Saas-Fee / Saastal

Trailrunning in Saas-Fee / Saastal

Trailrunning is de laatste jaren steeds populairder geworden onder actieve bergsporters. Trail betekent pad of pad en hardlopen. En dat is precies wat trailrunning is: hardlopen op een pad. Zodra je sportschoenen aantrekt en het asfalt of de loopband verlaat, ben je een trailrunner. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het geen extreme sport. Het Saasdal is ideaal voor deze sport met zijn vele verschillende wandelpaden. Hieronder drie routes die door onze crew voor jou zijn samengesteld.

Top 3 trails

In het gebied zijn alle wandelpaden heel erg goed te trailen, vind hier 3 mooie trials die je zelf kan doen in het Saas dal en 1 trail event waarvoor je je kan aanmelden.

Kijk altijd voor de laatste weersvoorspellingen op de pagina van het gebied en kijk daar ook voor informatie over de conditie van de route, vooral in de lente en herfst kan de route op sommige stukken dicht zijn.

Trailrunning Nendaz Veysonnaz

Mattmark Memorial 1965 semi marathon Trail event

Op 9 september 2023 vindt de vijfde Mattmark halve marathon plaats. De start is naast de ronde kerk in Saas-Balen en loopt tussen lariksbomen naar Saas-Grund en Saas-Almagell richting het gehucht “Zermeiggern”. Via het historische pad kom je bij de stuwdam Mattmark waar het mooiste deel op je wacht: de laatste 7 km rond het prachtige meer Mattmark.

Voor degenen die het wat rustiger aan willen doen is het ook mogelijk om alleen de rondvaart rond het Mattmarkmeer te doen of deel te nemen aan de categorie Nordic Walking / Fun. De kinderrace is langs de dam.

Start: Hannig
Eindpunt:
Saas-Fee

Moeilijkheid: gemiddeld
Afstand: 8,9 km
Duur: 2-3 uur
Hoogtemeters: 417 meter omhoog en 923 meter omlaag

De Hannigalp Loop is een geweldige kennismaking met het terrein in de Alpen. Het is een gematigde trailrunning tocht (een afstand van 10 kilometer met 520 meter hoogteverschil) met veel singletracks, een beetje rotsachtig terrein en zelfs een beklimming naar de top van een berg. Nadat je met de gondel naar Hannig bent gegaan, begint het pad met een klim van 600 meter naar Mällig, waar je kunt pauzeren om te genieten van het uitzicht op de 4.000 meter hoge toppen en gletsjers van de Mischabel Group, evenals de Weissmies en Lagginhorn aan de overkant van de vallei. Vanaf de top daal je een korte bergkam af naar een klein dal achter de Senggflüe. Vergeet niet over je schouder te kijken naar de gletsjers die vanaf de Nadelhorn naar beneden stromen terwijl je naar beneden vaart om het bos bij Balmiboden weer in te gaan. Tot slot wordt de afdaling afgesloten met een coole cruise over zijdezachte singletracks door lariksbos, helemaal terug naar Saas-Fee.

Kijk hier voor meer info

Start:  Saas-Almagell
Eindpunt:  Saas-Almagell

Moeilijkheid: Zwaar
Afstand: 23,7 km
Duur: 5-7 uur
Hoogtemeters: 1463 meters

Deze trail ronde staat in de trailrunninggids Run the Alps Switzerland en heeft van alles een beetje. Het begint met een lange klim, op een helling die goed naar boven te rennen is. Na deze klim heb je genoeg hoogte bereikt voor een weids uitzicht op de omliggende 4000 meter hoge toppen en gletsjers te zien. Er volgt wat makkelijk klauter en klimwerk en uiteindelijk een snelle afdaling.

Beginnend in Saas-Almagell, leidt de lus van 21 kilometer over een oude zouthandel (en smokkelroute) en verbindt twee wilde Zwitserse valleien, onderweg de Italiaanse grens passerend. Haarspeldbochten leiden omhoog door lariksbos naar de afgelegen Furggtälli-vallei. Op weg naar de achterkant van de vallei wordt gemakkelijk hardlopen rotsachtiger en technischer naarmate je de Antronapass nadert, waar je Italië binnengaat en je een weg baant rond de Jazzihorn voordat je terugkeert naar Zwitserland bij Jazzilücke. Op dat moment heb je bijna 1400 meter gewonnen, nu is het tijd om dezelfde afstand af te dalen.

De steile afdaling naar het Ofental wordt uiteindelijk vlakker en het pad biedt een mix van technisch en snel hardlopen. Als je naar de Mattmark-dam snelt, is het misschien de eerste keer dat je andere mensen ontmoet op deze verder afgelegen route. Wandel langs het turquoise water van het meer voordat u afdaalt naar Saas-Almagell.

Klik hier voor meer info.

Start: Hannig
Eindpunt: Saas-Fee

Moeilijkheid: gemiddeld
Afstand: 27,5 km
Duur: 6-7 uur
Hoogtemeters: 1507 meters

De Glacier Trail is een trail met een grote verscheidenheid aan terreinen. Uitzicht op de Alpen, singletracks, een huttenstop, gletsjerovergangen en een snelle afdaling, kortom het wordt een dag om nooit te vergeten

Ben jij klaar om 28 kilometer piste en 1600 hoogtemeters te overwinnen? Als je Saas-Fee verlaat en richting Plattjen gaat wordt het al snel technischer naarmate je je een weg baant naar de Britannia Hut.

Zodra je de hut bereikt, Klein Allalin, die op 3.069 meter hoogte staat, met een snelle klim voor een geweldig uitzicht op de omliggende gletsjers en toppen van meer dan 4000 meter. Keer terug naar de hut om te proeven wat er die dag op het menu staat!

Vanuit de hut ga je bijna direct de Hohlaub-gletsjer op. Padmarkeringen wijzen de weg naar een rotsachtig eiland en van daaruit ga je verder naar de Allalin-gletsjer. Een lange traverse over vlakke, harde sneeuw en ijs voert je van de gletsjer af en terug op rotsachtige paden. Vanaf daar is het een steile afdaling naar de Mattmark-stuwdam en vervolgens het snelstromende pad door het dal naar Saas-Almagell. Vanaf Saas-Almagell is het nog een laatste klim van 150 meter om terug te keren naar Saas-Fee.

Deel deze pagina: