De Swiss Alps 100 – Zoals Trailrunnen bedoeld is

Reizen Ultra Trail Wilbert de Wijs
Over de auteur
Wilbert de Wijs
Wilbert is veel buiten te vinden. Liefhebber van trails en ultra trails en onderdeel van de Trailrunning CREW.

Een onvergetelijke rollercoaster

Soms doe je van die dingen waarmee je in een regelrechte rollercoaster belandt, maar die je stiekem voor geen goud had willen missen. Zoals bijvoorbeeld het rennen van een van de afstanden van de Swiss Alps 100… Want een trailrun van 53 kilometer langs een heuse UNESCO gletsjer, en met prachtige vergezichten, ademt avontuur toch?

En we zijn het dan ook roerend eens: Best. Trail. Ever.

Voorbereiding

In 2022 heb ik kennis mogen maken met het trailrunnen in het Zwitserse kanton Wallis. Dit was een unieke beleving, wat hebben de Zwitsers dit toch goed voor elkaar. Ik wilde hier naar terug en mijn keuze was snel gemaakt. Dit werd een van de afstanden van de SwissAlps100!

Bij de SwissAlps100 denk je aan de volgende dingen: hoogtemeters, steile klimmen en afdalingen (21 tot 30%), de Aspi-Titter-Hangbrug (160meter), de Muhlebach-Furgangen-Hangbrug (280meter), en Chaserstatt. Uitdaging te over, ACDC met ‘Highway to Hell’. Mijn voorbereiding was niet optimaal. Naast uren door  brengen op ‘het dak van Brabant’ en meelopen tijdens events van Trail Events stond ook (PT) krachttraining op het programma. Deze training was speciaal afgestemd op lopen in de bergen. Daarbij heb ik coaching sessies gevolgd voor mijn hoogte vrees.

Op het programma: de SwissAlps100 (53Km)

Het is zaterdagochtend 5:00 uur en ik zit gehurkt in m’n trailrun outfit op mijn hotelkamer in Fiesch. Nog even snel mijn startnummer op spelden en mijn racevest checken. Het vooruitzicht voor deze ochtend? De ‘SwissAlps100’zien uitrennen. Met 53 kilometer en 3210 hoogtemeters een uitdaging van formaat. De weersvoorspelling: 27 graden…

Oh ja, in de eerste 7km leg je een kleine 1400 hoogte meters af. Wat ze je op dat moment nog niet vertellen, is dat het merendeel van de hoogtemeters een percentage heeft van 21% tot zelfs 30%. Precies wat je nodig hebt om door de bergen rennen. Dus de spanning? Paraat. Maar vooral ook een vette grijns en die beruchte twinkel in mijn ogen. “Het is weer bal”

Een trailrun zoals trailrunnen bedoeld is

Als je een trailrun doet, wil je ook echt trailen. Feest dus dat na de eerste kilometer in Fiesch, de trail  90% onverhard is. Trailrunnen zoals het bedoeld is. Al snel laten we het bergdorpje achter ons en rennen we door over een Alpenvlakte, omringd door bergen. Je kijkt je ogen uit en zeker voor de bergliefhebbers onder ons (#guilty) is het echt een feest. Onze ‘Lage Landen beentjes’  worden niet gespaard. Aan de race merk je echt dat deze is samengesteld door Trailrunners met passie, die je de mooiste plekjes willen laten zien, maar ook het uiterste van je vragen.

Het is weer bal

Bergen, bergen en nog eens bergen

Tijdens de trail wisselen de vergezichten elkaar af met single tracks door de bossen, Alpen weide en rotspartijen door. De trailpaden zijn in goede conditie en de trailrun is voorzien van een duidelijke markering. Enkele verbindingsstukken loop je op asfalt of fijne kiezel. Dit voelde wel lekker aan, aangezien ik dan weer even in een andere cadans kon lopen om te herstellen van de steile klimmen en dalingen.

Trailrunnen langs een echte gletsjer

Terwijl ik de hellende paden over ren, begint de omgeving te veranderen. De uitzichten weidser en de bossen ingeruild voor groene rotsachtige vlaktes. Dan na een flinke heuvel zien we hem opeens: de befaamde Aletsch gletsjer. Met 22 kilometer de langste gletsjer van de Alpen, die in volle glorie tussen een erehaag van 32 vierduizenders meandert.

Een immens uitzicht dat even doet vergeten dat ik al 10 kilometer in de benen heb. Want zeg nu zelf, hoe vaak ren jij langs een UNESCO gletsjer af? Na enkele  fotomomentjes ren ik verder en doorkruisen we de Metterhorn en de Am Aletschgledscher richting Bellwald.

Ik betrap mezelf erop dat de trail toch wat makkelijk aanvoelt en als ik de gpx kaart op m’n outdoor horloge check zie ik waarom… Na 16 kilometer hebben we nog ruim 1400 hoogtemeters te gaan.

Trailrunnen over de Aspi-Titter-Hangbrug & Muhlebach-Furgangen-Hangbrug

Na een schitterende en uitdagende single track van ruim 2km, met veel klim werk over & langs rots partijen naar de Aspi Titter Hangbrug (160M). What the Fuck, ik was er op voorbereid… maar toch! Moest meteen terug denken aan de lessen bij Miranda, mijn hoogtevrees coach. Herstellen na de oversteek was er niet bij daar de volgende klim zich direct opvolgde richting het checkpoint bij Bellwald. In het laatste gedeelte van de race stond de Muhlebach Furgangen Hangbrug al op mij te wachten.

Die loodzware laatste loodjes (zijn het waard)

En damn, dat voelde ik kort daarna. Blaar opgelopen door het klimmen en dalen. Even door de zure appel bijten en doorgaan op naar de laatste 13,2 km. De beruchte ‘neem even lekker pauze joh’ stem in mijn achterhoofd negerend hijs ik mezelf stap voor stap naar boven en naar beneden. Gelukkig heb we de uitzichten nog. SOS noodgeval op telefoon, in de verte hoorde ik het onweer…Tweede bericht; race gaat door. Mindset was goed, het was genieten, afzien en door. De laatste  kilometer ging in.

Na 13 uur en 13 minuten passeerde  ik  de finish, met de bergen en Aletsch gletsjer als stille getuige. Glunderend van trots sta ik even stil bij het waanzinnige avontuur dat ik net beleefd heb. En we zijn het dan ook roerend eens: Best. Trail. Ever. (so far dan)

Mindset was goed, het was genieten, afzien en door

Ook trailrunnen in Zwitserland?

Gelijk heb je. Er zijn volop prachtige en uitdagende trailruns in de Aletsch Arena, variërend van relatief makkelijk tot ultra niveau met de 65 kilometer lange Stoneman Glaciara Hike en Swiss Alps 100 Endurance trailruns. En ook in het kanton Wallis is volop te ontdekken. Maar neem zeker ook een kijkje op de reizen pagina van Trailrunning Europe.

The adventure is out there

Tot snel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Trailrun avonturen in Nederland

Met onze routes variërend van 5 tot 109km hebben wij voor iedere hardloper een passende en uitdagende trail. Onze routes zijn prachtig en de sfeer is altijd gemoedelijk.

Anders dan de Zwitserse Alpen, maar nog steeds een heerlijke trail-ervaing.

Bekijk onze Trail Events kalender eens. Wanneer kom jij je grenzen verleggen?

Trail Events Kalender

Meer over trailrunnen in Zwitserland

Deel deze pagina: