten op 73 km en negen minuten op 75 km, terwijl ze op weg waren naar de top van de laatste klim.

Benjamin Roubiol stortte zich met ongekende snelheid de laatste afdaling in en finishte in 9:52:59, een ware triomf. Reiterer volgde op iets minder dan acht minuten, met Fraňo en Garrivier die hun posities behielden en respectievelijk als derde en vierde eindigden. Het was een adembenemende wedstrijd die wederom de vastberadenheid en doorzettingsvermogen van de trailrunners liet zien, en een herinnering aan de onvoorspelbare schoonheid van de bergen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daag jezelf uit tijdens onze Trail Events

Verbeter je conditie tijdens een van onze Trail Events! Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail.

Bekijk onze Trail Events kalender eens. Wanneer kom jij je grenzen verleggen?

Trail Events Kalender

Deel deze pagina: