Mount Everest Marathon 2023 – hoe bereid ik me daarop voor?

Blog Gillian Dolmans
Over de auteur
Gillian Dolmans
Rennen in de natuur geeft Gillian het Ultieme gevoel van vrijheid. Deze kers verse ultra runster heeft afgelopen mei samen met haar vader de Mount Everest Marathon gefinisht!

Hardlopen is een gedeelde passie voor mij (Gillian, 28) en mijn vader (Bard, 59). Vroeger renden we al eens halve marathons samen, maar sinds 2021 is het ‘game on’! Waarom? Dat vertel ik zo! Inmiddels hebben we samen al twee marathons gerend en namen we ook deel aan de Brabantse Ultra Trail (50km) op 30 April 2023.

Toen mijn vader mij in het najaar van 2021 vroeg of ik samen met hem de Mount Everest Marathon wilde gaan rennen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Met een grote liefde voor reizen, trailrunning en avontuur, leek mij dit de ultieme uitdaging. En hoe bijzonder om dit samen met mijn vader te kunnen doen. Maar hoe kwam hij op het idee?

Gillian Dolmans en Bard

Waarom de Mount Everest Marathon?

Bard rent al zijn hele leven. Zijn marathon teller staat inmiddels op 44 en hier behoren inmiddels ook bijna alle ‘Six Majors’ toe. In het voorjaar van 2024 wordt deze voltooid in Tokyo. In 2016 liep Bard al één keer eerder de Mount Everest Marathon, samen met mijn broertje Tenzing, die toen deelnam aan de Halve Marathon (en deze won). Mijn vader vond deze reis zo ontzettend gaaf dat hij deze marathon nog een keer wilde rennen, ditmaal met mij. En daarom gaan wij dit jaar mei samen, waar mijn vader ook zijn 60e verjaardag zal vieren in de Himalaya.

Onze voorbereidingen

Onze training is ruim een jaar geleden begonnen. We hebben in Nederland de Utrechtse Heuvelrug uitgespeeld, het volledige duingebied rondom Den Haag verkend en zelfs de heuvels van Limburg onveilig gemaakt. Denk aan eindeloze hill sprints, alle ruiterpaden en mul zand pakken in plaats van de verharde optie en elke trap die je tijdens je loopje tegenkwam moest je verplicht een aantal keer op en af. Ook hebben we deelgenomen aan de workshop van Trail Running: klimmen en dalen met poles. Aangezien we de marathon straks met poles gaan rennen, was deze workshop van grote toegevoegde waarde, dank Alex!

De expeditie

Dan, de marathon zelf vindt plaats op 29 Mei, maar een ruime acclimatisering voor de hoogte is een vereiste. Daarom reizen wij ruim drie weken voorafgaand al naar de Himalaya. In die drie weken zullen we elke dag trektochten maken in de Khumbu-vallei, waarin we steeds hoger zullen gaan. Ook staat de summit poging van Island Peak (Imja Tse, 6189m) op de planning de week voor de marathon. Qua gear voor de marathon-dag hebben we bij ons: hydration vest (Salomon Active Skin 4), onze poles en trail schoenen (Salomon Sense Ride 4). Voor drank en voeding onderweg zorgen we dat we zelf alles bij ons hebben, zodat we kunnen bevoorraden bij het punt halverwege. Denk aan: Snelle Jelles, Isotonic tabs, Sis sport gels en Cliffbars. En indien het er is… bananen (mijn grote favoriet tijdens het rennen). Extra dingen om rekening mee te houden zijn het gebrek aan zuurstof en hoogteziekte (we nemen Diamox mee) en andere voeding in de bergen dan we gewend zijn in Nederland (zoals bijvoorbeeld carb loaden en elke avond pasta eten in de week voor de marathon). Dit gaan we ter plekke in de drie weken voorafgaand moeten ondervinden en uitzoeken.

De Mount Everest Marathon

Over de Tenzing Hillary Everest Marathon

De marathon eert de historische succesvolle beklimming van de top van Tenzing Norgay Sherpa en Sir Edmund Hillary op 29 Mei in 1953. Dit is de 19e editie en hij wordt volledig lokaal georganiseerd. De marathon vindt plaats op 29 Mei 2023 en de start is bij Mt. Everest Base Camp, Khumbu Icefall, op een hoogte van 5356 meter. Hier slapen we twee nachten voordat we bij zonsopkomst op de 29e van start gaan.

De route doorkruist de hoge Sherpa-paden van de Khumbu-vallei en eindigt in Namche Bazar. Het parcours is voornamelijk bergafwaarts of Nepalees ‘vlak’ en gaat over de ruige trekking paden en hangbruggen, daarom zijn trailschoenen en poles een vereiste. We dalen af door Gorakshep en gaan naar beneden richting Dingboche waar we een lus zullen maken naar Bibre (klim). Vanaf hier is het doorbijten naar Tengboche, waar ons ook een zware klim te wachten staat. De laatste paar kilometers naar Namche lopen via Kyanjuma, wat de laatste lange klim voor de finish gaat zijn. Hieronder is het hoogte profiel goed zichtbaar.

Marathon mont blanc elevation chart

De grootste uitdagende factoren van deze marathon zijn:

  • Uiteraard de hoogte; gebrek aan zuurstof
  • De hoogtemeters; ondanks dat we voornamelijk afdalen, zijn die toch echt aanwezig
  • De ruige en technische afdalingen; trail shoes & poles to the rescue
  • Het bij je dragen van je eigen eten en drinken voor onderweg; goed gevuld hydration vest

Wat mij echt een goed en rustig gevoel geeft is dat mijn vader en ik de Everest Marathon van begin tot eind samen gaan rennen

Shinsplints

In de voorbereidingen liep ik helaas tegen een hardnekkige blessure aan; shinsplints. Met behulp van mijn geweldige fysiotherapeut, extra krachtoefeningen en afwisselende duurtrainingen op de racefiets, heb ik deze zo goed mogelijk ‘onder controle’ kunnen houden, maar pijnvrij rennen heeft er tijdens de voorbereidingen weinig ingezeten helaas. Dit vond ik mentaal erg zwaar, maar ik wist waar ik het voor deed! Veel trainen op onverhard terrein heeft ook geholpen, mijn geluk dat de duinen en bossen van Meijendel, Den Haag, om de hoek liggen.

Voeding

Daarnaast speelt voeding een hele belangrijke rol voor mij. Ik heb niet veel reserves en kon amper opeten tegen de calorieën die ik verbande tijdens het maken van mijn wekelijkse kilometers. Ik heb echt mijn best moeten doen om aan te komen door anders en meer te eten en proteïne shakes te drinken. Dit alles om ook wat ‘extra’ kilo’s mee te kunnen nemen naar de bergen als reserve. Daarnaast is dit echt een marathon voor je mentale kracht die het ‘lichamelijke kunnen’ moet gaan overstijgen. We verwachten er zo’n 8 à 9 uur over te gaan doen, twee keer zo lang als een ‘normale’ marathon. Dit zal zowel lichamelijk als mentaal zwaar gaan worden en ik ben erg benieuwd hoe vaak ‘de man met de hamer’ zal langskomen. De Brabantse Ultra Trail van 50km was daarom een hele goede voorbereiding om door die tijd barrière heen te moeten qua inspanningsduur. Wat mij echt een goed en rustig gevoel geeft is dat mijn vader en ik de Everest Marathon van begin tot eind samen gaan rennen, we gaan elkaar erdoorheen slepen en het mooiste ren-avontuur dusver beleven!

Volg ons avontuur

Vind je het leuk om ons te volgen tijdens onze Nepal expeditie? Ik ga mijn best doen regelmatig te posten op  InstagramPolar Steps  en natuurlijk  Strava. Na afloop deel ik onze verhalen in een nieuwe blog die jullie hopelijk zal inspireren dit avontuur ook aan te gaan in de toekomst! Voor nu, wens ons graag alle succes en kracht toe op 29 Mei 2023!

Deel deze pagina: