Boswachter Mark Kras vertelt over de Hollands Duin Trail

Hollands Duin Trail

De Boswachter aan het woord

‘We only leave footprints’. Deze slogan prijkt op de vlaggen van Trailrunning Europe. Trailrunning is een bijzondere manier van hardlopen. Heel veel mensen genieten op een sportieve manier van de natuur in Nederland. Ook ik pak regelmatig de racefiets om door de duinen te fietsen. Dat is altijd bijzonder, omdat ik als boswachter heel goed weet welke impact een racefietser of een groep racefietsers kan hebben op andere bezoekers van het duin. Ik doe dan ook mijn uiterste best om anderen niet te hinderen.

De Hollands Duin Trail

Zaterdag 2 september was de eerste editie van de Hollands Duin Trail in boswachterij Noordwijk. Trailrunning Europe en Staatsbosbeheer hebben de handen ineen geslagen om deze manier van sportief genieten van de Nederlandse natuur ruimte te bieden. Niet voor niets was de eerste Trailrun in Noordwijk. Want Noordwijk is dit jaar European City of Sports.  Samen met trailrunner Chris van Beem hebben we drie routes (10, 20 en 30 kilometer) uitgezet die zwaar maar vooral mooi zijn. Dat laatste, weten de vaste bezoekers van de duinen, is niet zo moeilijk

De start

Als eerste vertrokken de lopers van de 30 kilometer (van Beachbreak op het strand naar het uitzichtpunt Noordvoort en terug). Maar niet zonder een kort welkomstwoord van de Noordwijkse burgemeester Jan Rijpstra, Chris van Beem en ondergetekende. Een uurtje later was het de beurt aan de 20 kilometer lopers. Terwijl zij onderweg waren ben ik langs de waterpost aan de Duindamseslag gereden. Daar was het geweldig om te zien hoe gemoedelijk de kruising met andere bezoekers van het duin ging.  Helemaal in de geest van Trailrunning waren het de gewone bezoekers die voorrang hadden op de lopers.  Vervolgens ben ik op Kachelduin gaan zitten om op de lopers te wachten.

De trappen van Kachelduin

Het uitzichtpunt Kachelduin lag op 3 kilometer van de finish. Lopers hadden daar dus 27, 17 of 7 kilometer aan mul strandzand, zandpaden, trappen en hellingen in de benen. Daar op de trappen van Kachelduin werd ik verrast door bikkels die zelfs na alle inspanning nog tijd wisten te maken voor een fotootje van het uitzicht en zelfs selfies met de boswachter. Enkelen hadden onderweg nog wat vitamine C tot zich genomen door wat duindoornbessen te plukken.

Herinneringen en voetafdrukken

Zaterdagavond was alle stof neergedaald. 412 Deelnemers uit alle delen van Nederland en zelfs 7 uit België waren door het duin getrokken. Wat rest voor alle betrokkenen is een mooie herinnering en de voetafdrukken in het zand van Hollands Duin.

> Ga naar de Hollands Duin Trail voor meer informatie en tickets.

 

Deel deze pagina: