Trailrunning Training vanaf Kasteel Amerongen

Amerongen Blog Rens Wijnands Trainingen
Over de auteur
Rens Wijnands
Rens is een veelzijdige (ultra)trailrunner die het liefst in de natuur beweegt. Rens is Hardloop- en Trailrunning Trainer en Rens is actief CREW member. In 2023 heeft Rens zich voorgenomen alle ultra's uit de Dutch Ultra Series te lopen.

Wil je een blogje schrijven

Zondagmorgen 11 december om 10 uur in de ochtend verzamelde 11 mensen zich bij kasteel Amerongen. 10 trail lopers en een fotograaf. Mensen uit alle windstreken. Maarssen, Amersfoort, Nijmegen om maar eens enkele plaatsen te noemen waar deelnemers vandaan kwamen. Hoe ze daar kwamen en wat ze gaan doen? Ze hadden zich ingeschreven voor een gratis training bij Trail Running Europe. We noemen het een training maar het is samen een leuke ronde lopen als trailers door een mooi gebied. Samen maximaal 2 uur onderweg op een rustig tempo genieten van de natuur en van elkaars gezelligheid. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen over onze gezamenlijke passie. Trainer van vandaag was de auteur van dit verhaal. Ben zelf woonachtig in Amerongen en ken de bossen rondom Amerongen als mijn broekzak. En ik wil jullie trail lopers wel eens iets anders laten zien dan de Amerongse berg! Die kennen we wel.

Daarom was het startpunt nu eens niet bij die bekende horeca gelegenheid bij die bekende berg maar bij kasteel Amerongen midden in het dorp. Daar geen bos maar wel een mooie route vanaf het kasteel door de uiterwaarden richting Elst. Deze is maar een paar maanden per jaar in de winter open. De rest van het jaar is het gebied voor de vogels. Wat ze dan daar uitbroeden weet ik niet. Ik mag er dan niet komen. Heb hiermee gelijk het begin van de route verklapt. Dit beginstuk was gelijk pittig en fraai. Pittig omdat het ruw weiland is welke door gallowayrunderen vol wordt gelegd met plakkaten spul waar je niet in wil staan en fraai omdat je echt midden in de natuur loopt! De uiterwaarden waren gelukkig redelijk droog waardoor de schoenzolen vol met modder kwamen maar je wel droge voeten hield. Ik heb daar wel eens gelopen dat ik tot in mijn enkels wegzakte in de smurrie.  Het kan een waar moerasgebied zijn. Een deelnemer had special voor de gelegenheid nieuwe trailschoenen aangedaan om ze goed in te lopen. Dat zal zeker goed gelukt zijn.

Bij Elst er uit over een hekje en dan oversteken om alsnog het bos in te gaan. Daar hebben we een mooi stuk gelopen langs grafheuvels via fraaie singletracks naar Prattenburg. Onderweg nog boskabouters gezien. Ja, die met de rode mutsjes. Voor wie het gebied goed kent ze wonen bij een boom vlakbij de kleine heide onderaan langs het pad.

Ik had vooraf de afspraak gemaakt dat we bij elkaar blijven. Dat betekend dat de snellere lopers af en toe moeten inhouden. Toch gaat het soms te hard waardoor de langzame lopers voor hun doen een pittig tempo ervaren. Daarom af en toe even een rustmoment bij een mooi plekje.

Je merkt dan ook gelijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. Er wordt wat afgekletst onderweg! De route vervolgd via een boog met een lang en fraai single track richting de bekende Amerongse berg. Hier zijn we letterlijk langs gelopen en het laatste stuk onderlangs gelopen langs het uitkijkpunt en de galg terug naar het kasteel. Als je nu denkt galg, uitkijkpunt waar dan? Schrijf je eens in voor zo’n (gratis!) training. Je komt op plekjes die je geheid niet kent! Een mooie ronde (vonden de deelnemers) van net geen 15 kilometer. Met uiteraard wat hoogtemeters 🙂

Die fotograaf had zich op enkele plekken laten zien en mooie plaatjes geschoten. Deze staan op de foto galerij pagina.

En wil je toch die Amerongse berg op? Dat kan! Kijk eens naar de Mas Montagne trail of naar de Amerongse berg trail. Bij deze events zit de bekende berg in de route.

Tot de volgende keer,

Rens

Trail Pictures

Van iedere activiteit proberen we foto’s te maken, die we dan publiceren op onze Trail Pictures website. Op de website vind je foto albums van onze Trail Events, Trainingen, Workshops en Reizen.

Neem gerust een kijkje op de Trail Pictures Website

Enkele Suggesties

Hieronder vind je enkele suggesties van enkele Trails in hetzelfde natuurgebied en een opkomende training, ook op de Utrechtse Heuvelrug, maar dan met start vanaf Overberg.

Deel deze pagina: