Welke sokken gebruik ik tijdens trailrunning

Blog Bridgedale Chris van Beem Gear
Over de auteur
Chris van Beem
Chris is de grondlegger van de Trailrunning Community en is dagelijks actief met de sport trailrunning. Chris is veel in de natuur te vinden en is het liefst onderweg op lange extreme Ultra Trails in de bergen.

Een sokken test van meer dan 10 jaar…

Sokken zijn erg belangrijk tijdens mijn avonturen op de trails… ik denk zelfs dat de combinatie sokken en trailschoenen het belangrijkst zijn van mijn gear…

Bridgedale sokken gebruik ik al meer dan 10 jaar op de trails. Ik liep verschillende ultra trails op deze sokken en dat is het gevolg van testen tijdens mijn trainingen in Nederland en buitenland. Deze sokken heb ik gebruikt in de bergen bij mijn deelnames aan Ultra Trail als de UTMB, Tor Des Giants en de Lavaredo Ultra Trail. Ook tijdens mijn weken trailrunning in Nepal en vele andere landen gebruikte ik deze sokken,… gewoon omdat ze mijn voeten goed geconditioneerd houden, tijdens alle weersomstandigheden.

Een van de redenen waarom ik deze blog schrijf zijn de vele vragen van beginnende trailrunners naar mijn gekozen materiaal.

Wat ik belangrijk vind bij Trailrunning Sokken

Er zijn veel sokken verkrijgbaar op de markt,.. de keuze is reuze. Mijn keuze wat betreft trailrunning sokken wordt puur bepaald door (veel) gebruik en actief trailrunnen op vele plaatsen in de bergen. Ik heb de sokken gebruikt tijdens verschillende weersomstandigheden, gedurende alle 4 de seizoenen. Uiteindelijk zal je zelf moeten bepalen welke producten je het liefst gebruikt tijdens je uiteenlopende trailrunning activiteiten. Persoonlijk denk ik dat je eigen ervaringen altijd de doorslag zullen geven in je keuze… zo is dat ook bij mij gegaan met mijn keuze voor Bridgedale sokken.

Een goede trailrun sok heeft bij mij altijd:

  • Goede fit (pasvorm)
  • Gemaakt van Merino wol
  • Goede ventilatie
  • Zacht en flexibel rond de voet
  • Stevig (duurzaam in gebruik)

Natte, droge, klamme en vieze sokken

Sokken zijn op zijn best als ze doen wat ze moeten doen. Sokken krijgen een hoop te verduren en het belang van goede sokken wordt nogal eens ondergewaardeerd. Vaak worden ongemakken aan de voeten direct toebedeeld aan de schoenen,.. maar ik denk toch dat je gerust ook naar de gebruikte sokken moet kijken.

Tijdens een (complete) trail krijg je al snel te maken met natte, droge, klamme en vieze schoenen… wat natuurlijk automatisch gevolgen heeft voor je sokken. Om me heen zie ik veel goed bedoelde adviezen over wat je het beste kunt doen met natte voeten onder het lopen. Ik heb moeite met de adviezen van specialisten die alles weten over materialen en je wegblazen met alle high-tech theorie hier achter. Ik zelf haal veel meer waarde uit de gebruikers kant van de producten en de manier waarop iets voor een ander werkt. Wat zeker voor mij niet betekent dat het automatisch ook werkt.. maar het is wel een goede reden voor mij om het zelf ook is te proberen.

Ken wie je bent… en luister naar je voeten

Het verhaal van een sok kan mooi verpakt zijn… net als de verpakking in de schappen van de winkel. Regelmatig krijg ik te horen dat ik eigenwijs ben, dat ik bij mijn keuzes veel op mezelf vertrouw. Wijs van jezelf, oftewel ‘eigen-wijs’ is zo verkeerd nog niet. Door te testen kun je leren wat voor jou het beste werkt. Door te doen krijg je resultaten die je leren keuzes te maken.

Ik weet nu dat ik tijdens mijn trail gewoon door kan lopen op een wisselvallige dag, waarbij mijn voeten afwisselend nat, broeierig, droog en smerig zijn. Ik kan blaren voorkomen door allert te zijn met steentjes in de schoen of de manier van het strikken van de schoen. Ik ben bewust dat afdalen en klimmen anders is voor mijn voeten en probeer signalen te herkennen om blaren voor te zijn.

Proberen is leren en door te doen leer je altijd om betere keuzes te maken.

Conclusie

Ik word weleens om advies gevraagd en dan ben ik altijd benieuwd wat er al geprobeerd is. Gek genoeg heeft een Bridgedale sokken gebruiker mij nog nooit om advies gevraagd. Ik adviseer anderen om eens een paar Bridgedale sokken te gebruiken. Stem de keuze van de sok even af op het jaargetijde, want er zijn verschillende diktes te verkrijgen.

Dit jaar loop ik opnieuw de Endurance race van 330km de TOR des Giants in de Aosta valei. Dan sta je ineens 130uur op je voeten. Ook dan loop ik met Bridgedale sokken en zorg ik voor 5 extra paar,.. zodat ik onderweg toch een keer schone droge sokken kan aantrekken.

Ik heb mijn 10 jaar ervaring met de Bridgedale sokken gedeeld met het merk,.. waardoor we sinds enkele maanden nu ook een partnership hebben en zo ook andere (Ultra) Trailrunners kennis kunnen laten maken met deze sokken. Bij de VUT100 krijgen alle deelnemers een paar Bridgedale sokken cadeau om zelf eens te proberen… na een eigen ervaring weet je vaak genoeg.

Chris van Beem
chris@trail-running.eu

Bridgedale bij Trail Events

Op verschillende momenten dit jaar is Bridgedal aanwezig op onze events.

Wil je meer informatie vooraf, bezoek dan de website: >> BRIDGEDALE SOKKEN

Deel deze pagina: