Graubünden – Davos

Graubuenden logo

Trailrunning in Graubünden

Graubünden is een waar trailrunparadijs in het hart van de Zwitserse Alpen! Ontdek de opwindende wereld van trailrunnen terwijl je jezelf verliest in de adembenemende natuur en uitdagende paden van deze regio. Op deze pagina vind je meer informatie over de regio, een top 3 van de mooiste route, en onze persoonlijke ervaringen met het gebied.

Davos

Davos is een stad binnen het kanton Graubünden wat vooral bekend staat als wintersportparadijs. Dit is ook niet gek, aangezien de stad omringd wordt door de prachtige Zwitserse Alpen. De omgeving is dan ook adembenemend! Groene valleien, kristalheldere bergmeren, en stijle rotswanden,  allemaal goed voor een onvergetelijke ervaring in de natuur. Dit maakt het gebied natuurlijk ook enorm geschikt voor trail runners. Naast de prachtige natuur, vind je hier onder nog 5 redenen waarom je als trailrunner goed zit in Davos.

1. Diverse en uitdagende routes

Davos biedt een breed scala aan trailroutes, variërend in afstand, hoogteverschillen en technische moeilijkheidsgraden. Of je nu een beginner bent of een ervaren trailrunner, er zijn paden die aan je vaardigheden en voorkeuren voldoen.

2. Hoogte en klimaat

Davos is een van de hoogstgelegen steden in Europa, en deze hoogtes bieden trailrunners de mogelijkheid om op grote hoogte te trainen. Dit kan gunstig zijn voor hun uithoudingsvermogen en conditie. Daarnaast heeft Davos een aangenaam klimaat, met milde zomers en koele temperaturen in de bergen. Dit is natuurlijk ideaal voor buitenactiviteiten zoals trailrunning.

3. Goed onderhouden paden netwerk

Het trailrunning padennetwerk in Davos is goed ontwikkeld en goed onderhouden. Trailrunners kunnen rekenen op goed gemarkeerde routes en paden die hen veilig door het landschap leiden.

4. Trailrunning Evenementen

Davos organiseert regelmatig trailrunning evenementen en races, waaronder marathons en ultramarathons. Dit biedt trailrunners de kans om deel te nemen aan uitdagende wedstrijden en tegelijkertijd te genieten van de sfeer en gemeenschap van gelijkgestemde atleten.

5. Toegankelijkheid

Davos is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en biedt gemakkelijke toegang tot verschillende startpunten voor trailroutes. Bovendien zijn er tal van accommodatieopties in de stad en omliggende gebieden, waardoor het een handige en comfortabele bestemming is voor trailrunners.

De Davos Xtrails

Rinske heeft in 2023 meegedaan aan de Davos Xtrails marathon. Dit evenement trekt trailrunners van over de hele wereld en biedt de mogelijkheid om de prachtige natuur van Davos en de omliggende bergen te ervaren. De Davos Xtrails omvat verschillende races met verschillende afstanden waardoor zowel beginners als ervaren trailrunners deel kunnen nemen aan een passende uitdaging.

In aanloop naar deze race heeft Rinske ook nog even de tijd genomen om de omgeving te verkennen. Lees haar ervaring met het gebied en de race in haar blog.

Naar Davos blog Rinske

De Davos X-Trails 2024 vindt plaats op 26 en 27 juli

Top 3 trails

Er zijn zo ontzettend veel mooie routes in Graubünden, maar wij beperken ons hier even tot routes in de omgeving van de stad Davos. Hier vind je de 3 routes die wij absoluut het uitlichten waard vinden.

Jasmin Nuniges

Jasmin Nunige is een succesvol ultramarathonloper en een lokale beroemdheid. Ook is zij ambassadeur van de Davos XTrails. In de onderstaande video zie je haar in actie in haar favoriete trainingsgebied.

Meer informatie

Moeilijkheid: gemiddeld
Afstand: 8 km
Duur: 2-3 uur
Hoogtemeters: 468 meter

Deze route volgt het pad van de Rijn, een van de langste rivieren van Europa, vanaf de bron op de Oberalp Pass tot aan Lake Toma. Deze route is niet alleen ontzettend mooi, maar het is ook nog een cultureel en geografisch interessante reis, omdat je de bron van een van de belangrijkste rivieren van Europa bezoekt.

Kijk hier voor meer informatie over deze trail

Moeilijkheid: Zwaar
Afstand: 21,4 km
Duur: 6-7 uur
Hoogtemeters: 1497 omhoog en 1547 omlaag

Halverwege deze route kom je aan bij het unieke Macun-meerplateau met meer dan 20 bergmeren van verschillende groottes. Het meerplateau maakt deel uit van het Zwitserse Nationale Park en herbergt een grote kolonie steenbokken, waardoor het een bijzonder goede uitkijkpunt is om de “koning van de Alpen” te spotten. En hoewel de diepblauwe bergmeren zeker de belangrijkste attractie zijn, zijn de uitzichten op de omliggende pieken van het Silvretta-gebergte evenzeer betoverend.

De route gaat van Zernez via Plan Sech omhoog naar de top van Munt Baselgia, 2945 meter boven zeeniveau. Daarna gaat het bergafwaarts naar Lavin via Macun. Zeer mooie alpine tour in de bergen naast Zernez in het kanton Graubünden. Best veel hoogteverschil voor de route met steile beklimmingen.

Klik hier voor meer informatie over deze trail

Moeilijkheid: gemiddeld
Afstand: 11 km
Duur: 3 uur
Hoogtemeters: 825 omhoog en 819 omlaag

Deze route biedt een prachtig natuurspektakel: lichtgroene meren te midden van een kaal berglandschap. Vanaf Wagerhus, net onder de Fluela-pas, klimt het pad omhoog naar Jörifluelafurgga (2723 m). Na de forcola een kort stuk met vaste touwen om naar de meren af te dalen. Over steenachtige grond gaat het omhoog naar de Winterlücke Pass (2787m) en terug naar het startpunt.

Klik hier voor meer informatie over deze trail

Foto’s: Destination Davos Klosters – Dan Pattituci

Deel deze pagina: